Reportage

Lovsången främjar gitarrförsäljningen

Den amerikanska instrumenttillverkaren Fender hade ett rekordår 2020 – och mycket av det har de kyrkan att tacka för. (Bild: Erik Tilling spelar på sin Fender.) Foto: Mikael Good
Den amerikanska instrumenttillverkaren Fender hade ett rekordår 2020 – och mycket av det har de kyrkan att tacka för. (Bild: Erik Tilling spelar på sin Fender.) Foto: Mikael Good
Foto: Mikael Good
Foto: Mikael Good
Erik Tilling uppmanar gitarrister att bli trygga i sitt instrument så att de kan fokusera det som är det viktigaste med lovsången. Foto: Mikael Good
Erik Tilling uppmanar gitarrister att bli trygga i sitt instrument så att de kan fokusera det som är det viktigaste med lovsången. Foto: Mikael Good
Bengt Johansson Foto: Mikael Good
Bengt Johansson Foto: Mikael Good
Bengt Johansson anser att gitarren är både mångsidig och vacker att lyssna på. Foto: Arkiv
Bengt Johansson anser att gitarren är både mångsidig och vacker att lyssna på. Foto: Arkiv
Bengt Johansson Foto: Pressbild
Bengt Johansson Foto: Pressbild

2020 blev ett rekordår för musikjätten Fender – tack vare lovsången. När de tittade närmare på sina försäljningssiffror visade det sig nämligen att var tredje gitarr sålts till lovsångssammanhang.

Publicerad Uppdaterad

Gitarren är ju Davids harpa i modern form, så den har en 3000-årig historia. Den hänger med ända in i himlen, det är mitt tips.

Bengt Johansson

Pandemin som fick världen att stanna upp och människor att hålla sig inomhus under större delen av 2020 drev upp försäljningen för den amerikanska musikjätten Fender. Året blev ett rekordår för företaget – och mycket av det har de kyrkan att tacka för.

När de gjorde en marknadsundersökning av var deras gitarrer såldes, visade det sig nämligen att nästan en tredjedel användes i lovsångssammanhang.

– På Fender har vi erkänt vikten av lovsångsmusiken ganska länge nu. Sett till vårt mål att supporta artister på varje nivå och på varje scen, så är vi beslutna om att vara en stor anhängare av lovsångscommunityn, säger Matt Watts, vice marknadschef på Fender, i en intervju med branschtidningen Ultimate Guitar.

Fender uppger även att de sett en tillväxt i lovsångsscenen försäljningsmässigt, vilket sammanfaller med företagets rekordår. 

Kyrkornas betydelse visar sig även när gitarrföretaget kollade närmare med den amerikanska återförsäljaren Sweetwater, som beräknar att var sjätte order kommer från lovsångssammanhang.

– Det är ingen tvekan om att lovsångsledare är en källa till musikalisk inspiration för så många musiker, konstaterar Matt Watts.

Adam Perez, forskare i liturgiska studier vid Duke Divinity, vittnar i en intervju med Christianity Today om vilken stor roll gitarren har fått inom lovsången.

– Lovsångsledare pratar alltid om att de vill skaffa en ny gitarr, de pratar om att uppgradera sin gitarr och diskuterar olika typer av gitarrer, säger han.

– För många lovsångsledare är gitarren följeslagaren som markerar din resa och som markerar din utveckling som en äkta lovsångsledare.

Erik Tilling, sedan länge ett etablerat och välkänt namn på den kristna musikscenen i Sverige som både solo- och rockbandsartist, är inte förvånad över försäljningssifforna. 

– Egentligen inte. Jag tänker att vi i kyrkan är duktiga på att få fram musiker, och musiken i gudstjänsten är naturlig. Nästan alla kända musiker har en frikyrklig bakgrund, så det är helt klart att det är en bra skola att växa upp i. Frikyrkan odlar fram väldigt många bra musiker, säger han.

Gitarren har dock inte alltid haft en stor plats på kyrkornas scener. 

– Där har det hänt en del, säger Erik, som noterar att även typen av gitarr i kyrkorna har förändrats över tid.

På 80-talet var akustisk gitarr vanligast, men så är det inte alltid i dag.

– I Hillsongs musik, till exempel, är det mer svävande ljud och lite suggestivt, då behövs det en elgitarr för att få fram de där ljuden, menar Erik.

Helt klart är att Erik själv är en gitarrälskare av stora mått. Eller, en ”obotlig gitarrist”, som han själv beskriver det.

– Det är lika kul att sitta på kammaren och spela som att spela i en studio eller på en konsert. Jag går in i något musikaliskt läge när jag spelar gitarr, säger han.

Han var själv i de tidiga tonåren när han kom i kontakt med gitarrer för första gången.

– Jag gick i musikklass i Västerås, där jag växte upp, och var tvingad i början att spela nylonsträngad gitarr, men det tyckte jag var ganska tråkigt måste jag säga, säger Erik och skrattar.

Men när han träffade på en kille som lyssnade på hårdrock blev Erik snabbt såld på elgitarrer.

– Där någonstans föddes passionen. Jag blev helt förälskad i att spela elgitarr, säger han.

För att bli bättre spolade han kassettband med gitarristen Gary Moore fram och tillbaka.

– Man uttrycker något genom elgitarren. Ett fint gitarrsolo kan beskriva något på samma sätt som en stark scen i en bra film, menar han.

På 90-talet spelade Erik Tilling som gitarrist i Bengt Johanssons band. Just Bengt Johansson har även han länge varit ett namn synonymt med kristna gitarrister.

– Gitarren är helt enkelt ett fantastiskt instrument, enkelt eller avancerat, akustiskt eller elektriskt, komp eller solo, klassiskt eller modernt. Så outtömligt mångsidigt och vackert, säger Bengt, som har två favoriter i sin egen gitarrsamling.

– En akustisk Martin D 35 och en elgitarr, Fender Stratocaster från 1964, säger han.

Erik äger å sin sida ett tiotal olika gitarrer i dag.

– Jag har kollegor som har skogar med gitarrer, men för egen del har jag oftast rättfärdigat köpet av en ny gitarr genom att sälja en annan, tillägger han.

Får han välja plockar han gärna fram favoriten – en Telecaster.

– Jag spelade Fender Stratocaster i många år på 80-talet, men gick 1992 över till Telecaster, som är mer av en kompgitarr och går att använda till vad som helst.

Enligt Fender spelar omkring en miljon människor i kyrkorna varje söndag, vilket gör det till en jättescen för musiker. Enligt företagets egna siffror uppskattar de att det säljs musikutrustning för omkring tjugo miljarder kronor årligen, varav kyrkorna står för omkring sex miljarder kronor.

Och får man tro Erik Tilling kommer gitarrerna fortsätta ha en viktig roll i kyrkorna även framöver, den elektroniska musikens växande popularitet till trots.

– Det känns som ett av grundinstrumenten i dag, det är svårt att ta bort den. Det är ofta elbas, trumma och keyboard. Gitarren har gått från att vara något revolutionärt till ett standardinstrument skulle jag säga.

Även Bengt Johansson är inne på samma spår.

– Gitarren är mycket viktig. Som komp till enkla bönesånger med tre ackord och som harmoniskt och rytmisk grund i lovsjungande powerpopband, säger han.

Syntar kan inte ersätta den närhet som finns i gitarrens klang, menar han och tillägger:

– Gitarren är ju Davids harpa i modern form, så den har en 3000-årig historia. Den hänger med ända in i himlen, det är mitt tips.

Och kanske är det just lovsångsscenen och kyrkan som håller gitarren vid liv.

– I en tid där många ifrågasätter framtiden för gitarrer inom populärmusiken visar det sig att kyrkans band mycket väl kan vara de som ser till att gitarren aldrig dör, skriver Matt Dunn i tidningen Ultimate Guitar.

Men Erik framhåller också en annan viktig aspekt:

– Det är inte gitarren, eller något annat instrument, som är poängen med lovsången – det är inte anledningen till varför vi står där, påpekar han, och säger att han själv satsat på att försöka öva upp sig till en nivå för att inte behöva tänka så mycket på själva spelandet.

– Då kan jag i stället tänka mer på det vi sjunger och det vi säger mellan låtarna.

– Jag skulle uppmuntra andra att inte satsa på att bli som Yngwie Malmsteen, utan att i stället bli trygg i sitt instrument så att man kan tänka på det som är det viktigaste.

Powered by Labrador CMS