Jag ska tacka dig i evighet för det du har gjort. Inför dina trogna ska jag hoppas på ditt namn, för det är gott.
Psaltaren 52:11

Världen idag

Avskyvärt när vänstern struntar i kristnas mänskliga rättigheter

Vänstern visar en fullständig blindhet inför den orättvisa och det förtryck som kristna världen över genomlider. Det skriver Europaparlamentariker Charlie Weimers (SD) apropå den debatt om mänskliga rättigheter som nyligen hölls i Europaparlamentet.

Debatt · Publicerad 00:00, 6 feb 2021
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Hyckleriet stod högt upp på dagordningen när Europaparlamentet i januari skulle rösta om sitt betänkande om mänskliga rättigheter och demokrati i världen. Man kunde förvänta sig att allas, inklusive världens allt mer förföljda kristnas, mänskliga rättigheter vore en central del av utkastet.

Så var dock inte fallet.

Förföljelsen av kristna nämndes inte en enda gång i originaltexten, som endast fördömde ”fall av diskriminering, intolerans, förföljelse och avrättningar med anknytning till ’religion eller övertygelse'” på ett mycket generellt och helt otillräckligt sätt. Kristna är målet för cirka 80 procent av alla fall av religiös diskriminering eller förföljelse enligt International Society for Human Rights. Open Doors varnar för att kyrkoattackerna ökat med 500 procent, från 1 847 fall under 2019 till 9 488 fall under 2020.

Samtidigt kunde vi notera att förföljelsen av hbtq-personer omnämndes 26 gånger i texten.

Den konservativa ECR-gruppen som Sverigedemokraterna tillhör i Europaparlamentet tryckte därför på för att betänkandet skulle omnämna förföljelsen av kristna. Detta förkastades av vänstergruppen och de liberala eftersom ”man inte väljer att bli lgbti (övers. hbtqi), men man väljer sin religion”.

Denna uppseendeväckande respons bör fördömas i sig själv som otroligt ignorant och skadlig. Genom att hävda att kristna kunde undgå förföljelse genom att byta religion, konvertera, skuldbelägger de offret i stället för gärningsmannen. Uttalandet för tankarna till det val kristna ställs inför i Mellanöstern, Afrika och Asien av islamister: konvertera, betala straffskatt, fly eller dö.

Ett nyligen uppmärksammat hjärtskärande exempel är de två mördade kristna systrarna i Pakistan, Abida och Sjida, som vägrade konvertera till islam. Deras mord är ingen engångsföreteelse. I åratal har kristna i Pakistan mördats och torterats för sin vägran att konvertera.

Muslimer som konverterat till kristendomen ställs ofta inför samma val, antingen av sina landsmän eller till och med av regimen, såsom i Iran. Kristna riskerar att massakreras i flera delar av Afrika, inte minst Nigeria, ett land som har kallats världens ”största avrättningsplats för kristna” av biståndsorganisationen International Christian Concern.

Detta gör vänsterns fullständiga åsidosättande av kristnas mänskliga rättigheter än mer avskyvärt. Svart på vitt ser vi att vänstern inte, som de hävdar, försvarar mänskliga rättigheter universellt och oavsiktligt lierar sig med extremisterna genom att förneka kristnas mänskliga rättigheter och till och med den mest grundläggande principen: rätten till liv.

För att korrigera denna oförrätt föreslog jag och mina konservativa kollegor att förföljelsen av kristna i världen specifikt skulle nämnas i rapporten och att den skulle uppmana till ökat europeiskt engagemang för att skydda kristna. Trots att svenska ledamöter från S, V, MP, L och C röstade emot, fick dessa ändringar stöd av en liten majoritet.

Men samtidigt som jag gläds åt att ha fått stöd för mitt yrkande oroas jag över vänsterns fullständiga blindhet inför den orättvisa och det förtryck som kristna världen över genomlider.

Om vi Europaparlamentariker förväntas knipa igen för att de valde sin tro, vill jag att mina liberala, gröna och socialdemokratiska kollegor i EU förklarar: hur är detta något annat än att säga ”håll käft och konvertera” till förföljda kristna?

Hur är detta något annat än att säga ”håll käft och konvertera” till förföljda kristna?

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Frälsningen kommer från judarna

Andakt. Förintelsedagens bibelord: ”Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni... lördag 22/1 05:00

Här tas inte Guds ord för givet

Missionsglimten Solen bränner och det blåser lite damm från de torra, sandiga områdena omkring mig. Men jag är... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Familjefrågan För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de... lördag 22/1 00:00

Senaste nytt

    Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

    Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

    Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

    Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
    Följ Världen idag i sociala medier