Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteusevangeliet 6:33

Världen idag

Har vi Bibeln som en andaktsbok eller en bok som påverkar hur vi lever våra liv, frågar sig Sven Nilsson. Foto: Pixabay

Sviktande bibeltro sekulariserar kyrkan

Gästledare · Publicerad 00:00, 10 aug 2019

Bibelns auktoritet som Guds ord är i dag starkt ifrågasatt bland tongivande opinionsbildare inom kristenheten i Sverige. Det föder en likgiltighet som växer till förakt för Guds ord. Sekulariseringen har därigenom trängt djupt in bland kristna.

Processen har pågått under många år, och varken den karismatiska väckelsen eller trosväckelsen har lyckats bryta trenden. Bibeln har kommit att uppfattas, i bästa fall, som en andaktsbok – inte som en instruktionsbok, där man söker vägledning för sina beslut i livet.

En jämförelse mellan vad Guds ord beskriver som ett ”normalt kristet liv” och de värderingar som formar kristnas församlings- och vardagsliv i dag är nedslående. Den skillnaden avslöjar vår sårbarhet och brist på trovärdighet som Bibelns folk. Vi har alla som kristna samma andliga strid att kämpa på det här området.

Vi har helt enkelt inte kunnat behålla fältet i den strid som ständigt pågår om vår kärlek till Gud och hans vilja. Satan har på ett listigt sätt fått oss att ge upp den ena frontlinjen efter den andra.

Hur möter vi den här utmaningen? Vad beror den här förändringen i bibelsynen på?

Det finns naturligtvis alltid en strid som varje troende måste ta för att bevara sin egen integritet. Men här talar vi om att det skett ett paradigmskifte i kristenhetens attityd till Guds ord. Då måste vi ta in ett större perspektiv. Något måste sägas om pastors- och prästutbildningen.

Bredden i utbildningen är inte ett problem i sig. Inte heller ett sökande förhållningssätt i studiet av Bibeln. Men om man väljer en akademisk attityd till Bibeln är studiet inne i en helt annan sfär. Då känner man sig fri att, som det brukar heta, ”tänka ett varv till” om det som står skrivet. Då tycks det alltid finnas en möjlighet att byta ståndpunkt och anpassa Ordet till rådande tankemönster.

Men Ordet gör faktiskt, i egen rätt, anspråk på att få vara domaren över hjärtats uppsåt och tankar. Om man väljer en akademisk attityd böjer man sig inte för Ordet som uppenbarelse och kan då heller inte acceptera att det är Ordet som skiljer mellan sanning och lögn i fråga om kunskapen om Gud och människan, och vilken världsbild som svarar mot vår plats i universum.

De församlingstjänare som under sin utbildning fastnat i en akademisk attityd till Bibeln blir andligt oskickliga som Ordets tjänare. Förkunnelsen förlorar kraften att skapa tro i människors hjärtan. Den som lyssnar kan möjligen bli informerad, men det man tar emot föder inte trons liv.

Paulus talar om att en filosofisk förkunnelse av korset förlorar sin kraft att överbevisa och väcka tro. En sådan förkunnelse har under lång tid format en ängslig troskultur i svensk kristenhet. När man mer specifikt ska förstå förskjutningar i bibeltro bland den frikyrkligt karismatiska delen av kristenheten är ju pastorsutbildningen också där präglad av det akademiska paradigmet.

Men här finns också återverkningar av den konflikt som uppstod under 80–90-talet med Livets ord och Trosrörelsen. I allt som skrevs och sades skapades en stor osäkerhet hos församlingsfolket om man verkligen kunde tro på allt Guds ord. Det har bidragit till att många än i dag knappast vågar tro på den helige Andes ledning i deras egen förståelse av Ordet.

Det har även skapat en misstänksamhet mot förnyelserörelser som lever mer radikalt i sin tro på Ordet. Personer som varit direkt inblandade i dessa strider är i dag bekvämare med varandra, men man har inte tagit saken med Gud på ett sätt som lett till andlig förlossning.

Insikten om hur striden förgiftade hela kristenheten har ännu inte lett till någon förkrosselse inför Gud. Därför lever vi fortfarande med effekterna av det som skedde.

De församlingstjänare som under sin utbildning fastnat i en akademisk attityd till Bibeln blir andligt oskickliga som Ordets tjänare. Förkunnelsen förlorar kraften att skapa tro i människors hjärtan.

Paula Bieler (SD) Foto: Hanna FranzénTT

Paula Bieler vill att SD fortsätter värna ofödda

SD väntas under sina landsdagar, som pågår nu, överge kravet om sänkt abortgräns. En som inte ställer sig bakom förändringen är Paula Bieler, ledamot i partistyrelsen. I en intervju med Sveriges Radio berättar hon att hennes arbete med abortfrågan – och möten med människor med erfarenhet av frågan – har stärkt henne i övertygelsen om att det finns goda grunder för sänkt abortgräns.

Nyheter · Publicerad 16:55, 21 nov 2019

För att få göra en abort efter graviditetsvecka 18 krävs i Sverige ett särskilt tillstånd av Socialstyrelsen. Sverigedemokraterna har velat ändra denna gräns till vecka 12, och fått hård kritik för detta.

I oktober gick SD-ledaren Jimmie Åkesson ut och sade att partiet är berett att slopa kravet på sänkt abortgräns, och nu under partiets landsdagar väntas beslutet fattas.

En som vänder sig emot partiets svängning är Paula Bieler, ledamot i partiets högsta ledning.

– Jag tycker att den ordning vi har haft hittills har varit väl balanserad och att det finns goda grunder för det. Jag har bara stärkts i den övertygelsen under de år jag har fått hantera frågan och fått möta många som också förklarat sina personliga erfarenheter av varför den nuvarande lagstiftningen i Sverige kan försvåra för kvinnor i utsatta situationer, säger hon till Sveriges Radio.

I intervjun berättar hon att hon har reserverat sig mot beslutet om förändrad abortpolitik.

– Det blir väl den rimliga följden av att man anser att något är för stort steg att ta, säger hon.

Paula Bieler vill heller inte att SD överger kravet om samvetsfrihet för barnmorskor.

– För mig är det ju självklart att vi ska stå bakom en samvetsfrihet, säger hon till Sveriges Radio.

Fånga ljuset i vintermörkret

Vardag En lång mörk vinter ligger framför oss. Då kan det vara svårt att se ljuset i tunneln. Men många kan få tillräckligt med dagsljus även på vintern. –... tisdag 19/11 10:00

Mats Dernánd har chans att vinna ett pris värt 50 000 dollar. Foto: Patrik Svedberg

Kristen svensk kan vinna musiktävling i USA

Bland 48 000 tävlande lyckades Örebroaren Mats Dernánd gå till final i ”24th Annual USA Songwriting Competition”. Sången ”She's called Grace” utgör en av tio finalister i kategorin ”pop”. – Det känns overkligt att de valt ut min låt bland så många bidrag. Jag får nypa mig lite i armen, säger han.

Nyheter · Publicerad 16:20, 21 nov 2019

I somras skickade Mats Dernánd in sin låt ”She's called Grace” till ”USA Songwriting Competition”, en tävling som benämns som ”världens ledande låtskrivartävling”. Tävlingen är öppen för låtskrivare från hela världen.

– Jag såg annonser i sociala medier och tyckte att det kunde vara kul att anmäla sig, berättar han.

– Det var tur att jag inte anade hur många som ställde upp i tävlingen. Då hade jag aldrig skickat in.

Mats skickade av misstag in sitt bidrag till den breda pop-klassen i stället för klassen Gospel/Inspirational, som han avsåg att skicka till, eftersom sången har ett kristet budskap. När arrangören skickade ut ett e-postmeddelande med vilka finalisterna var, missade Mats sitt namn eftersom han letade i fel kategori.

Det var när tävlingsledningen hörde av sig och ville veta vilka som skrivit låten som Mats förstod att han gått till final.

– Jag berättade att jag skrivit både text och musik och undrade varför de frågade.

”Varför? Därför att du är en av finalisterna, grattis!” blev svaret.

Finalen avgörs på fredag den 22 november. Vinnaren av hela tävlingen kammar hem ett pris värt 50 000 dollar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inför partiets landsdagar i Örebro. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010 Foto: Janerik Henriksson/TT

Jimmie Åkesson: Vi växer för att vi har rätt

När SD i helgen håller sina landsdagar är det från en helt ny styrkeposition. Socialdemokraternas hundraåriga roll som största parti hotas nu på allvar av SD. De politiska motståndarna käbblar om varför SD växer. Är det för att man isolerat dem eller för att man inte längre gör det? – För att vi har rätt, är partiledaren Jimmie Åkessons enkla förklaring.

Nyheter · Publicerad 16:10, 21 nov 2019

– Vi växer därför att vi beskriver verkligheten på ett sätt som väldigt många väljare känner igen sig i, säger han i en TT-intervju.

Jimmie Åkesson pratar ofta nedlåtande om liberalismen, det vänsterliberala etablissemanget. Utmärkande för den liberala demokratin är rättsstaten, fria domstolar, oberoende medier, mänskliga rättigheter, skydd för minoriteter och civilsamhället. Frågan är vad det är han ogillar av detta.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Den katolske biskopen Anders Arborelius, Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén, den syrisk-ortotoxe ärkebiskopen Dioscoros Benjamin Atas, Pingstföreståndaren Daniel Alm och Livets ord-pastorn Joakim Lundqvist menar att det är diskriminering att stoppa konfessionella skolor. Foto: Mikael Stjernberg & Sandra Lagestrå & Rickard L. Eriksson

Svenska kyrkoledare tar strid för kristna friskolor

I ett utspel på Dagens nyheters debattsida kräver Sveriges kyrkoledare att de konfessionella friskolornas position stärks. ”Samtidigt som barnkonventionen, som inkluderar barnens rätt till religionsfrihet blir lag, arbetar nu regeringen för att stoppa nyetableringen av konfessionella friskolor. Hur stämmer det överens?” skriver kyrkoledarna.

Nyheter · Publicerad 13:40, 21 nov 2019

Debattartikeln är undertecknad av 13 kristna företrädare, däribland pingstledaren Daniel Alm, katolske biskopen Anders Arborelius, syrisk-ortodoxe ärkebiskopen Dioscoros Benjamin Atas, Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och Livets ords pastor Joakim Lundqvist.

Utgångspunkten är att barnkonventionen vid årsskiftet blir svensk lag, en konvention som understryker barns rätt till religionsfrihet. Men samtidigt som detta sker, trängs tro tillbaka från barns vardag, menar man och ger flera exempel.

Bibeln och andra urkunder är borttagna i förslaget till ny läroplan, röster i riksdagen vill förbjuda omskärelse av pojkar, kristen scoutverksamhet hotas av uteblivna bidrag, och såväl skolavslutningar i kyrkan som inbjudan av religiösa företrädare omgärdas av debatt.

Att regeringen utreder ett förslag om förbud av nyetablering av konfessionella friskolor, samtidigt som barnkonventionen blir lag, är något kyrkoledarna är starkt kritiska till.

”Alla friskolor utgår från någon form av värderingsgrund, men just de konfessionella ska enligt regeringen stoppas. Några hållbara skäl för denna diskriminering finns inte”, skriver man.

”Vi ser att konfessionella skolor ger redskap för elever att tolka sin samtid och sin värld, vilket ger möjlighet att ta ställning i viktiga värdefrågor.”

Sveriges kristna råd erbjuder nu sin expertis när barnkonventionen ska implementeras på lokal och nationell nivå. 

Man uppmanar regering och riksdag att inse att samhällets ansvar för barnets andliga och existentiella utveckling är lika stort och gemensamt som ansvaret för barnets fysiska, psykiska, moraliska och sociala utveckling.

”Identifiera och bejaka de religiösa grupper som vill bidra till samhällets utveckling. Sök fakta och lyft fram sakkunskap i samtal och beslut som rör barn och religion”, skriver kyrkoledarna.

Senaste nytt
Mest lästa just nu

Hälsning från bron i Mostar

Missionsrapporten Missionsglimten. Jag står nu på den nybyggda bron Stari Most i staden Mostar i Bosnien-Herzegovina. Bron invigdes 1566 och är ett av Unesco:s världsarv. Jag tänker på...