Kultur

Poängterar vår personliga vandring med Jesus

Det genomgående temat är den enskildes personliga vandring, söndag och vardag, med den uppståndne och levande Jesus. Foto: Lightstock
Det genomgående temat är den enskildes personliga vandring, söndag och vardag, med den uppståndne och levande Jesus. Foto: Lightstock
Publicerad Uppdaterad

Litteratur

Att vandra med Jesus i den sista tiden
Owe Lindeskär
(Semnos förlag)

Det märks att det är en författare som kan sin Bibel och som har vana att kommunicera sitt budskap. Owe Lindeskär är en känd förkunnare som tjänat många församlingar – bland annat Filadelfia i Stockholm – under många år, men som nu fungerar som bibelstudieledare och förkunnare i olika sammanhang i Sverige och andra delar av världen.

Boken bygger på bibelstudier som författaren hållit på den kristna tv-kanalen Kanal 10, men har utvecklats ytterligare i boken.

Det genomgående temat är den enskildes personliga vandring, söndag och vardag, med den uppståndne och levande Jesus. Författaren är kritisk mot all institutionalisering och skriver: ”När kyrkan blir ett kristet institut begränsas den enskildes frihet. Samfundsledning och kyrkostyrelser sätter gränser för de troende och detta är ett av kyrkans stora problem, eftersom lojaliteten mot kyrkans erkända kultur begränsar den enskildes kreativa vandring med Jesus.”

Författaren poängterar särskilt hur viktigt det är att ta ställning för Jesus och följa honom ju längre fram i historiens utveckling vi kommer.

Själv vill Lindeskär inte sätta något datum för Jesu tillkommelse, men ser i utvecklingen i världen tydliga bevis på att vi närmar oss historiens final. När han beskriver utvecklingen och det ondas utveckling så som den beskrivs i Uppenbarelseboken känner man att det ”tänder till”.

Kanske hade författaren kunnat föra samman några kapitel om vandringen i den sista tiden med brudgummen i en profetisk tid, i en ond tid och inför Jesu ankomst.

Lindeskärs bok är en ögonöppnare och inspirerar verkligen till kärlek, trohet och överlåtelse till Jesus Kristus, som en dag kommer att stå som historiens slutsegrare.

Powered by Labrador CMS