Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Med en kvadratmeterregel skulle församlingslivet på många håll kunna återstartas, då många kyrkor i landet kan hysa fler än åtta besökare, påpekar Stefan Gustafsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Låt våra kyrkor få samlas under samma regler som för butikerna

Ledare · Publicerad 00:10, 17 feb 2021

Den 1 april 2020 sade den amerikanske epidemiologen Marc Lipsitch: ”Vad gäller covid-19 har vi klarat att ta oss till livbåten. Torrt land är långt borta.” Det var inget aprilskämt eller ett utslag för allmän pessimism; i dag inser vi alla att pandemin är en långsiktig utmaning.

Regeringen har gjort rätt i att införa strikta åtgärder för vårt gemensamma liv. Det ligger i allas intresse att vi så fort som möjligt tar oss igenom krisen. Samtidigt är det lika mycket ett allmänintresse att företag, kultur och civilsamhälle inte ödeläggs utan ges en möjlig framtid.

Hitintills har de kristna kyrkorna agerat lojalt, gjort stora uppoffringar och satt mycket av arbetet på sparlåga. Men nu växer frustrationen över det inkonsekventa regelverket.

För affärer gäller i dag en kvadratmeterregel: Det måste finnas minst tio kvadratmeter per person som vistas i lokalen. För kyrkor gäller i stället en antalsregel: max åtta personer – oavsett hur stor lokalen är!

SKR, Sveriges kristna råd, påpekar i ett brev till Amanda Lind på Kulturdepartementet att Uppsala domkyrka skulle kunna erbjuda plats för 273 personer om man utgick från kvadratmeterregeln. Även om få lokaler kan konkurrera med Uppsala domkyrka så har många av landets kyrkor och missionshus en golvyta som tillåter fler än åtta personer. Med en kvadratmeterregel skulle församlingslivet på många håll kunna återstartas.

Mikael Oscarsson (KD) har ställt samma fråga i riksdagen och krävt flexiblare regler för kyrkorna. Han påpekar att Ikea i Uppsala kan samla över tusen personer utifrån kvadratmeterregeln, samtidigt som kyrkorna, hur stora de än är, inte får samla fler än åtta.

Denna inkonsekvens bör omedelbart rättas till. Låt kyrkorna få samlas under samma regler som gäller för affärer!

För församlingarna handlar det sedan om att tänka igenom alla praktiska frågor, som in- och utsläpp, toaletter, möblering av rum och själva gudstjänstens utformning.

Gudstjänst före pandemin innehöll moment som vi i dag inte kan genomföra på samma sätt, allt från fridshälsningar med handslag eller kramar, förbön med handpåläggning, nattvardens utformning, körsång med mera. Gudstjänst under pandemin måste helt enkelt utformas smittsäkert. Det är ett ansvar som kyrkorna kommer att ta på mycket stort allvar.

Religionsfrihet och mötesfrihet tillhör de mest grundläggande av våra fri- och rättigheter. Inskränkningar av dem får inte göras mer än i absoluta nödfall, och inskränkningar får inte vara längre än de måste. Det är ännu ett skäl för att reglerna för kyrkorna bör ändras.

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier