Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Bibeltroende behöver ta frågor om bemötande på allvar

Ledare · Publicerad 00:10, 12 jan 2023

Höstterminen avslutades med en för många ganska uppslitande debatt om hur vi som kristna ska förhålla oss till utlevd homosexualitet. Samtalet är förvisso inte nytt, men fick förnyat bränsle genom de inlägg som gjordes av Filadelfia Stockholms Niklas Piensoho och den här tidningens tidigare styrelseordförande Per-Olof Eurell.

Det finns inga skäl att upprepa argumenten från debatten här och nu. Om inte annat är de tillgängliga via Världen idags hemsida och Svenska evangeliska alliansens resurshemsida äktenskap.info. Men även om det finns anledning att kritisera de revisionistiska (omtolkande) bibelläsningarna teologiskt, finns det en punkt där det är avgörande att även de som står för en klassisk kristen äktenskapssyn lyssnar in vad som kommuniceras.

Nämligen den som har med bemötande att göra.

Alltför många hbtq-personer vittnar om att de har blivit illa behandlade i konservativa kristna miljöer. Som så ofta kommer de värsta exemplen från USA, där det förekommer att ungdomar som kommit ut som homosexuella har blivit portade från sina egna hem. Men även i Sverige finns berättelser om alltför hårda ord, alltför kategoriska omdömen och alltför fördomsfulla attityder.

Både hbtq-personer och deras familjer vittnar i flera fall om en skam över sin egen belägenhet, och även detta är ett misslyckande för de gemenskaper de är eller ha varit en del av.

Därmed inte sagt att alla skam- eller skuldkänslor skulle vara obefogade. Lika lite som man kan sätta likhetstecken mellan kärleksfulla varningar och kärlekslösa fördömanden. Men när det är skambelagt att över huvud taget berätta om sina sexuella känslor är det något som är fel. Om vi menar allvar med att det är skillnad mellan sak och person, mellan läggning och handling, får det ju inte vara tabu att sätta ord på sin personliga brottning!

Och handen på hjärtat: Det räcker att läsa diskussionstrådarna i sociala medier för att se hur lätt det är att trampa snett i bemötandefrågorna. En del som sägs på Facebook borde absolut inte sägas ansikte mot ansikte med någon som berörs av det som diskuteras. Och det som inte kan sägas ansikte mot ansikte ska kanske inte sägas över huvud taget?

Som Skriften säger: ”Ert tal ska alltid vara vänligt, kryddat med salt” (Kol 4:6; min betoning).

Det finns ledare som företräder en revisionistisk teologi som inte låter barnen hämta posten därhemma, av rädsla för att det ska finnas brev med hot och hat riktat mot den egna familjen. Så kan vi inte ha det.

Visst kan vi vara överens om detta, när diskussionerna fortsätter under 2023? Vänligt och med kärlek, men utan att på något sätt backa från vår fasta övertygelse i sakfrågan.

Och det som inte kan sägas ansikte mot ansikte ska kanske inte sägas över huvud taget?

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00