Men vi har vårt medborgarskap i himlen, och därifrån väntar vi Herren Jesus Kristus som Frälsare.
Filipperbrevet 3:20

Världen idag

Även om Israel skulle leverera vaccindoser till palestinska araber är det högst troligt att både PA och Hamas skulle förneka alltsammans, eftersom detta skulle utmåla Israel som en ”humanitär stat”, skriver Paul Widén. (Bild från vaccinering av en beduinsk kvinna utanför Be'er Sheva.) Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 25 feb 2021

Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder coronavaccin till sina egna medborgare och invånare har som bekant blivit en ny besatthet bland Israelhatare världen över. Eftersom många svenska nyhetsredaktioner tycks ha som policy att inga renodlat goda nyheter får rapporteras från Israel, brukar artiklar om landets världsledande vaccinationskampanj därför avslutas med en påminnelse om att palestinierna på Västbanken och i Gaza minsann inte omfattas av den.

Låt oss därför ägna några minuter åt följande tankeexperiment:

Vad skulle hända om Israel plötsligt erbjöd sig att vaccinera alla palestinska araber? Hur skulle den palestinska myndigheten (PA) i Ramalla och terror­istorganisationen Hamas i Gaza ställa sig till detta? Hur skulle den palestinska befolkningen reagera? Och vad skulle Sveriges Mellanösternkorrespondenter säga?

Resonemanget som följer är naturligtvis spekulativt, men det är baserat på hur utpräglat Israelkritiska aktörer brukar reagera när Israel gör något som vi vanliga ”dumbommar” tycker är bra.

Även om representanter för både PA och Hamas påstår att Israel har ansvar för vaccineringen av palestinska araber betyder det naturligtvis inte att de automatiskt skulle välkomna vaccinleveranser från Israel, eftersom detta skulle utmåla Israel i god dager.

Ett exempel på detta kunde ses för bara ett par dagar sedan, när den Londonbaserade tidningen Asharq al-Awsat rapporterade att Israel har gått med på att köpa ryska vaccindoser för över en miljon dollar till Syrien, ett land som legat i krig med Israel sedan 1948. Den omfattande vaccinupphandlingen skedde på begäran av Ryssland och i utbyte mot en israelisk medborgare som suttit häktad i Syrien i drygt två veckor.

Men uppgifterna tillbakavisades skarpt av den syriska regimen, som menade att de syftade till att ”utmåla Israel som en humanitär stat”. Israel har försökt vara behjälplig genom att inte kommentera uppgifterna, men tydligt är att situationen är ytterst besvärande för Syrien.

Om Israel skulle leverera vaccindoser till palestinska araber är det därför högst troligt att både PA och Hamas skulle förneka alltsammans. Samtidigt skulle begreppet ” vaccine-washing” myntas för när förnekelsen inte längre är trovärdig. (Vaccine-washing är när länder ger bort gratis vaccindoser i ett försök att dölja sin egen ondska.)

Men hur skulle den palestinska befolkningen reagera?

Om vi bortser från den logistiska utmaningen som det skulle innebära för Israel att leverera miljontals vaccindoser till två politiska entiteter som inte vill uppfattas som mottagare när Israel är avsändare, skulle folket låta sig vaccineras med vaccindoser donerade av Israel?

Mot bakgrund av att det palestinska ledarskapet och palestinska medier rutinmässigt anklagar Israel för att förgifta brun­nar, sprida droger och medvetet infek­tera palestinska araber med sjuk­domar, vore det rimligt att anta att många skulle känna sig ytterst tveksamma inför detta.

Konspirationsteorier om att vaccinet orsakar sterilitet – och till och med homosexualitet – tros redan nu vara en del av orsaken till att vaccinationsgraden bland Israels arabiska befolkning är betydligt lägre än riksgenomsnittet. Om vaccindoserna till råga på allt vore en gåva från den sionistiska fienden kan man alltså förmoda att väldigt få skulle nappa.

Det är inte svårt att föreställa sig rubrikerna som då skulle följa i svensk press:

”Israels vaccingåva till palestinierna faller platt.”

”Vaccin som PR – ett nytt lågvattenmärke för Israel.”

”'Vaccinet skyddar inte mot ockupationen', säger palestinierna.”

Även om representanter för både PA och Hamas påstår att Israel har ansvar för vaccineringen av palestinska araber betyder det naturligtvis inte att de automatiskt skulle välkomna vaccinleveranser från Israel, eftersom detta skulle utmåla Israel i god dager.

Kristendomsfientlig present från SVT till Socialdemokraterna

Ledare Socialdemokraterna kan via LO och sitt eget Kombilotteri pumpa in stora pengar i valrörelsen. Nu... lördag 20/8 00:10

Makten över elhandeln glider bort från nationen

Ledare Magdalena Andersson inledde en partiledardebatt häromkvällen med något så ovanligt som beröm till... fredag 19/8 00:10

Vi ska gå omkring och dofta Kristus

Denna söndag luktar det Skutskär över hela Sverige, och speciellt på vissa delar av... lördag 20/8 00:00

Fem partier beredda att runda lagen om partibidrag

Granskning. Fem av riksdagens åtta partier är beredda att på olika sätt kringgå lagen om partifinansiering... fredag 19/8 15:00

Ebba Busch försvarade samvetsfrihet inom vården

Ledare I Aftonbladet TV:s partiledardebatt i onsdags angrep återigen Annie Lööf (C) – som för fyra år... fredag 19/8 00:00

Sjöng i anden under fredagsbönen i moskén

Missionsglimten Douzhan arbetar bland muslimer i ett land i Centralasien. Han brinner för att se hela området bli... fredag 19/8 00:00

Tysk vakt heilade framför israeliska EM-idrottare

München. En skandal skakar EM-tävlingarna i München. En tysk säkerhetsvakt har gripits för att ha gjort en... fredag 19/8 10:00

Senaste nytt

    Terrordåd är inte hjältedåd

    Israelkommentar I lördags kväll besköts väntande vid en busshållplats i närheten av Västra muren i Jerusalem. Två...

    Vi ska gå omkring och dofta Kristus

    Denna söndag luktar det Skutskär över hela Sverige, och speciellt på vissa delar av...
    Följ Världen idag i sociala medier