Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Väst fick olja i utbyte mot tyst stöd för anti-israeliskt FN-organ

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 30 jul 2020

Hur kommer det sig att en FN-organisation, som skapades för att hjälpa en relativt liten grupp flyktingar, fortfarande finns kvar, 71 år senare? Hur kommer det sig att samma hjälporganisation tillåtits förpuppas till en politisk organisation, för att sedan tillåtas slå ut till en fullfjädrad Israelfientlig och direkt antisemitisk organisation, mitt i FN?

I november 1949 började arbetet med att sätta ihop en FN-organisation för arabiska flyktingar från det krig araberna startade mot Israel och judarna 1948. Man föreslog namnet NERWA (Near East Relief and Works Agency). Den nya organisationens mål var att förbereda de arabiska staterna att integrera flyktingarna för att sedan bli ekonomiskt oberoende av internationellt stöd. Självklart var därför att NERWA skulle operera under en begränsad period.

Det Arabiska Förbundet motsade sig dock detta, och propsade på att initialerna FN skulle inkluderas i namnet, eftersom man i den arabiska världen såg FN som ansvarig för skapandet av staten Israel, och därmed ”katastrofen” av en judisk stat på land som en gång varit muslimskt. Att det funnits judar i området i tusentals år, samt att judarna faktiskt redan haft ett eget land där, långt innan islam, var inte av betydelse vare sig för Arabförbundet eller de arabiska flyktingarna.

Arabförbundet insisterade också på att inkludera delar av paragraf 11 av Resolution 194. Denna paragraf, ursprungligen författad av Folke Bernadotte, sade att de arabiska flyktingarna skulle tillåtas återvända till sina forna fysiska hem – helt unikt i flyktingfrågor.

Utöver detta krävde också Arabförbundet att de skulle tillåtas ha starkt inflytande över den nya organisationen, samt att det ursprungliga utgångsdatumet av ett år skulle tas bort till förmån för ett icke-bestämt datum, som Generalförsamlingen alltid skulle kunna förlänga om så behövdes.

FN gick med på samtliga krav ställda från Arabförbundet, och den 8:e december, 1949, bildades UNRWA (United Nations Relief and Works Agency), där de 726 000 registrerade arabiska flyktingarna från det krig de själva startat fick en alldeles egen organisation i FN.

Intressant i sammanhanget är att 1950 skapades ytterligare en organisation, UNKRA (United Nations Korean Reconstruction Agency), också för en speciell grupp flyktingar, nämligen de 3,1 miljoner nordkoreanska flyktingarna till Sydkorea. Organisationen var operativ mellan 1953–1958, då den fullbordade sitt uppdrag – att återbygga Sydkorea och integrera de miljontals flyktingarna i landet. Det tog alltså cirka 5 aktiva år att genomföra detta, med nästa fem gånger så många flyktingar!

Många var försöken från FN:s sida att lösa det arabiska flyktingproblemet, men samtliga förslag förkastades såväl av Arabförbundet som av flyktingarna själva. 1958 hade världen fått nog, och UNRWA såg sin existens hotad. Under mycket starka påtryckningar av Saudiarabien tilläts dock UNRWA leva vidare, och sedan 1959 med en helt annan agenda – att utnyttja de arabiska flyktingarna i ett politiskt spel i det oändliga. Deras i dag 71-åriga existens är bevis nog.

Varför gav man då efter för Arabförbundets krav och Saudis påtryckningar? Svaret är framförallt olja! Samtidens absoluta energikälla var olja, och priset för att den skulle fortsätta flöda från öst till väst var överkomligt; stryk den oljeproducerande arabvärlden medhårs och tillåt dem sprida sin anti-Israel agenda, blandad med gammal god antisemitism.

Därför blommar i dag antisemitismen! Därför har 726 000 ursprungliga flyktingar tillåtits bli 5,5 miljoner! Därför fortsätter UNRWA att existera! Därför har araberna varken förlorat kriget eller hedern.

Att ett enda litet land får betala priset är som att handla på rea – riktigt billigt!

Varför gav man efter för Arabförbundets krav och Saudis påtryckningar? Svaret är framförallt olja.

Det andra inte talar om måste kyrkan förkunna

Ledare Hur får en människa det rätt ställt med Gud? Eller formulerat personligt med fångvaktarens ord till... tisdag 3/10 00:10

Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00