Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Om arabländer nu, i likhet med Förenade arabemiraten, plötsligt börjar skipa fred med Israel utan att land-i-utbyte-mot-fred-kravet tillgodoses, förlorar palestinierna sin enda chans att utkräva stora, och orimliga, eftergifter av Israel, skriver Paul Widén. Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Avtalet som klargjorde vem som är sann fredsivrare i Mellanöstern

Israelkommentar · Publicerad 00:10, 10 sep 2020

”Så här ser fred i utbyte mot fred ut”, skrev Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på Twitter när han delade en bild från check-in-desken för El Als flight 971 till Abu Dhabi den 31 augusti. En av Mellanösternkonfliktens mest centrala dogmer – land i utbyte mot fred – såg plötsligt ut att ha förlorat sin giltighet.

Fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten, som offentliggjordes den 13 augusti, innehöll nämligen inga villkor om israeliska territoriella reträtter.

Visserligen tvingades Netanyahu skrinlägga sin länge utlovade annektering av 30 procent av området Västbanken för att Förenade arabemiraten skulle gå med på fredsavtalet, men denna eftergift var i praktiken betydelselös eftersom Israel ändå kontrollerar dessa områden.

Det var ett genialt drag av Netanyahu, som förmodligen aldrig hade haft för avsikt att annektera någon del av Västbanken, men som behövde en trovärdig anledning att bryta mot detta så centrala vallöfte. Och trots att en majoritet av väljarkåren hade sagt sig vara positiv till annekterings­planerna innan valet i mars, visade det sig att en ännu större majoritet tyckte att fredsavtalet med Förenade arabemiraten var viktigare när detta var ett faktum.

Palestinierna var förstås rasande, eftersom land-i utbyte-mot-fred-kortet har varit deras viktigaste tillgång i konflikten med Israel. I årtionden har arabvärlden krävt att Israel först måste tillgodose palestiniernas samtliga krav – däribland en full israelisk reträtt från Västbanken – innan man går med på att gräva ner stridsyxan. Om arabländer nu plötsligt börjar skipa fred med Israel utan att alla dessa krav tillgodoses förlorar palestinierna alltså sin enda chans att utkräva stora, och orimliga, eftergifter av Israel.

Det palestinska ledarskapet fördömde därför fredsavtalet. Det gjorde även den palestinska terroristorganisationen Hamas, den libanesiska terroristorganisationen Hizbollah, Syrien och Iran – det vill säga aktörer vars uttalade målsättning är förintelsen av staten Israel.

Faktum är att fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten direkt blev en vattendelare och klargjorde vem som genuint eftersträvar fred och samarbete, och vem som till varje pris vill bevara rivalitetsförhållanden och fientligheter som har låst fast hela Mellanöstern i decennier av konflikt.

Det går trots allt att helhjärtat förespråka palestinsk självständighet och stödja det nya fredsavtalet. De som envisas med att ändå se ett motsatsförhållande mellan dessa två saker framstår nu tydligare än någonsin som de Israel­hatare de faktiskt är. Palestina­vurmen var aldrig annat än en förevändning för att göra hatet rumsrent.

Med detta sagt finns det ändå anledning till djup betänksamhet inför fredsavtalet, då Netanyahus stolta deklaration om fred i utbyte mot fred ganska snart visade sig ha bristande sanningshalt. En central punkt, som försökte hemlighållas men som läckte till media efter bara några dagar, var att fredsavtalet skulle ge Förenade arabemiraten rätt att köpa ett stort antal F-35, USA:s mest avancerade stridsflygplan.

Netanyahu kallade uppgifterna för ”fake news”, tills han fick besök av USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, i slutet av augusti och talades till rätta. Därefter har Netanyahu inte yttrat ett ord om saken offentligt.

Fred i utbyte mot fred är det ingen sansad människa i Israel som motsätter sig. Fred i utbyte mot stridsflygplan som gör att Israel förlorar sitt militära överläge i regionen, är dock en helt annan sak: det strider både mot amerikansk lagstiftning och mot årtionden av israelisk militärdoktrin.

Nästa vecka kommer parterna att träffas i Washington för att formellt skriva under avtalet, men implementeringen av alla dess delar kommer med stor sannolikhet att stöta på hårt motstånd i både USA och Israel.

Faktum är att fredsavtalet /…/ direkt blev en vattendelare och klargjorde vem som genuint eftersträvar fred och samarbete, och vem som till varje pris vill bevara rivalitetsförhållanden.

Omstart i Ringhals försenas ytterligare

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor till och är nu... söndag 29/1 17:00

Israelisk teknik ska få öken i norra Indien att blomstra

Indien. I Israel är man specialister på att få torr mark att blomstra. Nu används israeliska... söndag 29/1 15:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10