Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Annika Strandhäll (S) kan med sin kommentar (”vidrigt”) om den troliga abortlagsändringen i USA räkna hem popularitetspoäng i ett Sverige som låst sig fast vid sexualradikalt tankegods från 1970-talet, skriver ledaren. Foto: Anders Wiklund/TT

Kylig riksdag borde följa USA-vindar i abortfrågan

Ledare · Publicerad 00:10, 12 maj 2022

”Vidrigt.” Så beskrev miljöminister Annika Strandhäll nyheten att USA:s liberala abortsystem snart kan vara på väg att falla. Och hon var långt ifrån ensam. Nyheten som skulle kunna rädda livet på hundratusentals amerikanska barn varje år fick vissa ledande politiker i USA att närmast explodera i okontrollerade raseriutbrott.

Vilken tur då för Annika Strandhäll att hon själv regerar i ett land där ingen etablerad politisk kraft längre ifrågasätter avlivandet av nästan 35 000 ofödda människor årligen. Med riksdagens beslut nyligen – att även utreda möjligheten till hemaborter – skulle dödstalen kunna bli ännu högre. Utan obligatoriskt vårdbesök vid medicinsk abort skulle dessutom fler kvinnor tvingas fatta det ödesdigra abortbeslutet själva i hemmet.

Att inte en enda (!) av riksdagens 349 ledamöter kunde klämma fram ett tydligt nej i riksdagens omröstning om hemaborterna är en tragik och ett etiskt lågvattenmärke.

Modet hittar vi i stället i USA. Där har politiker, främst i republikanska färger och starkt understödda av en betydande folkopinion, uthålligt drivit kampen mot fri abort alltsedan den infördes 1973. I spetsen för motståndet har det alltid funnits ledande kristna företrädare som vägrat tiga och anpassa sig till tidsandan. Och det har gett utdelning. 

Att Sverige i det läget framhärdar med nya steg i abortliberal riktning är beklämmande. Med vår sorglösa inställning till abort odlar vi en våldets och dödens kultur i landet. Det har vi inte råd med.

I ett Sverige där stenkastande mobbar tagit över i förorterna och skjutningar blivit vardagsmat behövs helt andra signaler. Javisst, vi fördömer och vi föreslår alla tänkbara åtgärder för att straffa förövare och förebygga nya brott. Men när vi samtidigt, som nation, för krig mot de allra svagaste (läs: de ofödda barnen) så ger vi en direkt motstridig signal. Nämligen att våld inte är fel, inte ens om det riktas mot samhällets allra mest värnlösa individer.

Detta påpekades av Nobelpristagaren Moder Teresa, som framhöll att aborterna är ”det största hotet mot fred”.

Den fråga som svenska politiker och tongivande opinionsbildare velat förklara som utagerad, nämligen abortfrågan, skulle med andra ord kunna vara en nyckelfråga. Viktigare än både finanspolitik, kriminalpolitik och försvarspolitik. 

Annika Strandhäll kan med sitt uttalande räkna hem popularitetspoäng i ett Sverige som låst sig fast vid sexualradikalt tankegods från 1970-talet. Detta bevakas lojalt och med dubbla lås av massmedia och en samlad maktelit som vore det en nationalskatt. 

Men nu vänder vinden. Snart kan ofödda sova betydligt tryggare i mammors magar i det väldiga USA. Det kommer de också att vilja göra i Sverige. Oavsett vad Annika Strandhäll säger. 

Att inte en enda (!) av riksdagens 349 ledamöter kunde klämma fram ett tydligt nej i riksdagens omröstning om hemaborterna är en tragik och ett etiskt lågvattenmärke.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00