Lär mig att göra din vilja, för du är min Gud. Låt din gode Ande leda mig på jämn mark
Psaltaren 143:10

Världen idag

Den blomstertid nu kommer – också i svensk kristenhet

Ledare · Publicerad 00:00, 11 jun 2022

I går var det den stora läsårsavslutningen för de flesta av Sveriges många skolelever. Enbart från grundskolan släpptes över en miljon förväntansfulla barn ut på ett efterlängtat sommarlov. Säkert ljöd den vackra sommarpsalmen ”Den blomstertid nu kommer” från många kyrkor och kapell. Vi är många som minns den där känslan av förväntan och hopp inför starten på ännu en skön sommar då ”solens strålar närma, och allt blir återfött”.

Hur ser det då ut för den kristna kyrkans framtid i Sverige? Finns det tecken på en ny andlig blomstertid i det land som så desperat behöver ”blid och livlig värma till allt som varit dött”? Finns det en förväntan hos Guds folk på en kommande andlig blomstringstid, då frusna människor får uppleva ”Guds godhets rikedom” och ”den nåd besinna som räcker året om”?

Ja, det finns andliga vårtecken mitt i all det mörker av våld och ondska som aldrig tycks ta slut. Det finns hopp för den kristna trons framtid i Sverige, trots att sekulära mediers beskrivning av kyrkan och dess budskap nästan alltid tycks handla om skandaler och negativt vinklade reportage.

Ett starkt tecken på ett andligt uppvaknande är de många böneinitiativ som under de senaste åren startats och tagit fart i Sverige. Sverigebönen, Nationell bön, Norden 7:14, Pingst bön och Frälsningsarméns bönenätverk Eldsflammor är bara några av dessa initiativ. Det andliga hemvärnet på Himlen TV7 är en annan form med media som plattform, och Sigtuna ledarbön är ytterligare ett exempel på drömmen om att gräva upp gamla andliga brunnar.

Till allt detta kommer naturligtvis de enskilda församlingarnas många olika lokala och regionala böneinitiativ. Bönen har verkligen inte tystnad i Sverige.

Ett initiativ värt att nämna är visionen ”Tillsammans för Sverige”. Initiativtagare är pastor Johnny Foglander, som starkt upplevt behovet av att dessa olika nationella böneinitiativ tillsammans ödmjukar sig inför Gud och i enighet söker nåd för nationen. En stor bönekonferens för hela Sverige planeras till Life Arena i Uppsala den 21–22 oktober detta år – öppet för alla bedjare.

Ett annat intressant vårtecken på ett andligt uppvaknade är intresset för sanningen. Vad är sant? Kan vi lita på allt som mainstreammedia förmedlar? Det ökade intresset för att söka information vid sidan av de officiella plattformarna är ett uttryck för just denna längtan efter att förstå mer av allt som påstås vara fakta. Vilka är de underliggande motiven till det som sker och vad finns det mer att säga om saker och ting än den officiella sanningen?

Världen idags eget Youtubeprogram Hotspot, under ledning av Marco Strömberg, är ett tydligt exempel på detta stora intresse att få höra fler röster än enbart det politiskt tillrättalagda som ofta präglar mainstreammedia. Över 2 800 000 visningar sedan den 31 oktober 2020 talar sitt tydliga språk.

En liknande trend finns när det gäller trosfrågor. Vad säger Bibeln, egentligen? ”Svensson” har rätt att få höra sanningen om Gud, frälsningen och det eviga livet. Vem ska förmedla sanningen om kristen tro om inte trons folk? Ett rakt och tydligt budskap, förmedlat i kärlek, av  ”den tro som en gång för alla har överlämnats åt de heliga” (Jud 3) är kyrkans kallelse. Ingen annan grund finns.

Den församling som skapar rum för bibelstudier och bibelsamtal är morgondagens mest aktuella och attraktiva sammanhang. De som dessutom kombinerar detta med levande kreativa bönesammankomster kommer verkligen att kunna sjunga om ”den blomstertid [som] nu kommer med lust och fägring stor”.

Ett annat intressant vårtecken på ett andligt uppvaknade är intresset för sanningen.

Efter protesterna – Kina lättar på vissa restriktioner

Kina. Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Men polisnärvaron i flera av... tisdag 29/11 18:00

Vill Pehrson underminera hela Kristerssons regering?

Ledare Liberalernas sedan i lördags ordinarie partiledare Johan Pehrson är en fullblodspolitiker, som i... tisdag 29/11 00:10

Ateistisk läkare fick allvarlig hjärnblödning – ”såg Jesus”

Uppenbarelse. Ett reportage i Göteborgs-Posten av det ovanligare slaget beskriver hur en kroatisk-svensk läkare... tisdag 29/11 15:00

Barnen offer för svensk familjepolitik

Ledare Den extrema svenska familjepolitiken har ett högt pris – som våra barn får betala.  Enligt en... tisdag 29/11 00:00