Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Metzel/AP/TT

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare · Publicerad 00:00, 9 dec 2021

Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och Sovjetkommunismens fall 1989. Närvaron av stora och insatsberedda ryska trupper längs ukrainska gränsen, även nära huvudstaden Kiev, gör oron befogad.

Likt Adolf Hitler, använder sig Rysslands auktoritäre och icke-demokratiskt sinnade ledare Vladimir Putin av en retorik om att vissa folk egentligen inte existerar, följt av påståendet att dessa länder/stater därför inte heller förtjänar att finnas. 

Efter invasionen och erövrandet av Krimhalvön 2014 har rysk militär, på Putins order, fortsatt agera fientligt mot sin granne, de senaste åren genom ett så kallat lågintensivt krig i östra Ukraina. I praktiken har betydande landområden övertagits.

President Bidens hot och varningar till Putin vid tisdagens två timmar långa videomöte om att inte invadera Ukraina kändes inte kraftfulla nog. Samtidigt står Nato och EU och tittar på.

Ekonomiska sanktioner som enda vedergällning mot utvidgad rysk ockupation av ukrainskt territorium lär vare sig bita på eller avskräcka halvdiktatorn i Kreml. 

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Känd ateist ville inte svara på frågor om islamism

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00