Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Israel förtalades på Bokmässan

Israelkommentar · Publicerad 00:10, 13 okt 2022

Bokmässan i Göteborg 2022 pågick i fyra dagar, mellan 22–25 september, och är Nordens största kulturevenemang samt Europas näst största bokmässa. Under dessa fyra dagar gick alla vi utställare och inbjudna talare omkring med våra namnkort hängande på lysande orange band med slagorden:

”Länge leve ordet”. Naivt nog antog jag att det syftade på det fria ordet, men jag hade naturligtvis fel.

Globala torget är en del av Bokmässan, vilken de senaste fem åren arrangerats av Palmecentret. På Globala torget driver man just globala frågor om bland annat miljö och mänskliga rättigheter. Den starkt anti-israeliska organisationen och så kallade människorättsorganisationen B’tselem skulle få 20 minuter på sig på Globala torgets stora scen att, tillsammans med Amnesty, förklara varför Israel är en apartheidstat. Pro-Israelorganisationen NGO Monitor skulle få 20 minuter på sig att förklara varför Israel inte är en apartheidstat, tillsammans med Vänskapsförbundet Sverige-Israel. Därefter skulle 20 minuter gå till de bägge sidornas debatt.

Anti-Israelorganisationen B’tselem fick sina utlovade 20 minuter att spy galla och lögn över Israel. Pro-Israelorganisationen NGO Monitor fick däremot sina 20 minuter att förklara sin sida inställd, likväl som debatten som även den blev inställd. Palmecentret skyllde på ”en teknikalitet”, vilket inte alls var sant. Det blev alltså bara en sida och en åsikt som fick scenplats.

”Länge leve ordet” är faktiskt i singularis, och man skulle kunna utveckla det till att det även handlar om en singular åsikt. Så länge vi alla tycker lika illa om Israel kan vi bland annat skandera på gator och torg, protestera i demonstrationståg, skriva stinkande artiklar och reportage om Israel samt sitta på Bokmässans scener och ljuga och smutskasta Israel. Allt i demokratins självutnämnda högborg – Sverige – där det fria ordet är ett mantra många är stolta över.

Det är tid att tänka om!

Varför? Därför att när en sida i en debatt blockeras från att framföra sina kunskaper, fakta och åsikter uteblir debatten, och i stället blir debattens demokratiska möjligheter propagandans monotona malande av (i det här fallet) återanvända lögner. Lögner om Israel som apart­heidstat, lögner om Israel som rasistiskt, lögner om Israel som miljöförstörare av ”Palestina” och så vidare. Det hela blir till en farlig ström av lögner som i sin tur förgiftar naiva (eller inte) medmänniskor och ungdomar som inte har en aning om att det finns en helt annan verklighet. Detta i sin tur leder vidare till mer konflikt, hat och även död.

I dag finns det inga ursäkter att inte veta – om du vill ta reda på något är det bara att slå på datorn och söka fakta på pålitliga internetsidor – för de finns! Och om man nu nödvändigtvis måste ha en åsikt om Israel borde man väl ändå skaffa sig lite kunskap – eller? Därför är det för mig helt obegripligt hur människor med minst normalintelligens ens kan gå på lögnerna om Israel. Det är för mig helt obegripligt hur parlamentariker, journalister och författare kan med att föra dem vidare.

De tillfällen jag hade tid att lyssna på föredrag om Israel på Globala torgets olika scener gjorde mig upprörd och ledsen. Lögnerna dröp av blodsförtal och antisemitism, ackompanjerade av åhörarnas applåder. Positivt var dock att åhörarna i år var färre än föregående år (har jag informerats om).

Sverige som självutnämnd demokratisk högborg har dåligt byggda murar. De borde vända sig till Israel för att få hjälp med att bygga upp en äkta demokrati, där det fria ordet råder och alla kan uttrycka sin åsikt – i pluralis!

Det hela blir till en farlig ström av lögner som i sin tur förgiftar naiva (eller inte) medmänniskor och ungdomar som inte har en aning om att det finns en helt annan verklighet.

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00