Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Majid blev kristen efter lång betänketid

Majid är en reflekterande och strukturerad person som vill begrunda olika alternativ innan han bestämmer sig. Därför visste han vad han gjorde när han, efter flera års funderande, fattade sitt livs mest avgörande beslut.

Vittnesbörd · Publicerad 14:00, 30 sep 2020

Majid Meshkintorreh är född och uppvuxen i södra Iran, i det han själv betecknar som ett gott hem. Familjen var muslimsk av födsel och familjetradition, men inte särskilt hängivna i sin tro.

När Majid var 14 år utbröt den iranska revolutionen, vilket innebar att Iran blev en islamsk stat, med ayatollah Khomeini som härskare. 

Mullorna tog över landet och den relativa frihet som invånarna levt i under shahen begränsades påtagligt.

År 1980 utbröt krig mot grannlandet Irak, vars härskare Saddam Hussein såg sin chans att kuva arvfienden. Den blodiga konflikten varade sedan i åtta år, och krävde bortåt en miljon människors liv, innan en fredsöverenskommelse nåddes.

Majid har svåra minnen av kriget, som förmörkade hans tidiga ungdomsår.  

– Ner till vårt område vid Persiska viken, cirka 40 mil söder om huvudstaden Teheran, strömmade hundratusentals flyktingar som drabbats av kriget. I kölvattnet av detta uppstod konflikter, eftersom befolkningen växte så snabbt och många viktiga varor var ransonerade, berättar han.

– Folket utsattes för övervakning och trakasserier av den nya regimen. 

Eftersom kriget drog ut på tiden rekryterades allt yngre pojkar till militären och tjänstgöringstiden mer än fördubblades. När tiden för mönstring närmade sig insåg Majid att hans enda chans att undkomma kriget var att försöka fly.

Med stöd av familjen betalade han en människosmugglare att ta honom över gränsen till Pakistan. Ett livsfarligt företag med livet som insats för den 19-årige Majid.

– Jag flydde tillsammans med två andra killar, säger Majid, och minns väl den riskfyllda utmaning han tvingades ge sig in i.  

– I två veckor vandrade vi genom öknen. Runt omkring oss såg vi gränsstationer och militärpatruller. Ett dammoln som hastigt närmade sig visade sig vara rövare. Då trodde vi att det var kört för oss. Men lyckligtvis verkade människosmugglaren som guidade oss vara respekterad av rövargänget, så de gjorde oss ingen skada. 

Efter många strapatser och stora utgifter nådde Majid fram till Schweiz, men eftersom han inte hade giltiga papper förpassades han tillbaka till Karachi. Majid planerade att ta sig till Kanada, dit hans äldre bror redan flytt, men det blev Sverige i stället. 

– På Arlanda beviljades jag asyl och flyktingstatus.

Så småningom kom alla i Majids närmaste familj på olika vägar till Sverige. 

Majid läste först svenska och jobbade som tolk. Medan han studerade i Luleå blev han bekant med Dominique, en kvinna från Frankrike, och de flyttade ihop. De bosatte sig i Gästrikland och blev föräldrar till en dotter och en son.

Paret hade kommit överens om att inte tjafsa om religion. I början funkade det bra, men sedan blev det inte riktigt som Majid tänkt. 

Dominique blev nämligen bekant med några andra franska kvinnor, som var kristna. När hon började umgås med dem fascinerades hon av den utstrålning de hade och ville få del av det. De nya vännerna förde henne då till tro.

– Hon blev otroligt förändrad, berättar Majid.

– Hon började läsa Bibeln och fick en helt ny glädje och harmoni. Själv hade jag genast bilden klar för mig: hon hade hamnat i en sekt som slukat henne fullständigt. Det blev mer och mer bråk mellan oss, eftersom jag försökte få henne tillbaka till vårt tidigare gemensamma liv.

”Välj mig eller Jesus”, var Majids ultimatum, när han försökte ställa saken på sin spets. Dominique tänkte efter och svarade: ”Måste jag välja, så väljer jag Jesus.”

Majid ville ändå inte förlora henne, så han gick med på att de gifte sig, eftersom det verkade vara så viktigt för henne. 

– Jag blev ändå lite nyfiken på hennes tro, så jag följde med henne till Korskyrkan i Gävle för att se vad som pågick där. Det ledde till att jag på egen hand började söka i Bibeln och ibland gick jag med till kyrkan. I början var det lite jobbigt med alla glada och trevliga människor vi mötte där. Min uppfattning var att det bara var en falsk attityd och att de i själva verket var hjärntvättade allihop. 

Majid var även utbildad ingenjör, han hyllade det logiska tänkandet och ville att det skulle vara ordning och reda. Han började nu fundera alltmer på vad som egentligen är meningen med livet.

Dominique och hennes vänner bad för honom, men det kom att dröja cirka sju år innan Majid vågade ta det viktiga steget att bli en kristen. 

– Islam kändes inte rätt för mig, efter att jag sett vad den religionen gjorde med människor. De var beredda att till och med döda andra muslimer, som hade en annan uppfattning, och den frukten smakade inte gott. Frågan var bara: vilken gud ska man tro på? 

Majid råkade ofta i diskussioner med sin fru och hade svårt att hitta bra argument.

Men så dök det upp ett tillfälle, då Majid såg sin chans. Han ville nämligen gärna köpa en bärbar dator – problemet var att den kostade mer än 20 000 kr. Dominique sade då trosvisst: ”Jesus vet att du inte har råd, så han kommer att lösa det ändå.” 

– Jag tog genast tillfället i akt att utmana henne. ”Du får fyra veckor på dig att be honom fixa en dator åt mig, billigt”, sade jag, och min fru gick med på det. Belåtet tänkte jag att ”nu har jag henne”.

– Då hände det märkliga, att drygt en vecka senare var det en jobbarkompis som nämnde till mig att han hade en pc att sälja och han begärde bara 500 kronor för den. 

Majid var helt förbluffad. Bara hälften av de fyra veckorna hade gått och han hade kunnat köpt en nästan oanvänd pc för ett otroligt pris. 

– Det var omöjligt för mig att förneka eller bortförklara detta. Det var ingenting mindre än ett mirakel, utbrister Majid.

Efter det började Majid läsa Bibeln mer seriöst och blev alltmer övertygad om evangeliets trovärdighet. Frun hade mobiliserat många bedjare, och i sju års tid hade de bett uthålligt om att Majid skulle ta emot Jesus i sitt liv.

Och nu kom svaret på deras böner.

– När jag såg tillbaka på mitt liv insåg jag att Gud hade lett och beskyddat mig i många olika situationer, fast jag inte varit medveten om det.

Majid bestämde sig för att bli kristen, och blev också döpt i Korskyrkan i Gävle, där han nu varit aktiv i drygt tjugo år. I snart femton år har han varit ordförande i församlingen, där hans organisationsförmåga kommer väl till pass.

I kyrkan finns en stor grupp som förstår persiska och som Majid regelbundet undervisar från Bibeln. 

Han ger många exempel på hur Gud har lett och hjälpt honom i det dagliga livet. När han till exempel för några år sedan blev uppsagd från sin senaste anställning passade han på att realisera sin dröm att starta ett företag i IT-branschen. 

– Det har utvecklats fint och flera av mina tidigare arbetskamrater har fått anställning i företaget.

– Jag har sett många exempel på att Gud svarat på mina böner och väglett mig i olika situationer. Vi lever i en orolig tid då det är viktigt att stå upp för det Bibeln säger, så vi inte kommer vilse. Börjar man kompromissa finns risken att man tappar allt, säger Majid övertygat. 

Runt omkring oss såg vi gränsstationer och militärpatruller. Ett dammoln som hastigt närmade sig visade sig vara rövare. Då trodde vi att det var kört för oss.
Det var omöjligt för mig att förneka eller bortförklara detta. Det var ingenting mindre än ett mirakel.

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier