Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Vi behöver ta tillbaka kontrollen över välfärdssystemet

För att få tillgång till bidrag i vårt välfärdssystem krävs endast att du är folkbokförd i Sverige och har ett samordningsnummer. Detta öppnar för omfattande bidragsfusk, skriver riksdagskandidat Rebecca Weidemo Uvell (M).

Debatt · Publicerad 00:00, 15 okt 2021
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I Socialdemokraternas Sverige har det verkat vara viktigare att jaga rika än att göra något åt fattigdom. Och symboliska frågor har därför alltid också trumfat lösningar på verkliga problem.

Endast så kan man förklara varför Magdalena Andersson (S) ägnade flera år åt att jaga blott 500 pensionärer bosatta i Portugal för att just det landet hade skattefrihet för pensioner, i stället för att se till att de av de 1,3 miljoner människor som inte är självförsörjande men som kan arbeta, gör det.

Eller att ”Panama-läckan” – där det fortfarande är oklart vad som var olagligt och vad som handlade om moral – renderat fler offentliga suckar och krav än ett av landets största slöserier: fusket med välfärden. Att ens lagligt skatteplanera kommer alltid anses som ett betydligt grövre brott än fusk med bidrag.

Även om tongångarna tack och lov ändrats något senaste året på grund av de stora skandalerna med assistans­ersättningen är det fortfarande så att ens små antydningar om fusk med välfärden generellt sett har bemötts med kritik att man misstänkliggör fattiga människor.

För att få tillgång till många av våra bidrag i välfärdssystemet krävs bara att du är folkbokförd här i Sverige. Under tidigt 2000-tal skapade Socialdemokraterna systemet med samordningsnummer för att utlandsfödda som bosatt sig i Sverige, oavsett om de var EU-medborgare eller asylsökande, skulle kunna skaffa bankkonto etcetera.

Svenskt personnummer får bara den som har ett uppehållstillstånd. Samordningsnummer utfärdas däremot även till en utländsk person som bara köper en bil av en svensk, för att Transportstyrelsen måste skriva över bilen på någon i sina system. Inga nummer har någonsin haft inbyggda tidsgränser; de som är utfärdade lever för evigt.

Tyvärr blev detta system upprättat utan vare sig kostnadsberäkning, konsekvensanalys eller inbyggda kontrollsystem. I dag vet vi inte hur många samordningsnummer som brukas för bidragsfusk, eftersom en person kan ha flera stycken olika identiteter. Vi vet faktiskt inte heller vilka personer som ens vistas i Sverige.

År 2017 skrev jag på min blogg om en rapport från Skatteverket om just samordningsnummer. Kritiken var svidande. Men de klargjorde att de inte ansvarade för att systemet upprätthölls eftersom de inte hade det uppdraget som myndighet. De bara varnade för fusken i välfärdssystemet.

Verkligheten är sådan att om du folkbokför dig i Sverige och har ett samordningsnummer som utfärdats även på falska grunder, öppnas den gyllene dörren in till en hel del av våra välfärdsförmåner.

Men vi har inte bara problem med fusk i det systemet; även folkbokföringen är i dag fullt med oriktiga uppgifter. Enligt en ny rapport från Skatteverket från oktober 2021, där en rad myndigheter också medverkat enligt ett uppdrag från regeringen, har 1 579 utredningar och 675 individer undersökts.

30 procent av individerna visade sig ha flyttat till sina hemländer igen. Inga folkbokföringsbrott ansågs ha egenvärde; samtliga hade syfte att antingen fuska sig till bidrag inom välfärden eller annat brottsligt, såsom penningtvätt och skattebrott.

Vi vet helt enkelt i dag vare sig vilka som upprätthåller sig i Sverige, eller vilka de är. Ej heller hur många identiteter i våra offentliga system som är falska. Mörkertalet anas här vara enormt.

Med andra ord, hela välfärdssystemet står på vid gavel för fusk från framför allt utlandsfödda som antingen kommer hit för arbeten, påhittade arbeten, som asylsökande eller som anhörig, eller som på andra sätt kommer in i landet.

Och detta får inte bråkdelen av det politiska fokus det förtjänar, eftersom partierna på vänsterkanten i stället är ute efter att nita några symboliska och utvalda ”rika”, snarare än att skydda det vi alla gemensamt äger och betalar.

Dessutom har vi en utbredd på-heder-och-samvets-kultur i alla våra offentliga system, där vars och ens ord och signatur stått som en slags garant för att allt skett på ett rätt sätt. Det är möjligt att det fungerade i ett Sverige som inte längre finns, där drömmen om folkhemmet regerade (även om jag misstänker att fusket började där).

Men det fungerar definitivt inte 2021.

Vad behöver göras?

• Lägg ner systemet med samordningsnummer och ersätt det med ett utlännings-id byggt på biometriska data och inkludera samtliga individer som i dag bor i Sverige som fått personnummer i vuxen ålder oavsett skäl, där de tvingas bevisa sin identitet på en polisstation och lämna fingeravtryck.

• Dna-testa personer som kommit hit som anhöriginvandrare inklusive dem under 18 år för att säkerställa att familjebanden man uppgivit stämmer. Kombinera detta med insatser i folkbokföringen, förslagsvis att flagga i systemen när alltför många är folkbokförda på samma adress, vilket automatiskt ska leda till ett oannonserat besök från polisen och myndigheter.

Det kan bli en början på att återupprätta kontrollen över välfärdsstaten, att vi kommer till rätta med fusk i bidragssystemen och skyddar våra gemensamma tillgångar.

För att få tillgång till många av våra bidrag i välfärdssystemet krävs bara att du är folkbokförd här i Sverige.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier