Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Varje dag passerar dussintals lastbilar med mat, konsumtionsvaror och industrimateriel gränsövergången Kerem Shalom mellan Israel och Gaza. Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Israel agerar med lagen i ryggen

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 5 mar 2020

För ungefär 40 år sedan gick det att ta bussen från Tel Aviv till Kairo, via Gazaremsan, med kaffe- och kissepaus i Gaza City. Israel var fullt av arbetande Gazabor som hellre sökte jobb hos israelerna än bland de sina, eftersom både löner och arbetsvillkor var bättre hos israelerna. I dag är läget ett annat, så vad var det som hände?

Intensifiering av terror hände! Ärketerroristen Yasser Arafat och PLO startade den första intifadan. Den sunnimuslimska fundamentalistiska terrororganisationen Hamas bildades 1988, som år 2007 tog över kontrollen av Gaza.

Hamas har som mål att islamisera världen, vilket ska ske genom jihad där Israels utplånande är det absolut främsta målet. Hamas organisationsstadgar skräder inte orden eller tydligheten. I förordet sägs till exempel att ”Israel ska fortsätta existera till dess att islam förintar det, så som det (islam) gjort med andra”, och att ”vår kamp mot judarna är väldig stor och väldigt allvarlig”. Det handlar alltså inte bara om förintandet av Israel, utan om världens judar.

Läs den sista meningen en gång till. Och denna grupp får stöd av många i världssamfundet – Sverige framför allt – som öser in enorma summor med icke-öronmärkta pengar. Jag börjar på allvar tro att de har lässvårigheter i Rosenbad, framför allt med tanke på att man nu officiellt blandar ihop terrorbidrag med socialbidrag!

Men det tar inte slut där. Utöver detta finns i dag dessutom runt 1 700 dollarmiljonärer på Gazaremsan. Samtliga är Hamasanhängare som blivit rika genom att stjäla merparten av de icke-öronmärkta pengar som skickas till Gazas civilbefolkning. Korruptionen är förödande och terrorismen lukrativ för dem som är tillräckligt hänsynslösa.

Flera av Hamasledarna har i dag förmögenheter i miljarder US dollar, som till exempel Muza Abu Marzouk och Khaled Mashaal.

Hamas använder därutöver Gazaborna som mänskliga sköldar då de beskjuter Israel från skolor, sjukhus och andra civila platser, som till exempel privata hem. De har infört sharialagar och avrättar människor i utomrättsliga avrättningar.

Det är även Hamas som ser till att indoktrinera barnen till hat, jihadism och mord på judar (precis så som görs under Fatah och PLO:s ledning i Judéen och Samarien) via skolböcker, barnprogram på tv och sociala medier.

Mellan 2001 och 2019 sköts cirka 14 000 raketer mot Israel från Gaza. Den första raketen som sköts var en krigsförklaring, en causus belli. Israel skulle alltså legalt ha kunnat gå in miltärt i Gaza för att utrota terrorn – tills den var utrotad. Men i stället för att göra det har Israel valt att på annat sätt stoppa terroristerna, för att i största mån undvika civila skador. För detta humana val får Israel utstå världens spott och spe.

På grund av ovan nämnda situation har Israel i dag kontroll över vem och vad som går in i Gaza genom två gränsövergångar: Erez och Kerem Shalom. Dessa övergångar är öppna sju dagar i veckan. Under december 2019 passerade 43 491 personer och 8 711 lastbilar med varor Erez, och vid Kerem Shalom passerade 17,5 miljoner liter bensin och diesel.

Bara under 2016 fick till exempel hela 30 000 Gazabor medicinsk vård i Israel.

Egypten har också en gräns till Gaza: Rafah. Sedan Hamas tog över makten i Gaza är den dock stängd, mer eller mindre permanent. Ingen sätter press på Egypten, inga palestinska demonstrationer äger rum, och orsaken är enkel: Med en öppen gräns hade Egypten tagit i med hårdhandskarna, invaderat Gaza och raderat ut Hamas. Därför är världen tyst!

Vad gäller Israel är det dock inte tyst, för i det här fallet har världen valt att behandla landet som förövaren, och försvararen som terroristen i stället för offret. Det sätts en diskriminerande standard mot Israel som är helt unik.

Så, alla ni supportrar av Gazaflottiljerna, alla ni som kastar ur er anklagelser utan att vara pålästa, det vore bra om ni satte er in i legaliteten och problematiken innan ni skriker.

Hamas har som mål att islamisera världen, vilket ska ske genom jihad där Israels utplånande är det absolut främsta målet.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier