Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Att Pridefestivalen har inslag som bejakar prostitution är inget som får politiker att tveka till att medverka på eventet, påpekar Per Ewert. Här syns Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) på en debatt under förra årets Stockholm Pride. Foto: Tomas Oneborg/TT

Bejakar prostitution – hyllas av politiker

Ledare · Publicerad 00:00, 24 jul 2019

Margot Wallström skrev den 8 juli på sin Facebooksida om hur hon följt med poliser och socialarbetare ner i den undre världen och hur hon upplevde det. Med avsmak uttryckte hon sin förfäran över prostitutionen, drogmisären och den avhumaniserade värld hon mötte, och hon avslutade inlägget med att med kraft berömma den svenska sexköpslagen.

Det var ett ärligt och välkommet inlägg i ett viktigt ämne. Samtidigt, när årets Stockholm Pride nu närmar sig, blir det en paradox hur hon själv och andra politiker genom åren har slutit upp och även i år tänker samlas för att gå i Pridetåget. Pride förkunnar nämligen ett budskap i skarp kontrast till den insikt som Wallström uttrycker i sitt inlägg.

Årets programkatalog för Pride visar att vissa förbättringar har skett i årets program, som ett tydligare fokus på att också uppmärksamma våld inom hbtq-sammanhang. Det finns också en viss ansats att börja problematisera droganvändningen i den världen. Men det går inte att omfamna det sätt som Pride också skildrar dessa fenomen i ett positivt ljus. Som hur de flesta ”går i och ur chemsex-sammanhang utan bekymmer”, eller det flertal programpunkter som utan reservationer bjuder in till sadism, dominans och ojämlik maktutövning – företeelser som samhället i andra sammanhang tar kraftfullt avstånd från.

Det allra mest problematiska är dock den positiva inställning till prostitution som Pride uttrycker, i år ännu tydligare än ifjol. Precis som tidigare år förekommer inte själva ordet prostitution i Prideprogrammet; i stället används eufemismen ”sexarbete”.

RFSL, som länge varit tydliga med att vilja riva upp den svenska sexköpslagen, anordnar ett eget seminarium på temat. Ännu tydligare är organisationen med det utstickande namnet ”Fuckförbundet”, som vill avskaffa såväl sexköpslagen som kopplerilagen. En dubbel problematik ligger förstås också i att dessa två seminarier hålls hos en av festivalens huvudsponsorer: Nordic Choice Hotels. En hotellkedja som lyfter fram ett arrangemang som bejakar prostitution – det skickar högst obehagliga signaler.

Men den moraliska frågan bör framför allt ställas till de myndigheter som lägger in stora skattepengar i Pride, och till de politiker som ställer upp i paraden. I andra fall har vi vant oss vid att politiker avkrävs ansvar för varje inslag som sker eller någonsin skett i anslutning till sammanhang där de medverkar. Men i Pride har det ansvarsutkrävandet sedan länge uteblivit. Den frågan behöver lyftas på allvar: Hur kan statliga myndigheter och riksdagspolitiker gå med i en manifestation som bejakar företeelser som inte bara är destruktiva för individen, utan som de facto också är kriminella?

Den grova prostitution som polis, socialarbetare och nu även utrikesminister berättar om, är en av vår tids grövsta skamfläckar. Därför behöver samhället kraftfullt avvisa de röster som åter vill legalisera sexköp – inte applådera dem.

En nyhet i årets Prideprogram är att det för första gången på flera år faktiskt finns en programpunkt med den fras som medier och politiker har hävdat att arrangemanget handlar om: ”Alla människors lika värde”. Men intressant nog är det inget arrangemang från arrangörerna själva, utan från en gästspelande gospelkör! Kanske är det helt enkelt så att det frigörande budskapet om varje människas unika och okränkbara värde inte alls finner sin rimligaste plats under den sexfärgade fanan, utan behöver hämtas från en helt annan grund.

I år kanske tiden är kommen att äntligen kunna ta en öppen diskussion om det här evenemangets grundval och innehåll. Bara så kan samhället visa ett verkligt stöd till utsatta personer, även i Pride-sammanhang.

Hur kan statliga myndigheter och riksdagspolitiker gå med i en manifestation som bejakar företeelser som inte bara är destruktiva för individen, utan som de facto också är kriminella?

Rusning efter sommarresor – nästa år

Resa. Charterbolagen sätter återigen kurs mot varmare breddgrader. Bokningstrycket för resor i sommar är... onsdag 5/8 12:00

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt