Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

I lördags öppnade en 26-årig arab eld mot en busshållplats i Jerusalem. Några av offren svävar ännu mellan liv och död. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Terrordåd är inte hjältedåd

Israelkommentar · Publicerad 00:10, 18 aug 2022

I lördags kväll besköts väntande vid en busshållplats i närheten av Västra muren i Jerusalem. Två skadades. Terroristen sprang därefter från platsen till en annan närliggande busshållplats, där han sköt ytterligare sex personer. Två av offren svävar fortfarande mellan liv och död när denna artikel skrivs.

Tilläggas bör också att ett av de allvarligt skadade offren var en höggravid kvinna som sköts rätt i magen. Fostret fick förlösas i ett akut kejsarsnitt och lider av svåra skottskador, likasom modern.

Terroristen visade sig vara en 26-årig arabisk man från Jerusalem, som redan vid 19 års ålder dömts till åtta års fängelse för mordförsök, men släpptes efter bara fem år på grund av gott uppförande. Som det verkar just nu har han agerat som ensamvarg, utan någon speciell organisationstillhörighet.

En mordisk brottsling, kanske psykopat – vem vet? Vad man dock borde veta är att hans brott borde fördömas! Eller?

Palestinska myndigheten (PA) har avvikande åsikter om detta. De blandar ofta ihop begreppen att fördöma och att hylla, så även denna gång. Mahmoud Abbas är PA:s president, Fatha­partiets ordförande och även PLO:s ordförande. Med andra ord, det palestinska ledarskapet är samlat i diktatorns hand. Fatah är det största partiet inom PA, och likaledes de svenska Socialdemokraternas systerparti.

Efter terrordåden mot obeväpnade civila, utförda av en dömd brottsling, lade Fatahpartiet upp följande tre poster på sin officiella Facebooksida:

”Beröm till den vars gevär bara talar emot sin fiende.”

”Leve vårt folks enighet och länge leve den fria hjälten.”

”Beröm till gevärsmynningarna, vårt folk kommer att bekämpa ockupationen med alla slags motstånd. Spara era kulor och använd dem mot ockupationen, bara ockupationen!”

Det här är alltså den Palestinska myndighetens uppmaning till sitt folk. Jag har skrivit om det massor med gånger, men det måste sägas igen: Terrorklassa Palestinska myndigheten!

Hur kan man som ”regering” över huvud taget prisa någon som skjuter en obeväpnad höggravid kvinna i magen? Och därefter kalla terroristen för hjälte? Och dessutom uppmana andra till att göra samma sak! Det är helt obegripligt. Eller snarare – det är obegripligt att världen ser på PA som en värdig partner som Israel borde förhandla med, och dessutom ge bort land till.

Mahmoud Abbas kan utan tvekan sägas vara ansvarig för uppvigling till mord och terror på judar. Det är samme Mahmoud Abbas som talar i FN, som tar emot svenska regeringsmedlemmar och som kräver att PA ska bli klassat som ett självständigt och suveränt land och upptaget som medlem i FN. Samma FN som kräver att stater ska leva i fred med varandra och sina grannar.

Hur kan världen ens acceptera denne man, hans parti och hans så kallade regering?

Efter en natts intensiv jakt på terroristen beslöt denne att självmant gå in på en polisstation i Jerusalem och frivilligt överlämna sig. För det har han goda orsaker, eftersom han genom denna handling nu har löst sin egen och familjens ekonomi. De kommer att få pengar från ”Martyrfonden” på obestämd tid, men minst livet ut.

Det är samma fond som utrikesminister Ann Linde refererade till som ”socialbidrag” då hon tillfrågades om saken. Mahmoud Abbas menar att oavsett vilka ekonomiska svårigheter ”Palestina” drabbas av så kommer Martyrfonden alltid att betala ut löner till sina terrorister. Ja, de anses vara löner.

Sedan mars i år har 19 israeler mördats av arabiska israeler och palestinier; många andra har skadats och traumatiserats för livet. Förövarna är inga hjältar, de är mördare. Varför har världen så svårt att se det?

Hur kan man som ”regering” överhuvudtaget prisa någon som skjuter en obeväpnad höggravid kvinna i magen? Och därefter kalla terroristen för hjälte?

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00