Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

FN-rapporten om ”Vattenresursfördelning i det ockuperade Palestinska området” ignorerar en lägesrapport i ämnet från den israeliska organisationen, NGO Monitor, skriver Christina Toledano Åsbrink. På bilden svalkar sig några israeler vid en vattenkälla nära staden Jeriko. Foto: Nasser Nasser/AP/TT

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 28 okt 2021

Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en rapport som skulle presenteras för FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC), som i sin tur skulle diskutera rapporten i deras ökända Agenda 7 (där man under en hel dag bara fokuserar på Israelanklagelser av olika slag). Oj, det blev krångligt direkt, och tro mig, det är så krångligt som det låter! Men inte att försmäkta, det blir värre!

Rapporten, Vattenresursfördelning i det ockuperade Palestinska området, inkluderat Östra Jerusalem, påstod sig vara en sammanfattning av israeliska regeringens politik vad gäller alla vattenfrågor i respektive områden. Jag säger påstod, eftersom där inte fanns en enda referens till officiella israeliska källor. Däremot refererades den Palestinska myndigheten (PA), FN, samt icke-statliga organisationer (NGO:s) – samtliga med en Israelfientlig agenda. Några av dessa NGO:s har i dagarna terrorstämplats av staten Israel för deras samarbete med palestinska terrorgrupper.

Det är till och med så att FN:s författare av rapporten erkänner att den är både ofullständig och ensidig, vilket de skyller på Israels ovilja att samarbeta. Men, inte nog med det, de valde också att helt ignorera en full lägesrapport i ämnet, sammanställd av israeliska organisationen, NGO Monitor. Där fanns information om Israels försök att förbättra palestinsk vatteninfrastruktur, information om palestinskt missbruk av vatten, miljöförstöring orsakad av palestiniernas illegala vattenverksamhet samt deras vägran att samarbeta med Israel.

FN valde att anamma de falska påståendena, där ordval som ”apartheid” nu har normaliserats vad gäller Israel, och eftersom praktiserandet av just apartheid är förbjudet och ett brott mot mänskliga rättigheter (på riktigt), kan man snart säga att Israel knappt har existensberättigande. Lika smidigt som man sväljer lögnerna med hull och hår (utan att det kliar i halsen), ignorerar man samtidigt fakta.

Exempel på lättsvalda lögner är att Israel ger förmånsbehandling till judiska bosättningar (judisk civil närvaro) i Judéen och Samarien, att Israel med flit översvämmar/torkar ut palestiniers mark med dammar och slussar, att Israel med flit bombar sönder vatten och avloppsinfrastruktur. Ännu värre är att många anklagelser är återanvända lögner från redan bevisade falsarium.

Under Oslo-avtalen bildades den israelisk-palestinska organisationen Joint Water Committee (JWC), där bägge parter var likvärdigt representerade och likvärdigt ansvariga för vattenfrågor och sanitetsprojekt i Judéen och Samarien. Men, mellan 2010 – 2017 har PA valt att bojkotta kommittén, eftersom ett samarbete även skulle involvera vattenfrågor vad gäller judiska bosättningar i område C. Likaväl som det finns arabiska bosättningar i Israel, finns det judiska bosättningar i de palestinska områdena, dock inte på område A och B, som är ”judefritt” eftersom inga judar tillåts bo där – vilket luktar apartheid lång väg.

Rapporten nämner inte med ett ord all den palestinska illegala byggnation som sker i område C (under israelisk kontroll) och där vatten naturligtvis inte ingår till illegala byggen. Då anklagar FN Israel för att försvåra vattenförsörjningen för palestinierna, som alltså bygger illegalt! Dessutom, bara mellan 2018 och 2019 borrade palestinierna 140 illegala brunnar och 2 500 fall av olaglig uppkoppling till vattensystemet noterades.

Makalöst osmakligt av FN att svälja lögnerna, och ignorera fakta! Och detta utan att ens törsta efter en droppe sanning!

Makalöst osmakligt av FN att svälja lögnerna, och ignorera fakta! Och detta utan att ens törsta efter en droppe sanning!

Omstart i Ringhals försenas ytterligare

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor till och är nu... söndag 29/1 17:00

Israelisk teknik ska få öken i norra Indien att blomstra

Indien. I Israel är man specialister på att få torr mark att blomstra. Nu används israeliska... söndag 29/1 15:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10