Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ronen Zvulun/AP/TT

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar · Publicerad 13:01, 18 apr 2019

Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu börjar något som veteranförhandlare kallar pokerspel.

Givetvis försöker alla partier få så mycket som möjligt och ge så lite som möjligt, och det gäller att visa upp rätt kort vid rätt tillfälle. Netanyahu är beroende av att samtliga partier i högerblocket går med i koalitionen för att få majoritet.

Det finns några stötestenar i bildandet av denna koalition. Den första har att göra med det ultraortodoxa partiet United Torah Judaism, som kräver att lagförslaget angående mobilisering till armén måste förändras. De vill att det ska bli lättare för ultraortodoxa att slippa militärtjänstgöring.

Israel Beiteinu har däremot sagt att ett oförändrat lagförslag är ett villkor för att gå med i koalitionen.

Ett annat krav från Avigdor Lieberman (Yisrael Beiteinu) är att han ska få tillbaka försvarsministerposten. Lieberman avgick i protest från denna post i december när han inte fick genomslag för hårdare tag mot Hamas. Nu kräver han posten tillbaka och auktoritet att slå till mot Hamas, enligt vad han bedömer är rätt.

Netanyahu är troligtvis inte villig att ge Lieberman fria tyglar och kommer att försöka hitta en kompromiss, kanske utrikesministerposten.

De ultraortodoxa partierna vill också förbjuda statligt arbete på sabbaten. Detta krockar med alla andra partier, som menar att vissa sådana arbeten, till exempel vid vägar och tåglinjer, är nödvändiga för att förhindra fullständigt trafikkaos.

Den förenade högern kräver att ett lagförslag som fråntar Högsta domstolen auktoritet att upphäva knessets lagstiftning, måste antas. Det råder stor frustration på högerkanten över att Högsta domstolen gång på gång har annullerat lagar som knesset godkänt. Moshe Kachlon från Kulanu förhindrade detta lagförslag från att antas under den sittande regeringen, men han kan vara på glid i frågan nu.

Utredningarna mot Netanyahu kommer mest sannolikt också att påverka förhandlingarna. Eftersom undersökningarna obönhörligt rullar vidare, måste de olika partierna förr eller senare klargöra var de står i frågan om vid vilken punkt i den rättsliga processen de menar att premiärministern måste avgå.

Mitt i allt som pågår, planerar president Trump att presentera ”århundradets avtal” om fred i regionen. Beroende på vad det innehåller, kan det i teorin leda till att koalitionen bryter samman. Men i praktiken är det mer troligt att det palestinska självstyret blankt kommer att avvisa planen och att den därför inte kommer att generera någon politisk kris i Israel.

För Netanyahu väntar hårda veckor, långa dagar och en massa huvudbry. Men i slutet av maj presenterar han ganska säkert sin femte regering och den 17 juli passerar han i så fall David Ben Gurion som den premiärminister som har suttit längst vid makten i Israel.

Hallå där Johannes Magnusson...

... som fått jobbet som ny verksamhetsledare för Pingst utbildning. tisdag 7/7 00:00

Det är hög tid att pressa Kina

Ledare Den nya stormakten Kina toppar våra nyhetssidor – och det är inte goda nyheter. Varken när det... tisdag 7/7 07:15

Vi måste ständigt upptäcka solglasögonen som vi ofta glömmer att vi har på oss.

Gästkrönika När solen gassar åker de på – solglasögonen. Man ser världen genom ett något mörkare filter. Eller... tisdag 7/7 00:00

”Mer konsekvent att förbjuda abort”

Kritik. Läkaren och debattören Kajsa Dovstads argument för fri abort ända fram till födelsen håller inte,... måndag 6/7 18:01

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda