Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Ta ditt ansvar och rösta bort politikerna ur kyrkan

Ledare · Publicerad 00:10, 4 sep 2021

På måndag inleds förtidsröstningen i årets kyrkoval, denna världsunika och märkliga konstruktion där politiska partier söker makten över ett kyrkosamfund.

Det senaste seklets starkaste kyrkopolitiska kraft har tveklöst varit Social­demo­kraterna. Partiets valbudskap handlar tyvärr inte heller denna gång om att förmedla det som kyrko­ordningen beskriver som kyrkans centrum: ”Jesus Kristus och evangeliet om honom.” Som vanligt för de i stället fram visioner från den sekulära politiken. 

Sedan Svenska kyrkan skildes från staten år 2000 har partipolitiseringen snarast ökat. Inför förra kyrkovalet stod en social­demokrat och en sverige­demokrat i SVT:s Aktuellt och förde en hård politisk debatt. Inget i diskussionen handlade om kyrkans faktiska uppdrag, utan kretsade kring den världsliga politikens konfliktfrågor.

I en annan intervju förklarade Stefan Löfven att kyrkan kommer att fortsätta vara en intressant arena för socialdemokratin inom ”oöverskådlig tid” – onekligen en lång framtidshorisont! 

Socialdemokraterna har det senaste seklet kontinuerligt pressat kyrkan i mer sekulär riktning. När hinder har kommit i vägen har partiet pausat, men det har alltid varit en temporär paus. Så snart en öppning uppstått har man utan sentimentalitet tagit nya steg för att ersätta en biblisk tradition med en partipolitiskt motiverad. 

Den stora frågan inför kommande kyrkomöte är om alla präster ska tvingas viga personer av samma kön. Det finns visserligen en kompromiss som ska garantera en samvetsfrihet i frågan, men historien visar att Social­demo­kraterna alltid betraktar kyrkopolitiska kompromisser som tillfälliga. Så snart det blivit möjligt har de tidigare rivit upp sådana överenskommelser, och i år förkunnar de öppet att de önskar göra så även nu.

Därmed skulle prästämbetet stängas för alla som delar den äktenskapssyn som hundra procent av världens kyrkor haft fram till för några år sedan.

Ett kyrkoval borde handla om hur varje nomineringsgrupp vill arbeta för att förkunna evangeliet, fira gudstjänst, bedriva mission och bygga Guds rike i landet. Det senaste seklet har den tidigare statskyrkan dock tagits över av en fientlig erövrare, som aldrig haft för avsikt att hjälpa sin undersåte fungera i enlighet med kyrkans egen värdegrund.

Därför borde partierna, med Social­demo­kraterna i spetsen, skickas ut ur kyrkomötet och ersättas med ledamöter vars främsta lojalitet inte ligger i ett partiprogram utan hos honom som är kyrkans huvud.

Alla kristna som kan delta i kyrkovalet bör ta ansvaret att gå och rösta in sådana kandidater. 

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik. Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00

Scholz säker på att Turkiet släpper in Sverige i Nato

NATO. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är säker på att Turkiet kommer att godkänna Sveriges och... tisdag 16/8 18:00
Följ Världen idag i sociala medier