Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Tragiskt om Filadelfia överger sina andliga rötter

Ledare · Publicerad 00:10, 15 nov 2022

Det som nu sker i Filadelfia Stockholm hade nog fått dess grundare, Lewi Pethrus, att gråta. Orsaken är de bibelstudier (”Brännande frågor”) där den nuvarande föreståndaren, Niklas Piensoho, öppet ifrågasätter Bibelns tydliga syn på samkönad sexualitet – en syn som varit självklar för den kristna kyrkan i 2 000 år. 

Niklas Piensoho är förvisso både vältalig och sympatisk. Helt säkert drivs han också av genuin välvilja och en längtan att hjälpa människor som brottas med homosexuell dragning och som han möter i allt fler själavårdssamtal.

Man kan också föreställa sig det tryck en pastor som Piensoho – mitt i ett pridemärkt Stockholm och som kaplan i Sveriges extremt hbtq-liberala riksdag – kan uppleva.

Men som herde för en Guds hjord kan man inte ge efter för trycket. Tvärtom förväntas man upptäcka faror i tiden och skydda fåren. Att tona ner synden är som att grusa vägen till frälsning, att försvåra för människor att hitta Gud.

Bland pingstvänner ute i landet upplever många ett stort främlingskap inför det som sker i Filadelfia, rörelsens gamla högborg, som en gång var sinnebilden för tro, väckelse och Andens heliga eld.

Filadelfia står nu inför ett ödesbeslut: Antingen återgår man till sina bibliska rötter, eller så väljer man status quo och lämnar de källor som en gång gav liv åt denna församling. 

Om Filadelfia väljer den senare vägen bör Pingst Sverige markera mycket tydligt emot Stockholms­församlingen. Inte i första hand för att lugna ner alla oroliga människor i rörelsen, utan för att kunna behålla Guds välsignelse och sanktion. Utan en sådan definitiv markering är risken stor att den teologiska surdegen sprider sig obehindrat i rörelsen.

Det vi nu ser hända liknar det som teologen Anders Gerdmar förutsade i en profetisk varning 2021: att Andens svärd, Guds ord, ska gå fram i svensk kristenhet och separera det äkta från det oäkta. Det tvingar oss alla, som individer och församlingar, att välja mellan full överlåtelse till Jesus och Bibelns ord eller anpassning till tidsandan. 

Församlingar som väljer bort Guds ord kan vänta sig ett uttåg av människor som inte vill vara en del av utvecklingen. Samfund som inte bryter banden till sådana församlingar kan på samma sätt räkna med ett uttåg av hela församlingar som inte vill vara delaktiga i det som sker.

Ett sådant uttåg hade utan tvekan haft fullt stöd av Lewi Pethrus, den man som grundade den för sin samtid och för vårt land så viktiga Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Detta är naturligtvis smärtsamt men också oundvikligt. Kallelsen på Guds församling är inte att anpassa sig efter denna världen, utan att leva i helgelse och att förkunna allt Guds ord för människor i alla tider.

Men som herde för en Guds hjord kan man inte ge efter för trycket.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00