Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

”Varje steg en jude tar mot Jesus är fantastiskt”

I 46 år har Jews for Jesus arbetat med att berätta historien om Jesus som Messias för världens judar. Aaron Lewin arbetar för organisationen i Berlin, som har en stor judisk befolkning.

Reportage · Publicerad 10:00, 11 aug 2019

– Vi berättar för dem att historien om Jesus är judisk, att judarna har väntat på Messias länge och att han redan har kommit till jorden för att dö för våra synder, säger Aaron Lewin, ledare för Jews for Jesus Berlin. 

Aaron är född i Israel, med en judisk far och en kristen mor. Under en diskussion mellan pappan och en av hans kristna kollegor uppmanades pappan att själv läsa Nya testamentet för att förstå vem Jesus var. 

– Han läste hela Bibeln och blev överbevisad om att Jesus är Messias, säger Aaron. 

Själv har han alltid trott på Gud. Han hade emellertid en period under tonåren när han levde dubbelliv. 

– Som elvaåring blev jag förtjust i punkrock. Jag levde och andades det, berättar han. 

Håret färgades blått och han fick tag i en rosa basgitarr. Barnrummet tapetserades med posters med olika punkband. 

– Jag var en hycklare som levde ett dubbelliv, säger Aaron. 

– Å ena sidan gick jag till kyrkan varje vecka. Å andra sidan var jag en rebell som drog omkring på fester, drack alkohol och hade förhållanden med tjejer som jag inte borde ha haft. Den delen av mitt liv visste mina föräldrar ingenting om. 

Efter fem år upplevde Aaron att han måste göra upp med dubbellivet. 

– Gud talade till mig som 16-åring. Om jag ville leva upp till min potential måste jag följa honom, berättar han. 

– Jag förstod att jag hade gjort så mycket tokigt i mitt liv och sårat andra. Jag behövde inte bara förlåtelse från dem, men också från Gud. För alla människor är skapade till Guds avbild. 

Aaron slängde alla posters han hade på rummet och sade adjö till punklivet. 

Efter språkstudier började Aaron i Jews for Jesus. Först som volontär, men sedan arbetade han inom organisationen på heltid, både i Ungern, Polen och Tyskland. 

– När jag först hörde talas om Jews for Jesus tänkte jag att de var galna, minns han. 

– Då tänkte jag att jag aldrig skulle vara med i något sådant. Nu är jag ledare för organisationen i Tyskland. Det visar att Gud har sinne för humor.

Den judiska befolkningen är under tillväxt i Tyskland, och i dag bor det över 150 000 judar i landet. De är fortfarande färre än före kriget. 1933 bodde det över 500 000 judar i Tyskland.

Varför kommer så många judar till Tyskland? 

– Det finns många faktorer, men tillväxten finns speciellt i Berlin. Många av Berlins judar är födda i Israel. De emigrerar i hopp om en bättre livskvalitet. Berlin är mycket billigare än Israel, och Berlin är både sekulärt och liberalt i likhet med många av dem som kommer dit. 

Aaron lägger också till att många flyr bort från det ständiga hotet från raketer och faran för ett nytt krig i Mellanöstern.

Jews for Jesus sprider budskapet om Jesus på gatan och genom hembesök. Förutom det vill de vara synliga på sociala medier. 

– Vi vill nå ut till många. Därför finns vi på Facebook, Twitter och har egna hemsidor, berättar Aaron. 

De har också ett månatligt sabbatsfirande i Berlin tillsammans med flera andra organisationer, där de äter en måltid tillsammans och samtalar om fred, hopp och Jesus. 

Hur bemöter judar budskapet om Jesus? 

– Det är olika från person till person. Vi har mött ultraortodoxa judar som har varit väldigt öppna för budskapet, men generellt skulle jag säga att det mest är de sekulära som är öppna för budskapet om Jesus. 

– Många religiösa judar vägrar höra om Jesus, och menar att Jesus är grunden för den antisemitism de har upplevt. De känner att många av förbrytelserna som har gjorts mot judar genom åren har gjorts i Jesu namn. 

Det är fortfarande få av Berlins judar som har accepterat Jesus som Messias, men Aaron är glad för var och en av dem som tar steg mot en tro på Jesus.  

– Det vi kan se är att människor inte nödvändigtvis accepterar Jesus med en gång, utan tar steg i den riktningen. Varje steg en jude tar mot Jesus är fantastiskt. 

Han menar att det är mycket svårare för en jude att bli kristen än för en nordbo. 

– När en judisk person, med all den bakgrund han har, kämpar med tanken på vad det kommer att betyda om han börjar tro på Jesus, kommer många frågor upp. Är jag fortfarande judisk? Vad ska familjen säga? 

Aaron Lewin poängterar att de inte ber judar att konvertera till en främmande religion. 

– Många av dem som kommer till tro på Jesus lämnar inte sin judiska identitet. De konverterar inte till kristendomen, utan de tror på Jesus som den judiske Messias. Messias är ju trots allt ett judiskt koncept.
 

Många religiösa judar vägrar höra om Jesus, och menar att Jesus är grunden för den antisemitism de har upplevt.
Vi vill nå ut till många. Därför finns vi på Facebook, Twitter och har egna hemsidor.

Jews for Jesus

Jews for Jesus startades 1973 av Moishe Rosen.

Arbetet finns i 13 länder, och inbegriper 240 anställda och 125 volontärer.

Organisationen uppskattar att det finns mellan 30 000 och 125 000 messianska judar i världen. 

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier