Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Med aborter utförda av den gravida kvinnan själv, i hennes eget hem med hjälp av piller, kan hela abortproblematiken trollas bort, då dessa aborter inte kommer med i statistiken, menar Carin Stenström. Foto: Remy De La Mauviniere/AP/TT

Hemaborter ännu ett steg mot förlorad värdighet

Ledare · Publicerad 00:10, 3 maj 2022

Under ett valår kan mycket drivas igenom i riksdagen. Partier vill undvika strid i viktiga sakfrågor, där de vet att media och motståndare skoningslöst kan förvrida ståndpunkter och sakskäl. Hellre vika ner sig för att kunna fokusera på en valrörelse med allmänna fraser och till intet förpliktigande utfästelser.

På vägen offras prestige och trovärdighet.

Ett exempel är förra veckans oväntade beslut i riksdagen att låta utreda så kallade hem­aborter, med formuleringar som innebär att riksdagen ställer sig positiv till detta. Motioner i frågan hade avvisats av socialutskottet, där kristdemokraten Acko Ankarberg är ordförande. Men när det kom till omröstning ville varken Ankarberg eller någon i utskottets majoritet stå fast vid sitt ställningstagande.

Omsvängningen visar att riksdagen i stor utsträckning förlorat det politiska initiativet. Kravet på förenklade aborter, som helt och hållet utförs i hemmet, har drivits av tunga lobbyorganisationer som RFSU, med stöd förvisso från de liberala partierna M, C och L. Politikerna traskar patrull, även ledamöter som kan antas göra det med betydande olust.

Inte en enda nejröst eller nedlagd röst från KD eller SD talar sitt tydliga språk: Sitter du i riksdagen ska du tiga.

Med aborter utförda av den gravida kvinnan själv, i hennes eget hem, kan hela abortproblematiken trollas bort. Ingen eller inget kan säga hur många graviditeter som slutar med abort, då endast de som utförs i ett sent skede på sjukhus kommer att noteras. Sannolikheten för att aborttalen blir högre än dagens redan extremt höga siffror, är stor. Om aborttalen ökar till följd av hemaborter kommer detta inte att synas i statistiken, och därmed behöver politiker och sjukvård inte ta något ansvar för dem.

Så tas ännu ett steg mot samhällets dehumanisering. Så förlorar livet ännu lite mer värde. Så tappar män och kvinnor ytterligare värdighet. Så drar kvinnor, under högljudda proklamationer om ökad frihet, ännu en nitlott. De ska nu i princip helt överges av samhället, själva få ta hela ansvaret och själva förväntas ta konsekvenserna av en oplanerad graviditet.

I ett avseende kommer detta nya steg att synas: Kvinnors fysiska och psykiska hälsa kommer ytterligare att försämras. Samhället kommer att få betala ännu en dyr nota i abortideologins namn.

I Fredrik Virtanens bok Utan nåd, skriven efter övergrepps­anklagelser i samband med metoo-drevet för några år sedan, berättar författaren, inte utan stolthet, att han har orsakat fem aborter. Han är nöjd med att han ställde upp för de kvinnor som hade blivit ofrivilligt gravida.

De inre ärr som dessa orsakat verkar han inte fundera över. Åtminstone någon ville inte göra abort men föll till föga inför mannens ointresse. Det är så det ser ut för många unga kvinnor i dag.

Det lär inte vara ovanligt att män i grupp diskuterar just detta, hur många aborter de har varit upphov till. Många aborter tycks räknas på pluskontot.

Så långt har det gått; aborterna syns inte, märks inte, men de har ätit sig in i vårt samhälle, förvridit vårt tänkande och våra känslor. Vi betalar redan priset, och det kommer att bli än högre.

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier