Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Stefan Abrahamsson önskar mer transparens om relationer

Alla skulle behöva ha en trygg vän som tillåts titta in i ens liv, en som har rätt att lägga sig i, lufta problem och som vågar säga ifrån när det behövs, särskilt när det gäller relationer.

Det säger missionsbåtsskepparen Stefan Abrahamsson, som själv har erfarenhet av att på så sätt få hjälp av en vän.

Reportage · Publicerad 00:30, 19 sep 2020

När en ung Stefan Abrahamsson, numera skeppare på missionsbåten Elida, efter sju års äktenskap planerade att rymma till Israel och lämna fru och barn bakom, blev han stoppad av vännen Jonas. Efter en grundlig utskällning – där han till en början gjorde allt för att skylla ifrån sig – började Stefan jobba sig tillbaka.

Och hela tiden fanns Jonas där som stöd.

– Jag och min fru Renée gifte oss väldigt unga och innan vi egentligen lärt känna varandra ordentligt, säger Stefan.

– Trots att Renée var en oerhört fin människa var hon och jag inte helt kompatibla med våra olika sätt att tackla livet, och när det blev uppenbart sopade vi problemen under mattan i stället, och jag misskötte relationen. Jag ville sticka, så det var ”skilsmässa nästa”.

– Men jag hade en öppen och ärlig vän som kom och bröt sig in i mitt liv.

Jonas, som var några år äldre, hade i sina böner fått en känsla av att något var fel i paret Abrahamssons relation.

– Han ställde några kontrollfrågor till mig och gav mig sedan tre timmars verbalt stryk, säger Stefan, och småskrattar vid minnet.

Men vid tillfället gjorde han allt annat än att skratta. Han blev först blixtrande arg, men insåg till slut att vännen hade rätt.

– Jonas fick mig att tänka om, be min fru om förlåtelse och – med hjälp av andra – sakta bygga upp relationen och kärleken igen. Och jag fick stort stöd av Jonas under tiden.

Paret tog sig igenom, med mycket kamp och vilja, och den djupa krisen följdes av några av deras finaste år tillsammans, innan Renée tragiskt drabbades av cancer och mycket hastigt avled.

– I dag är jag väldigt glad över vad Jonas gjorde. Utan honom hade jag förstört mitt liv, säger Stefan.

Stefan önskar att Jonas sätt att agera skulle vara mer vanligt förekommande, och mer okej. Att folk vågar ställa frågor, vara obekväm och sätta fingret på de ömma punkterna. Det allra bästa, menar Stefan, vore om vi alla kunde ha en vän som vi ger mandat att lägga sig i när vi går åt fel håll. Tydligt och rakt, men kärleksfullt.

– Alla behöver vänner som är stabila, som vågar fronta en, och som finns där och stöttar när det är jobbigt. 

Ett bra tips är att ha en överenskommelse med någon annan om att det är tillåtet att ställa frågor om den andres relation, menar Stefan.

– Det kan handla om att stå i vägen för varandra om man börjar leva omoraliskt eller gå fel väg. Jag försöker själv odla en kultur av att det är okej att komma och snacka om sådant här.

Stefan tror att samlevnadsproblem ofta kan bli extra tabu i frikyrkan, och att det kan finnas en känsla av att när man lever med Jesus ska väl allting vara bra och fungera friktionsfritt. När man då inte når sin partner, blir attraherad av en annan, inte får sexlivet att fungera, dras till porrsajter eller helt enkelt vill lämna sin livskamrat, så pratar man kanske inte om det med någon.

– Man förväntas vara så bra, och det har skapats en bild av att det perfekta är det normala. Men det finns inget äktenskap utan down-perioder, säger Stefan bestämt.

Med tanke på Bibelns syn att familjen är samhällets grund anser Stefan att församlingar borde ha ett större själavårdsperspektiv, och att pastorer regelbundet skulle våga prata relationer. Att lyfta fram vittnesbörd från par som haft det kämpigt är ett sätt att öppna för samtal.

Stefan har själv fått chans att hjälpa andra när han varit öppen med sina upplevelser. Han berättar om ett tillfälle när han skulle övernatta hos en familj i samband med ett kyrkobesök.

– Jag kände igen atmosfären från min egen djupa kris, med den putsade ytan men där det finns något annat bakom. Så jag började berätta min historia.

– Kvinnan föll i gråt, men mannen blev irriterad. Jag fortsatte ändå och till slut släppte det för honom också. De berättade att de var körda i botten. Jag kände ett stabilt par i deras församling som vi ringde till och kunde, så att säga, lämna över. Tänk att mitt elände kunde rädda den familjen.

– Jag tror också det är bra när generationer blandas. Jag önskar att kristna som känner att de har en stabil situation vågar erbjuda sina tjänster. 

Ett sätt skulle kunna vara att erbjuda sig att sitta barnvakt, föreslår Stefan, så att par kan få en chans att bygga på sin relation. Ur det kan det växa en vänskap där man vågar vara öppen, vågar vara en vän som bryr sig på riktigt, så som hans egen vän Jonas gjorde.

– En vänskap som tål att man säger, ”det här är ingen bra väg, kan jag göra något för att hjälpa dig tillbaka på vägen?”. 

– Man blir den obekväme i vännens liv. Men så får det vara ibland, menar Stefan.

I dag är jag väldigt glad över vad Jonas gjorde. Utan honom hade jag förstört mitt liv.
Man blir den obekväme i vännens liv. Men så får det vara ibland.

Barnen får betala priset för vuxnas relationsexperiment

Ledare I individualismens namn lanseras ständigt nya sätt att bryta normer kring relationer och familj.... torsdag 4/3 00:10

Tre med livshotande skador efter attack i Vetlanda

Misstänkt terrorbrott. Vetlanda chockades av onsdagens attack då en man i 20-årsåldern gick till angrepp mot flera... torsdag 4/3 08:25

Trots motstånd delar de sin tro

Missionsglimten Varje vecka har jag förmånen att ha kontakt med det som vi till vardags kallar för missionsfältet i... torsdag 4/3 06:00

Köpmän och missionärer förde kristen tro till Sverige

Sveriges kristna arv (del 1/12). Kristnandet av Sverige var en lång process, och kristendomen och dess arv skulle få en oerhört stor... torsdag 4/3 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier