Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Mörkläggningens tid måste nu få ett slut

Ledare · Publicerad 00:00, 15 sep 2020

Den senaste veckans politiska diskussion har präglats av den kriminal­politiska bomb som biträdande rikspolischef Mats Löfving släppte i Ekots lördagsintervju den 5 september. Han hävdade att det finns ett 40-tal släktbaserade kriminella nätverk – kriminella klaner – i Sverige. Enligt Löfving har de kommit till Sverige med syfte att organisera kriminalitet.

Det går alltså inte, enligt Mats Löfving, att bortse från kopplingen mellan den förda migrationspolitiken och den kriminalitet som nu plågar Sverige.

Uttalandet väckte stor uppmärksamhet och tvingade statsminister Stefan Löfven att lägga ytterligare en helomvändning till sitt politiska cv. Tidigare har ju statsministern upprepade gånger bestämt hävdat att det inte går att härleda gängkriminalitet till migration.

Men fyra dagar efter Ekots lördagsintervju sade statsministern plötsligt – både i partiledardebatten i riksdagen och i en utfrågning i Aktuellt – att sambandet visst finns: ”Med en stor migration där vi inte klarar av integrationen, då följer också större risk för de problem som vi ser. Det är glasklart.”

Ett samband som tidigare med glöd förnekades har på ett par dagar förvandlats till ett glasklart faktum. 

Debatten följdes upp i söndagens Agenda, där en sammanbiten inrikesminister Mikael Damberg pressades på frågan hur det är möjligt att klanerna har kunnat växa sig så starka i Sverige och vilket ansvar Social­demo­kraterna har: ”Varför har det gått så långt?” Mikael Damberg gled undan och svarade: ”Då kan man väl vända på det och säga att det är väl bra att det görs så mycket nu.”

Som ansvarstagande är det inte mycket att hänga i julgranen.

I samma Agenda gjordes också en uppföljande intervju med Mats Löfving om varför han valde att starta den här diskussionen. Hans svar var enkelt: ”Vi kände ett behov i polisledningen att öppna dörren för en redig diskussion.” Svaret utgör ett underkännande av den politiska diskussionen i Sverige.

Men också ett underkännande av svensk media. För när journalister nu plötsligt pressar politiker på frågan varför de inte agerat tidigare faller ett ansvar också tillbaka på dem om varför de har tigit om frågorna.

Hela situationen innebär ett underbetyg åt den svenska debatten. Om polis och underrättelsetjänst under lång tid haft kunskap om situationen, så har statsministern förstås också varit informerad – men har valt att mörka situationen. Medier har ju på liknande sätt, via böcker som Familjen av Johanna Bäckström Lerneby och Mellan klan och stat av Per Brinkemo, haft tillgång till kunskap – men valt att rikta sina blåslampor åt andra håll.

Något är fel om det krävs en polischef för att få till ett öppet samtal om akuta samhällsproblem.

Den amerikanske ekonomen och tänkaren Thomas Sowell har sagt: ”När du vill hjälpa människor säger du sanningen. När du vill hjälpa dig själv berättar du för dem vad de vill höra.”

Här finns ett dilemma för politiker, eftersom de behöver människors röster för att få inflytande och kunna påverka. Därmed finns det en frestelse att driva perspektiv utifrån vad man tror att människor vill höra eller utifrån ramar som media har satt och som avgör vad som inom åsiktskorridorens väggar för tillfället betraktas som rumsrent.

Frågor om migration, integration, kriminalitet och ett fungerande samhällsbygge är mångbottnade och komplexa och måste erkännas som sådana. Men en förutsättning för en meningsfull debatt om lösningar på problem är en sanningsenlig analys av själva problemen. Utan rätt diagnos, inte rätt medicinering. Mörkandets tid måste få ett slut.

Något är fel om det krävs en polischef för att få till ett öppet samtal om akuta samhällsproblem.

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier