I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. Han var i begynnelsen hos Gud.
Johannesevangeliet 1:1–2

Världen idag

På kontinent efter kontinent har människor historiskt stigit fram och förmedlat evangeliets kraft att hela konflikter och stoppa våldsspiraler så svåra att inga politiska åtgärder har räckt till – och det behöver vi även nu i USA, menar Per Ewert Foto: Philip B Poston/AP/TT

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare · Publicerad 00:00, 4 jun 2020

Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins kulmen, innan kravallerna började. Som flera gånger tidigare tändes gnistan efter att en svart man avlidit efter ett hårdhänt polisingripande.

Läget är mycket oroande. Våldet har spritts till stad efter stad, den hårda retoriken och motsättningarna likaså. Men det finns ett botemedel mot kaoset på gatorna, ett som framgångsrikt har prövats förr. Hans namn är Jesus.

Den svenska tv-tablån på pingstaftonens kväll gav ett närmast övernaturligt sammanträffande. TV6 sände den verklighetsbaserade filmen Woodlawn, som skildrar när nästan exakt samma situation utspelades under 1970-talet. Rasism, oförsonlighet och våld mellan svarta och vita. Inga medel tycktes hjälpa.

En highschool (gymnasieskola) i det raskonfliktpräglade Alabama försökte starta ett lag i amerikansk fotboll med spelare av olika hudfärg, men konflikterna bara fortsatte.

Då steg en gudsman in i bilden. En pastor bad att få träffa laget och talade till dem om Guds kärlek och väg till försoning. Spelarna gav sina liv till Kristus, och när tränaren såg spelarnas förvandling gick han samma väg. Detsamma gjorde snart även huvudmotståndarnas tränare och spelare.

Stämningen på idrottsplanen och i staden förvandlades från hat till helande. Det ingen människa kunde göra, det gjorde evangeliet.

Filmen blev en nästan övertydlig megafon just för en tid som denna. De motsättningar som nu utspelas på USA:s gator kommer aldrig på djupet att lösas genom ännu våldsammare protester eller ännu hårdare tag från samhällets sida. En verklig lösning kommer bara när hjärtan förvandlas.

Därför blir det kontraproduktivt när alla sidor nu tävlar i att skuldbelägga varandra. De direkt skyldiga polismännen har sparkats och bör få en rättmätig påföljd i domstol. Därmed skipas rättvisa, så som sig bör i en rättsstat. Men många nöjer sig inte med en juridisk process, utan vill se blod flyta.

Demokrater och republikaner kapprustar i anklagelser mot varandra, medan landet splittras allt mer. Det alltmer uppskruvade tonläget från alltifrån protestgrupper och ända upp till presidenten eldar på aggressionen, men detta kan aldrig hela den frustration och de sprickor som nu uppenbaras i samhället.

Det finns dock en som kan. När Jesus mötte sina lärjungar efter uppståndelsen hälsade han dem med orden: ”Frid vare med er. Som Fadern har sänt mig sänder jag er.” Sedan andades han på dem och sa: ”Tag emot den helige Ande!” Det är en sådan beröring USA behöver uppleva i årets pingsttid – en Andens fläkt som kommer med frid, inte kaos. 

Men Gud behöver människor som accepterar hans kallelse och går ut i försoningens tjänst. Den förvandling som beskrevs i Woodlawn har visat sig genom hela den kristna historien. I konflikthärdar på kontinent efter kontinent har människor stigit fram och med sina ord och liv förmedlat evangeliets kraft att hela konflikter och stoppa våldsspiraler så svåra att inga politiska åtgärder har räckt till. Nordirland, El Salvador – listan kan göras lång över platser där Jesus har släppts in att förvandla individer och hela samhällen.   

Nyckelfrasen i pingstaftonens film lyder: ”Det här är det som sker när Gud griper in.” Den viktigaste frågan just nu är därför inte vilka som främst bör anklagas för vad som hänt. Frågorna måste sträcka sig framåt: Finns det gudsmän och gudskvinnor som vill stiga fram och vara Guds budbärare i denna kaotiska tid?

Och är USA redo att öppna sig för Guds helande kraft den närmaste tiden? Om detta skulle hända, då kan också mirakler ske. 

En verklig lösning kommer bara när hjärtan förvandlas.

Leksakskoala ska lära barn att meditera – säljs i Sverige

Nyandlighet. Ett mjukisdjur som lär små barn i meditera saluförs inför årets julhandel. Flera studier pekar på... torsdag 8/12 13:00

Har du glömt vem han är?

Inför söndag Jag stod i hallen och tittade rakt fram. Vad var det jag skulle göra? Vart hade jag precis varit på... torsdag 8/12 00:00