Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Ta ditt ansvar och rösta bort politikerna ur kyrkan

Ledare · Publicerad 00:10, 4 sep 2021

På måndag inleds förtidsröstningen i årets kyrkoval, denna världsunika och märkliga konstruktion där politiska partier söker makten över ett kyrkosamfund.

Det senaste seklets starkaste kyrkopolitiska kraft har tveklöst varit Social­demo­kraterna. Partiets valbudskap handlar tyvärr inte heller denna gång om att förmedla det som kyrko­ordningen beskriver som kyrkans centrum: ”Jesus Kristus och evangeliet om honom.” Som vanligt för de i stället fram visioner från den sekulära politiken. 

Sedan Svenska kyrkan skildes från staten år 2000 har partipolitiseringen snarast ökat. Inför förra kyrkovalet stod en social­demokrat och en sverige­demokrat i SVT:s Aktuellt och förde en hård politisk debatt. Inget i diskussionen handlade om kyrkans faktiska uppdrag, utan kretsade kring den världsliga politikens konfliktfrågor.

I en annan intervju förklarade Stefan Löfven att kyrkan kommer att fortsätta vara en intressant arena för socialdemokratin inom ”oöverskådlig tid” – onekligen en lång framtidshorisont! 

Socialdemokraterna har det senaste seklet kontinuerligt pressat kyrkan i mer sekulär riktning. När hinder har kommit i vägen har partiet pausat, men det har alltid varit en temporär paus. Så snart en öppning uppstått har man utan sentimentalitet tagit nya steg för att ersätta en biblisk tradition med en partipolitiskt motiverad. 

Den stora frågan inför kommande kyrkomöte är om alla präster ska tvingas viga personer av samma kön. Det finns visserligen en kompromiss som ska garantera en samvetsfrihet i frågan, men historien visar att Social­demo­kraterna alltid betraktar kyrkopolitiska kompromisser som tillfälliga. Så snart det blivit möjligt har de tidigare rivit upp sådana överenskommelser, och i år förkunnar de öppet att de önskar göra så även nu.

Därmed skulle prästämbetet stängas för alla som delar den äktenskapssyn som hundra procent av världens kyrkor haft fram till för några år sedan.

Ett kyrkoval borde handla om hur varje nomineringsgrupp vill arbeta för att förkunna evangeliet, fira gudstjänst, bedriva mission och bygga Guds rike i landet. Det senaste seklet har den tidigare statskyrkan dock tagits över av en fientlig erövrare, som aldrig haft för avsikt att hjälpa sin undersåte fungera i enlighet med kyrkans egen värdegrund.

Därför borde partierna, med Social­demo­kraterna i spetsen, skickas ut ur kyrkomötet och ersättas med ledamöter vars främsta lojalitet inte ligger i ett partiprogram utan hos honom som är kyrkans huvud.

Alla kristna som kan delta i kyrkovalet bör ta ansvaret att gå och rösta in sådana kandidater. 

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier