Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Vem ledde lovsångsledaren vilse?

Den kände lovsångsledaren Michael Gungor bekänner sig till en kosmisk new age-Kristus som uppenbarar sig i allting – Antikrists Kristus. Det menar Per-Arne Imsen, som pekar ut franciskanermunken Richard Rohr som källa till denna lära.

Debatt · Publicerad 00:00, 11 aug 2021
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Michael Gungor är pastorsson och var tidigare under sex år lovsångsledare i en megakyrka i Michigan, USA. Därefter har han varit verksam på andra sätt och besökte bland annat Gullbrannafestivalen i Sverige 2017.

För ett par veckor sen skrev han en text på Twitter som slog ner som en bomb bland kristna i USA. Den fick tusentals kommentarer. Även kristen media reagerade. Så här skrev exempelvis Charisma Magazine: ”Hädelse! Detta är demoners lära!”

Det här är Michael Gungors uppmärksammade text: “Jesus var Kristus. Buddha var Kristus. Muhammed var Kristus. Kristus är ett ord för Universum att beskriva sig själv. Du är Kristus. Vi är Kristi kropp.” 

Charisma Magazine har rätt. Detta är hädelse. Men hur gick det till? Vem förde denne lovsångsledare så vilse?

Han svarar själv på den frågan när många undrar: “Kolla in en bok av franciskanermunken Richard Rohr som heter The universal Christ för att förstå vad jag menar.”

Vem är då denne munk och författare som uppenbarligen haft starkt påverkan på den omvände lovsångsledaren?. Och vad står han för? Det amerikanska tv-bolaget, Public Broadcasting Service (PBS), har pekat ut honom som ”en av de mest populära andliga författarna och tänkarna i världen”. Hans inflytande är alltså stort, även internationellt. 

I USA har ett stort antal unga fångats upp av den kontemplativa andligheten genom Richard Rohrs böcker och retreater. Ray Yungen säger i sin bok Simple answers att den största gruppen anhängare till katoliken Rohr består av unga från evangeliska församlingar. Speciellt män. Rohr påverkar dem med en andlighet som för bort dem från den kristna trons grunder. 

Detta är oerhört allvarligt, men något annat bekymrar mig också.

Michael Gungors tweet fick ett kraftfullt bemötande. Det var rätt, men kanske också enklare än att göra samma sak med hans lärofader franciskanermunken Rohr (och alla andra med liknande filosofier). Det kostar mer. De är alltför etablerade. Angriper man deras läror får man möta motstånd inifrån kyrkornas och samfundens värld. Man får ovänner högt upp i hierarkin.

Är det kanske därför det är så tyst från en del kyrkor i Sverige om mystikernas villoläror? 

Richard Rohr är universalist. Han säger bland annat: ”Allt är Kristus … Oavsett om det är stillheten i tyst meditation, vandring i en labyrint eller centrerande bön; genom Lectio Divina, Ignatiansk Daily Examen, buddhistisk mindfulness, Kundalini-övningar och Taizé-bön … Att vara kristen är att se Kristus i allt.”

Mitt i en pågående kris där unga människor avfaller från sin barndoms tro har populära evangeliska personligheter hjälpt till att eskalera krisen, genom att ge sina lovord till Rohrs böcker. Att en känd person som Gloria Gaither (Homecoming) väljer att intervjua Rohr och ge en så positiv respons till hans bok är bekymmersamt. Det visar hur förrädisk denna andlighet är; inte ens kristna ledare ser hur ljus och mörker blandas och presenteras som ett sätt att få ett djupare andligt liv.

I den bok Michael Gungor hänvisar till, The universal Christ, förnekas hela kärnan av den kristna tron. Boken består av 260 sidor villolära och hädelse. Där går det att läsa att det inte har förekommit något syndafall, att korset och Jesu blod inte behövs, att det inte behövs någon försoning. Det finns ingen synd, inget helvete. Kristus är inte den Guds ord säger att han är.

I stället presenteras en kosmisk new age-Kristus som uppenbarar sig i allting – Antikrists Kristus.

Paulus varnar: ”Men jag är rädd att liksom ormen med sin list förledde Eva, så kan också era sinnen förföras och vändas bort från den uppriktiga och rena troheten mot Kristus. För om någon kommer och predikar en annan Jesus än den vi har predikat, eller om ni tar emot en annan ande eller ett annat evangelium än det ni tidigare tagit emot, då accepterar ni det gärna” (2 Kor 11:3–4).

Finns det en andlig beredskap i vårt land som avslöjar och avvisar villolärare som legitimerar sig med falska kristna pass? Finns det någon fungerande gränskontroll? Kommer franciskanermunken Richard Rohrs läror bemötas lika kraftfullt i Sverige som hans lärjunge, Michael Gungor, nu blivit bemött i USA: ”Hädelse! Detta är demoners lära”?

Finns det en andlig beredskap i vårt land som avslöjar och avvisar villolärare som legitimerar sig med falska kristna pass?

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Finskspråkiga niondeklassare tycker sämre om svenskan

Finland. Finskspråkiga elever i Finland är för dåliga på svenska när de går ut nian, enligt en rapport från... fredag 24/3 21:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10