Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Den starkaste minnesbilden av Margot Wallströms ministergärning är tyvärr hur hon har återkommande har trampat snett i den israelisk-palestinska konflikten, skriver Per Ewert. Foto: Janerik Henriksson/TT

Margot Wallströms arv av felaktiga val

Ledare · Publicerad 00:00, 10 sep 2019

Statsråd som blir mer aktivister än förvaltare kan ge mer av fart och engagemang i politiken. Men de kan också skapa stora problem. Speciellt när aktivismen går i en osund riktning.

Regeringen Löfven fick från början in tre statsråd av den typen. De två första försvann inom två år: Mehmet Kaplan, som blev mer känd som representant för islamism än för sitt bostadspolitiska uppdrag, samt Aida Hadzialic, som mer blev en företrädare för religionsfientlighet än en ansvarsfull gymnasieminister.

Den tredje aktivistministern hängde kvar i hela fem år. Men nu är det till slut över, och många ropar: Äntligen!

Det kontroversiella med Margot Wallströms statsrådsperiod är inte att hon varit en engagerad politiker. Inte heller att hon ibland, på god grund, har rutit ifrån mot diktatoriska regimer. Det verkligt problematiska är att hon alltför ofta har gått utanför sitt normala fögderi som utrikesminister och klampat in i situationer där hon ställt sig på moraliskt sett helt fel sida.

Detta har lett till skada för Sverige och vår roll i världen, men även för möjligheten att nå en lösning i utrikespolitiska knäckfrågor.

Två episoder från de senaste veckorna illustrerar Wallströms bristande förmåga att välja rätt. Hon har lanserat devisen ”en feministisk utrikespolitik”, men mer än en gång har utrikesministern krokat arm med parter som ingen feminist, oavsett inriktning, borde kunna bejaka.

Det varma mottagandet av den iranska diktaturens ledare härom veckan signalerade till de iranska kvinnor, som dömts till mångåriga fängelsestraff för att ha kastat sin slöja, att Sveriges regering inte anser dem värda att ta kampen för. Signalen blir att Stefan Löfvens krav på att ta både kvinnor och män i hand inte längre gällde när Irans utrikesminister kom hit och inte alls ville skaka hand med sin svenska motpart.

Den underdåniga attityden mot Irans kvinnoförtryckande regim blev ett konkret uttryck för hur en aktivistisk utrikespolitik kan falla platt när det verkligen gäller.

Ett annat exempel är hur utrikesministern på sistone har hanterat UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar. När andra länder till slut tog sin hand ifrån organet, på grund av dess återkommande missbruk av både makt och biståndsmedel, har Sverige fortsatt pumpa in skattepengar utan att ställa de nödvändiga kritiska frågorna.

Wallström förklarade dessutom öppet att hon sökt påverka andra länder att öka sitt stöd till UNRWA – en hållning som måste anses som moraliskt blind.

Båda dessa fall framstår som praktiska konsekvenser av det urgamla axiomet ”min fiendes fiende är min vän”. Den starkaste minnesbilden av Margot Wallströms ministergärning är tyvärr hur hon återkommande har trampat snett i den israelisk-palestinska konflikten. Mellanösterns enda stabila demokrati har alltför ofta granskats med mikroskop och efter de muslimska diktaturernas måttstock, medan granskningen av dessa fientliga regimer tycks ha skett med både skygglappar och ögonbindel. 

När detta läses står det kanske redan klart vem som blir ny chef i Arvfurstens palats. Om Löfven vill bryta Wallströms aktivistiska linje vore det högst olyckligt med exempelvis Åsa Regnér eller Carin Jämtin, som båda har agerat för en relationsetik som anses extremradikal utanför Stockholms innerstad.

Fredrik Reinfeldt valde oväntat nog en före detta statsminister som utrikesminister. Att bjuda in Göran Persson runt regeringsbordet är kanske en högoddsare, men den man eller kvinna som ska bli Sveriges nästa utrikesminister bör ta Sveriges skadade relation till Israel på största allvar och ha förmågan att hela det som helas kan.

Vid denna tidnings pressläggning har det läckt ut att Ann Linde är den troliga efterträdaren i Arvfurstens palats. Hon är ett bättre val än andra aktivistiska ex-ministrar som Åsa Regnér eller Carin Jämtin, som båda har agerat för en relationsetik som anses extremradikal utanför Stockholms innerstad. Kanske hade det allra bästa varit att följa Fredrik Reinfeldts exempel att utse en före detta statsminister till utrikesminister. Det är förstås möjligt att Göran Persson skulle sagt nej, men den som idag ska bli Sveriges nästa utrikesminister bör ta Sveriges skadade relation till Israel på största allvar och äga förmågan att hela det som helas kan.    

Det verkligt problematiska är att hon alltför ofta har gått utanför sitt normala fögderi som utrikesminister och klampat in i situationer där hon ställt sig på moraliskt sett helt fel sida.

Sverige blockerar budget med rekordhög EU-avgift

Nyheter Politik. De ”sparsamma fyra” vägrar vika i kampen om EU:s nästa långtidsbudget. Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike blockerar förhandlingarna i...

Det här är ledarna oense om kring EU-budgeten

Bryssel. Sverige vill dra åt svångremmen, andra vill att EU ska ha mer pengar att röra sig med. Förhandlingarna är tuffa om unionens nästa långtidsbudget.

Vad gör jag åt självupptagen väninna?

Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...
Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Killar kissade på rånoffer – döms nu till ungdomsvård

Brott. De unga rånarna slog, sparkade och hotade sina offer. Ett av offren tvingades klä av sig på underkroppen och rånarna kissade på honom. Förnedringen...

Vad gör jag åt självupptagen väninna?

Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...
Familjefrågan Min fru lämnade mig för en annan man för tre år sedan. Vi hade varit gifta i 22 år. Jag har mått väldigt dåligt sedan dess och anklagar mig själv....

”Gud leder våra steg när vi söker honom”

Missionsglimten Jag har nu kommit tillbaka till huvudstaden efter att ha varit i en annan del av landet. Det var en fantastisk resa där Gud beskyddade oss och ledde...

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...