Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

Om arabländer nu, i likhet med Förenade arabemiraten, plötsligt börjar skipa fred med Israel utan att land-i-utbyte-mot-fred-kravet tillgodoses, förlorar palestinierna sin enda chans att utkräva stora, och orimliga, eftergifter av Israel, skriver Paul Widén. Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Avtalet som klargjorde vem som är sann fredsivrare i Mellanöstern

Israelkommentar · Publicerad 00:10, 10 sep 2020

”Så här ser fred i utbyte mot fred ut”, skrev Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på Twitter när han delade en bild från check-in-desken för El Als flight 971 till Abu Dhabi den 31 augusti. En av Mellanösternkonfliktens mest centrala dogmer – land i utbyte mot fred – såg plötsligt ut att ha förlorat sin giltighet.

Fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten, som offentliggjordes den 13 augusti, innehöll nämligen inga villkor om israeliska territoriella reträtter.

Visserligen tvingades Netanyahu skrinlägga sin länge utlovade annektering av 30 procent av området Västbanken för att Förenade arabemiraten skulle gå med på fredsavtalet, men denna eftergift var i praktiken betydelselös eftersom Israel ändå kontrollerar dessa områden.

Det var ett genialt drag av Netanyahu, som förmodligen aldrig hade haft för avsikt att annektera någon del av Västbanken, men som behövde en trovärdig anledning att bryta mot detta så centrala vallöfte. Och trots att en majoritet av väljarkåren hade sagt sig vara positiv till annekterings­planerna innan valet i mars, visade det sig att en ännu större majoritet tyckte att fredsavtalet med Förenade arabemiraten var viktigare när detta var ett faktum.

Palestinierna var förstås rasande, eftersom land-i utbyte-mot-fred-kortet har varit deras viktigaste tillgång i konflikten med Israel. I årtionden har arabvärlden krävt att Israel först måste tillgodose palestiniernas samtliga krav – däribland en full israelisk reträtt från Västbanken – innan man går med på att gräva ner stridsyxan. Om arabländer nu plötsligt börjar skipa fred med Israel utan att alla dessa krav tillgodoses förlorar palestinierna alltså sin enda chans att utkräva stora, och orimliga, eftergifter av Israel.

Det palestinska ledarskapet fördömde därför fredsavtalet. Det gjorde även den palestinska terroristorganisationen Hamas, den libanesiska terroristorganisationen Hizbollah, Syrien och Iran – det vill säga aktörer vars uttalade målsättning är förintelsen av staten Israel.

Faktum är att fredsavtalet mellan Israel och Förenade arabemiraten direkt blev en vattendelare och klargjorde vem som genuint eftersträvar fred och samarbete, och vem som till varje pris vill bevara rivalitetsförhållanden och fientligheter som har låst fast hela Mellanöstern i decennier av konflikt.

Det går trots allt att helhjärtat förespråka palestinsk självständighet och stödja det nya fredsavtalet. De som envisas med att ändå se ett motsatsförhållande mellan dessa två saker framstår nu tydligare än någonsin som de Israel­hatare de faktiskt är. Palestina­vurmen var aldrig annat än en förevändning för att göra hatet rumsrent.

Med detta sagt finns det ändå anledning till djup betänksamhet inför fredsavtalet, då Netanyahus stolta deklaration om fred i utbyte mot fred ganska snart visade sig ha bristande sanningshalt. En central punkt, som försökte hemlighållas men som läckte till media efter bara några dagar, var att fredsavtalet skulle ge Förenade arabemiraten rätt att köpa ett stort antal F-35, USA:s mest avancerade stridsflygplan.

Netanyahu kallade uppgifterna för ”fake news”, tills han fick besök av USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, i slutet av augusti och talades till rätta. Därefter har Netanyahu inte yttrat ett ord om saken offentligt.

Fred i utbyte mot fred är det ingen sansad människa i Israel som motsätter sig. Fred i utbyte mot stridsflygplan som gör att Israel förlorar sitt militära överläge i regionen, är dock en helt annan sak: det strider både mot amerikansk lagstiftning och mot årtionden av israelisk militärdoktrin.

Nästa vecka kommer parterna att träffas i Washington för att formellt skriva under avtalet, men implementeringen av alla dess delar kommer med stor sannolikhet att stöta på hårt motstånd i både USA och Israel.

Faktum är att fredsavtalet /…/ direkt blev en vattendelare och klargjorde vem som genuint eftersträvar fred och samarbete, och vem som till varje pris vill bevara rivalitetsförhållanden.

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier