Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

HD: Fel av delstat att stoppa hbtq-kritisk adoptionsbyrå

Det var fel av staden Philadelphia att bryta med en kristen förmedlare av fosterfamiljer för att organisationen inte ville placera barn hos samkönade par. Det har Högsta domstolen i USA nu enhälligt slagit fast.

Nyheter · Publicerad 12:00, 23 jun 2021

Den kristna socialtjänsten och adoptionsbyrån Catholic Social Services, CSS, placerar till följd av sin äktenskapssyn inte barn hos vare sig samkönade par eller ogifta par. Det har fått delstaten Philadelfia att vägra att ingå avtal med organisationen.

Men samtliga nio domare i USA:s högsta domstol har nu slagit fast att Philadelphias agerande strider mot skrivningen om religionsfrihet i det första författningstillägget i USA:s grundlag.

”Stadens agerande hämmade CSS möjlighet att följa sin religion genom att antingen tvinga den att begränsa sin verksamhet eller att anlita samkönade par i strid med sin religiösa tro”, skrev Högsta domstolen i sin motivering.

Den kristna juristorganisationen First Liberty Institute välkomnade utslaget, som beskrivs som prejudicerande.

– Att straffa religiösa organisationer för att de agerar i enlighet med sin religiösa övertygelse är fel, säger chefsjuristen Kelly Shackelford i ett uttalande.

– Domstolen har slagit fast att religiösa adoptionsförmedlare kan fortsätta sitt sekellånga arbete med att betjäna familjer och barn utan att diskrimineras av regeringen för att de menar att det bästa hemmet för ett barn har en mamma och en pappa. Det är en enorm seger för religionsfriheten.

Målet var det första som rörde religionsfrihet som domaren Amy Coney Barrett, utsedd av den tidigare presidenten Donald Trump, tagit ställning till i Högsta domstolen.

Amy Coney Barrett är själv katolik, men har vid flera tillfällen påpekat att hennes uppgift är att tolka grundlagen, och inte att låta egna åsikter påverka utslaget.

Philadelphia stad försvarade sitt beslut att bryta med CSS med att ingen ska diskrimineras på grund av sexuell läggning.

Att straffa religiösa organisationer för att de agerar i enlighet med sin religiösa övertygelse är fel.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

Sjukvård. En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier