Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Unge missionären Joel har sett Gud bota blinda

Under Joel Lundgrens första kampanjresa kom en kvinna som led av en halvsidesförlamning till mötet där teamet bad för sjuka. Hon hade sålt sin sista ko för att ha råd att resa den långa vägen från grannlandet.

– Hon vaknade upp fullständigt frisk nästa dag och vittnade om hur det varit värt att sälja allt för att få möta Jesus och bli helad!

Ung · Publicerad 07:00, 4 maj 2022

– Ingen är för ung för att berätta om Jesus!

Så säger Joel Lundgren, evangelist inom organisationen ”Gå ut mission”, när vi träffas för att få höra om hans liv som ung missionär.

Själv tog Joel emot Jesus på ett barnläger.

– Jesus har alltid varit en naturlig del av mitt liv. Jag kommer från en kristen familj och släkt, och tron har alltid följt med, säger Joel.

Gymnasietiden var lite svårare. Joel fick nya vänner och mötte världen på ett lite mer påtagligt sätt. Det fanns plötsligt andra alternativ än att gå i kyrkan.

– Men i trean på gymnasiet insåg jag att jag behövde välja, att jag inte kan vara delad. Jag förstod att även om jag vill vara ute i världen, måste Jesus vara med där också.

– Det beslutet satte prägel på mitt liv. Det är jag och Jesus för livet!

Efter gymnasiet blev det studier på Bibelskola Livskraft. Efter bibelskolan frågade hans vän Hanna, som nu är hans fru, om Joel ville åka med på en missionsresa för ungdomar till Thailand.

– Jag var 20 år då. Under resan förstod jag att detta är det jag vill göra under resten av mitt liv: berätta om Jesus för människor som inte har hört om honom tidigare.

Teamet åkte till staden Mukdahan, och tillsammans med en lokal församling och pastor besökte de skolor och hade olika event där de berättade om Jesus.

Efter missionsresan bestämde sig Joel för att gå Team pionjär – ett samarbete mellan Team med uppdrag och Gå ut mission – som innebär att man placeras i en församlingsplantering i Sverige och får ta del av dess utmaningar och möjligheter. Man får även tränas på olika sätt.

När Joel får frågan om hur det var att predika för första gången, skrattar han lite grann.

– Det var otroligt nervöst! Men det gick bra och var väldigt roligt. Jag har insett hur mycket enklare det är att predika på engelska än på svenska – för då har man tolk och får ett par extra sekunder att tänka igenom vad som ska sägas härnäst, säger han med glimten i ögat.

Joel berättar att han ibland får drömmar på natten med det budskap han ska predika. Men han är tydlig med att det inte behöver komma någon slags eldskrift från Herren.

– Vi har fått ett uppdrag att predika evangeliet, att berätta om Jesus. Så det är alltid mitt utgångsläge. Evangelium fungerar alltid.

Han övar hemma också, genom att predika för soffan och stolen. Även frun Hanna lyssnar ibland.

– Jag försöker lägga in lite ”jobbiga kommentarer” ifall folk skulle göra det under predikan, hojtar Hanna glatt från ett angränsande rum. Joel skrattar.

Att vara ung och missionär tycker Joel fungerar väldigt bra.

– Man måste inte vara gammal och rutinerad. Jag är ju ung, men får ändå träna ännu yngre missionärer. Bland annat har jag fått åka till Albanien och Nordmakedonien och fått lära ungdomar att berätta om Jesus och be för sjuka.

Gå ut mission använder kampanjer, eller Jesusfestivaler, som sitt främsta verktyg. Vi får en inblick i hur det fungerar.

– I varje land där vi jobbar har vi ett lokalt team som tränar pastorer som förberedelse inför att vi kommer dit. De tapetserar hela stan med affischer och åker runt i bilar med högtalare på taket som ropar ut tid, plats och att man kan få möta Jesus.

På Joels första resa till Guinea i Västafrika, fick han se en man i guldhatt med förtvinade ögon. Mannen var helt blind och stod och höll sig i en stol.

– Jag undrade för mig själv hur det här skulle gå till, vad vi ens gjorde där. Men eftersom det var flera tusen personer på plats, tänkte jag inte så mycket på honom sedan.

Nästa dag såg Joel återigen mannen med guldhatten. Men nu betedde han sig helt annorlunda; han pekade på sina nya ögon med stor glädje och sade att han hade fått synen tillbaka.

– Då förstod jag att ingenting är omöjligt för Gud, säger Joel och berättar hur mannen fick gå upp på scenen och berätta vad som hänt.

Ett annat mirakel under samma resa, var att en muslimsk kvinna från grannlandet hade hört på radion att man kunde få möta Gud. Hon var halvsidesförlamad och kunde inte använda sin arm, men hon hade sålt sin sista ko och åkt i flera dagar för att komma till mötet där teamet bad för sjuka.

– På morgonen efteråt vaknade hon upp fullständigt frisk. Det blev ett starkt vittnesbörd där kvinnan berättade att det var värt att sälja allt för att få möta Jesus och bli helad!

Målet med arbetet både i Sverige och utomlands, berättar Joel, är församlingsplantering. De flesta av medarbetarna i andra länder är inhemska pastorer som anställts för att träna pastorer och starta församlingar.

– Gå ut mission har funnits i mer än tjugo år, och under den tiden har över tre tusen församlingar startats.

Joel har nyligen tagit över rollen som en av huvudledarna för Gå ut missions ungdomsdel Young Missionairies, och han vill uppmuntra unga till att åka ut på missionsresor. Han berättar att de arrangerar resor varje sommar för den som är mellan 15–20 år gammal.

Och oroar man sig för kostnaden har Joel något att säga:

– Jag har många gånger sett att Gud täcker alla behov. Och alla kan berätta om Jesus!

Man måste inte vara gammal och rutinerad. Jag är ju ung, men får ändå träna ännu yngre missionärer.

Joel Lundgren

Ålder: 24 år.

Utbildning: Bibelskola Livskraft, Team Pionjär.

Gör: Skolpastor, evangelist inom Gå ut mission.

Favoritmat: Hamburgare.

Bor: Sävsjö, tillsammans med frun Hanna.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10