Lova Herren, alla hednafolk, prisa honom, alla folk! Ty hans nåd är väldig över oss, och Herrens sanning varar i evighet. Halleluja!
Psaltaren 117:1–2

Världen idag

Börjar omvärlden tröttna på terroristernas dåd?

Israelkommentar · Publicerad 00:20, 11 aug 2022

När jag skriver detta råder vapenvila. Missilattackerna från Islamiska jihad mot civila i Israel, och Israels svar i form av bombningar mot militära installationer i Gaza, är pausade. Det är säkrast att säga pausade, för som vi vet kommer det alltid nya attacker från diverse terrorister i Gaza och på andra ställen, och Israel kommer alltid att svara.

Den här gången började stridigheterna med att Israel arresterade två av Islamiska jihads ledare i Judeen och Samarien. De svarade med massiva attacker från Gaza in i Israel, varpå Israel givetvis retalierade. Nu har vi alltså vapenvila och vi vet inte om den håller, men just nu måste man säga att Israel var mer framgångsrikt än man oftast är när det handlar om krig med terrorister i Gaza.

Framgångarna är flera.

Tack vare ett fantastiskt arbete av säkerhetstjänsten Shin Bet kunde man lokalisera var i Gaza två av Islamiska jihads ledare, Tayseer Jabari och Khaled Mansour, gömde sig. Då var det lätt för premiärminister Yair Lapid att fatta beslutet att slå till. Jabari och Mansour är två terrorister som ligger bakom mycket död i Israel. 

Islamiska jihad förlorade också stora resurser i form av infrastruktur för vapentillverkning och vapenlager, högkvarter och olika utposter där de höll till. Vidare misslyckades de med att dra in Hamas, israeliska araber och araber i Jerusalem i stridigheterna. Inte heller Hizbollah började attackera Israel från norr.

Ja, det regnade raketer över Israel och miljoner israeler sökte skydd i skyddsrum, men sanningen är att inte en enda israel dödades och väldigt få skadades.

Man måste även beundra kvaliteten hos Israels flygvapen och styrkorna i södra Israel. Med kirurgisk precision slog man ut precis det man ville och de civila förlusterna i Gaza var väldigt små. Detta gjorde även att denna batalj blev förhållandevis kort, något som är viktigt både för Israel – inga föräldrar vill se sina barn riskera sina liv särskilt länge – och i världsopinionen. Egypten började medla i helt rätt tid.

Premiärminister Yair Lapid är säkert lättad över dessa resultat och lär försöka ta åt sig äran. Men sanningen är att tack vare säkerhetstjänsten och försvarsmakten blev politikernas beslut denna gång ganska enkla och resultaten väldigt bra. 

Nu ska man inte dra slutsatsen att allt är gott. Ofta vet vi inte resultatet av dessa stridigheter förrän en bit in i framtiden.

Man kan också konstatera att flertalet svenska medier återigen rapporterar väldigt illa. Fortfarande är det oftast Israel som attackerar i deras ögon, trots att Israel besvarar krigshandlingar. Under måndagen hade till exempel SVT Nyheter rubriken ”Attacker mot Gaza” – dessutom efter att vapenvilan trätt i kraft.

Ofta ser vi också rubriker om ”det ockuperade Gaza”, trots att Israel lämnade området för 15 år sedan – och att det är tack vare Israel människorna i området över huvud taget överlever. 

Får jag avsluta positivt tycker jag ändå att tecken tyder på att många människor i världen börjar tröttna på palestinierna, terroristerna i Gaza och deras destruktivitet. Det skulle ju vara bra om världens politiker och medier också kunde se detta. 

Men sanningen är att tack vare säkerhetstjänsten och försvarsmakten blev politikernas beslut denna gång ganska enkla och resultaten väldigt bra.

Förr i tiden var Sverige kallt och dragigt

Vi står inför en vinter med skyhöga elpriser. Är det kanske läge att snegla bakåt i historien för... fredag 7/10 04:00

SD-topp vill avskaffa diskrimineringslagen – ”exkluderar grupper”

Sverigedemokraterna. Diskrimineringslagen borde utredas och möjligen avskaffas. Det hävdar SD-toppen Richard Jomshof som... torsdag 6/10 21:00

Allt färre utvägar för trängd Putin när även vänner börjar svika

Ledare Insatserna har den senaste veckan höjts i Ukrainakriget. Ryssland mobiliserar för en ökad... fredag 7/10 00:10

Nepal behöver fler ledare för skörden

Missionsglimten Doften av kaffe och mat och en känsla av förväntan ligger i luften när jag stiger in i festlokalen... fredag 7/10 00:00

Politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Gästledare Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Ett enat rop stiger i Sverige

Bönekrönika Jag längtar efter väckelse. Jag längtar efter att på plats efter plats få höra vittnesbörden om hur... torsdag 6/10 00:00

Värdekonservativt Lettland ratade ryskvänligt parti

Nyhetskommentar Det innebär en jätteskräll att det som i flera val varit Lettlands största parti – det ryskvänliga...
Följ Världen idag i sociala medier