Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Kritiken mot KD:s högerposition har funnits sedan Alf Svensson deklarerade att man skulle vara ett icke-socialistiskt parti och tog plats i Carl Bildts borgerliga regering 1991, skriver Olof Edsinger. Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Omdiskuterat KD i ett förändrat politiskt landskap

Ledare · Publicerad 00:10, 7 sep 2021

En av sommarens stora debatter i tidningen Dagen har varit Kristdemokraternas försvagade ställning i frikyrkliga kretsar. Frågan har diskuterats både på ledarplats och på debattsidorna, och även lyfts fram i en omtalad intervju med Lars Adaktusson.

Kritiken mot KD:s högerposition har funnits länge – åtminstone sedan Alf Svensson deklarerade att man skulle vara ett icke-socialistiskt parti och tog plats i Carl Bildts borgerliga regering 1991. Andra delar av kritiken är av modernare snitt och handlar primärt om det förändrade politiska landskapet, där KD sagt sig villiga att ingå i en regering med stöd av Sverige­demokraterna.

Det är ingen tvekan om att det finns tidigare väljare som ställer sig främmande till den omsvängning som detta representerar inom KD, inte minst i frågor som migrationspolitik och brottsbekämpning.

Å andra sidan kan man – som de båda kommunalråden Jonas Segersam och Denisé Cassel gör i Dagen – argumentera för att politik måste förhålla sig till rådande förhållanden. En hållbar politik måste helt enkelt söka lösningar på samtidens frågor – oavsett om dessa hör till hjärtefrågorna eller ej. Och få skulle väl i dag förneka att Sverige har akuta problem i fråga om såväl gängkriminalitet som integration.

Till saken hör att även Social­demo­kraterna har tvingats till en likartad omorientering på senare tid. Långt ifrån allt i Mikael Dambergs eller Morgan Johanssons retorik skulle värma ett sossehjärta från, säg, svenskt 90-tal. Men deras politik bottnar i en problembild som ingen ärlig betraktare kan bortse ifrån.

Vad som möjligen kan förvåna med Dagen-debatten är att de politiska alternativen tycks vara föremål för en ganska ytlig granskning. Många som kritiserar det så kallade högerblockets migrationspolitik – inklusive viljan att i högre grad hjälpa människor på plats – har exempelvis gjort Miljöpartiet och Centern till ny politisk hemvist.

Men visst borde dessa partiers radikala agenda i fråga om genusideologi på förskolor, skolor och universitet förtjäna en betydligt hårdare granskning än vad som nu är fallet – inte minst om man gör anspråk på en kristen människosyn?

Eller ta MP:s roll i den alltmer bekymmersamma utvecklingen i fråga om Sveriges energiförsörjning, där partiets idealistiska hållning håller på att försätta landet i ett läge av långsiktig brist på alltifrån elektricitet till cement.

Klart är att det politiska landskapet är svårnavigerat – för kristna såväl som för andra väljare. Låt oss därför erkänna detta, inklusive de målkonflikter som trots allt inte går att trolla bort.

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Högstadieelever erbjuds vaccin

Hälsa. Knappt en halv miljon barn mellan 12 och 15 år ska nu erbjudas vaccin mot covid-19. Hur... fredag 17/9 21:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier