Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

”Abort är hälsovård.” Så löd budskapet när abortförespråkare samlades i Utah nyligen för att protestera mot striktare abortlagar i delstaten. En helig ko, den fria aborten från 1973, är hotad i USA, konstaterar ledarskribenten. Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare · Publicerad 00:00, 20 maj 2019

Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid.

Det är en sådan situation som de senaste veckorna har byggts upp alltmer i USA, och i onsdags stod det klart att fullt krig har utbrutit. Temat för striden är aborter, och en ny spelplan har ställts upp som kanske kan vända landet i livsbejakande riktning. 

Måhända minns ni beslutet i New York i januari, där delstatskongressen beslutade att tillåta abort ända fram till födseln. Men de senaste veckorna har flera delstater stiftat lagar som förbjuder aborter från omkring vecka sex till åtta, den tid då fostrets hjärta börjar slå.

Allra mest uppmärksammat blev onsdagens beslut i Alabama att förbjuda i princip alla aborter.

Reaktionerna i både USA och Sverige är tankeväckande. Många liberaler tycks ha tagits helt på sängen av den hastiga processen, och flera har sakligt återgivit lagstiftarnas motiveringar att även ofödda barn med ett litet bultande hjärta har ett människovärde värt att skydda.

Abortförespråkarna har länge varit så vana vid att de bara behöver ropar högt i fasa, så vågar ingen politiker ens överväga att flytta abortgränsen en millimeter. Men när ett större språng plötsligt tas tycks många ha insett att gränsförflyttningen kanske inte var så märklig egentligen.

Värre är det med den andra reaktionen: uppställning i full stridsmundering. De reaktionerna har tagit ganska olika vägar, allt från skådespelerskan Alyssa Milanos uppmaning till allmän sexstrejk, till abortorganisationen Planned Parenthoods beslutsamhet att krossa lagarna i domstol.

Det är också den juridiska vägen som livets försvarare söker. Alabamas nya lag är visserligen extremt restriktiv, men vi behöver förstå att strategin egentligen inte är att sätta den i verket.

De som röstade igenom lagen inser att lagen troligen kommer att stoppas omedelbart i lokal domstol, men strategin är att principen bakom lagen ska kunna prövas hela vägen upp till USA:s Högsta domstol, som nu för första gången på många år har fått en konservativ majoritet. 

Domstolens utslag Roe vs Wade från 1973, som gjorde abort till en konstitutionell rättighet, har länge varit en helig ko i amerikansk offentlighet. Den nu inledda striden hoppas på ett nytt domslut, där även fostret bör anses ha rätt till liv enligt konstitutionen. Guvernören som skrev under Alabamas nya lag hänvisade till att ”varje liv är en helig gåva från Gud”.

Även icke-kristna borde dock kunna ställa sig bakom lagtextens skrivning, som citerar USA:s självständighetsförklaring om att alla människor är skapade likvärdiga. De borde också kunna bejaka Alabamapolitikern Terri Collins motivering att den nya medicintekniken gjort stora framsteg i att visa fostrets mänskliga utveckling redan tidigt i fosterstadiet, och att dessa ofödda människor också bör få samhällets skydd. 

Det är bara innan ett krig inletts som folk ropar om hur otänkbart det är att ta upp konflikten till ytan. Men när striden väl är ett faktum finns inget annat val än att ärligt granska de båda sidorna och deras budskap. Den tiden har nu kommit i USA. 

Abortfrågan skiljer sig från nästan alla andra samhällsfrågor genom sin irrationella natur. Det här är ovanligt nog ett krig där bara den ena sidan vill döda, medan den andra sidan vill försvara livet. Och ändå är det märkligt nog den senare sidan som anklagas för att vara farlig.

Men bara det faktum att det nu på allvar diskuteras om samhället verkligen har rätt att aktivt döda barn i mammans livmoder är ett demokratiskt sundhetstecken. Den diskussionen borde nu börja föras på allvar även här i Sverige. 

Det här är ovanligt nog ett krig där bara den ena sidan vill döda, medan den andra sidan vill försvara livet. Och ändå är det märkligt nog den senare sidan som anklagas för att vara farlig.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00