Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Médine och Craig Keener har personlig erfarenhet av historier om mirakler. Till exempel ska Médines syster ha kommit tillbaka till livet efter att ha fått förbön. Foto: Privat

Paret Keener hävdar frimodigt att döda kan uppstå

Med sin ateistiska bakgrund var Craig Keener skeptisk till mirakler i modern tid. Men nyfikenheten drev honom att börja göra efterforskningar.

Åratal av dokumentation har nu gjort bibelforskaren fast i sin övertygelse.

Vittnesbörd · Publicerad 00:00, 3 nov 2020

När amerikanen Craig Keener blev en kristen vistades han i miljöer där det ofta talades om mirakler. Men hans ateistiska bakgrund och akademiska karriär hade utrustat honom med en skepsis, som fortsatte göra sig gällande. 

Craig, som i dag är en framträdande professor vid Asbury Theological Seminary i USA, förklarar att det var det professionella intresset för Jesu under som gjorde att han började dokumentera moderna mirakler. 

I dag tvivlar han inte på att det finns många exempel på att döda människor ibland vaknat upp efter förbön. 

– ­ En del är medicinska rapporter, andra är människor som vaknar upp efter bön, efter att ha varit döda i flera timmar, berättar han. 

Det var när Craig besökte sin frus hemland, republiken Kongo-Brazzaville, som skepsisen först började rämna. Där mötte han sju människor som kunde ge detaljerade ögonvittnesskildringar av människor som hade uppstått från de döda. 

En av dem var hans svärmor, Antoinette. Craig återger hennes berättelse, om hur hennes dotter, Thérèse, blev biten av en orm och hittades livlös utan att andas. Antoinette ska då ha sprungit till grannbyn med sin döda dotter på ryggen. Detta var runt 1960, berättar Craig.

Han minns att han frågade Antoinette hur lång tid det hade tagit, och hur förbluffad han blev när han förstod att svägerskan hade varit död i tre timmar. I grannbyn hade Coco Ngoma Moyise, en evangelist som höll till i byn, bett för henne.

Craig berättar att flickan vaknade till liv igen. 

– Två oberoende och trovärdiga ögonvittnen bekräftade historien, säger Craig.

I dag är Thérèse utbildad och arbetar som pastor i Kongo, berättar han. 

Livet i den akademiska världen hade gjort att Craig var återhållsam med att prata om mirakler. Mirakler på Jesu tid var en sak, det var en helt annan sak att hävda att mirakler sker i dag.

Och att döda skulle uppstå var verkligen inte en konversationsstartare.

Men intresset hade väckts. Craig pratade med en vän som han hade arbetat tillsammans med i Nigeria; han visste att vännen befann sig i en miljö där det inte var ovanligt att tala om mirakler. Hade vännen upplevt att döda återuppstod?

Det hade han. 

– Han berättade att grannpojken varit död, och de kom till min vän och frågade om han kunde göra något. Han sade att han bad i några timmar och kom ut igen med pojken – som nu var vid liv. 

Under en föreläsning om uppståndelser inom sjukhusvården var det en av åhörarna som reste sig. Craig berättar att den nigerianske professorn inledde med orden, ”Detta kanske låter märkligt för er”, och fortsatte sedan med en historia om sin egen son. Han berättade att pojken varit dödfödd. 

”Vi bad för honom och efter 20 minuter vaknade han till liv”, berättade professorn, enligt Craig. Han kunde också berätta att barnet inte hade någon hjärnskada och att han, när detta berättades, precis avklarat en masterexamen vid University of London.

Det var sådana historier som fick Craig att intressera sig för moderna mirakler. 

Craig, som egentligen har som huvudsysselsättning att forska på Nya testamentet, har fortsatt dokumentera liknande berättelser. Han lägger stor vikt vid att ha det han kallar ”trovärdiga ögonvittnesbeskrivningar”. 

Poängen är att visa hur det faktiskt är med berättelser som dessa, även historier som är förhållandevis bra dokumenterade. Han är klar över att det finns många spektakulära videor där döda uppstår, men som har avslöjats som bedrägeri. 

Detta är något som afrikanska pastorer har fördömt å det starkaste, berättar Craig. Han är också medveten om att mäktiga mirakler kan vara en garanti för popularitet i en del kretsar, inte minst i afrikanska länder. 

– De flesta som dör förblir ju döda. Men vi har många rapporter om människor som uppstår igen. Så ingen kan säga att vi inte har ögonvittnesrapporter, för det har vi, säger han.

– Det finns många invändningar, men bara inom min och min frus umgängeskrets finns det runt tio människor som har bevittnat eller upplevt sådana händelser i samband med bön. 

Personligen tvivlar inte Craig Keener längre på att döda kan uppstå. Han tror också att fler kristna är öppna för det i dag, eftersom de hör talas om fall när det sker. 

– Medicinska uppvaknanden är naturligtvis mer vanligt i samhällen som har tillgång till avancerad medicinsk teknologi. De flesta av oss kristna tänker att detta är kompatibelt med bön. Men det finns också fall som går utöver medicinska förklaringar, säger Craig. 

Nyligen väckte det stor uppmärksamhet när Kalifornienförsamlingen Bethel Church bad om världsomspännande bön för lilla Olive Hilegenthal, som var död. Det var föräldrarna som hade bett församlingen om förbön och önskan spreds på sociala medier. 

Craig säger att det var rätt av församlingen att stå tillsammans med föräldrarna i bön, men understryker att Bibeln aldrig lovar att alla som får förbön uppstår från de döda. Det tror han inte heller att Bethel tror. 

– När det sker är det ofta för att evangeliet ska ha framgång. När man har förlorat någon och känner sig desperat är det inte fel att be Gud om ett mirakel. Men det finns ingen biblisk eller historisk täckning för att tänka att det alltid kommer att ske, säger Craig, som ombads av Christianity Today att skriva en artikel som berörde böneaktionen för Olive. 

Vi har många väldokumenterade händelser där döda uppstår igen. En del är medicinska rapporter, andra är människor som vaknar upp efter bön, efter att ha varit döda i flera timmar.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00