Därför säger Herren Gud så: Se, jag har lagt en grundsten i Sion, en beprövad sten, en dyrbar hörnsten, en fast grundval. Den som tror på den behöver inte fly.
Jesaja 28:16

Världen idag

Budskapet om Jesus ska nå ut till hela Finland

I höst ska budskapet om Jesus spridas över hela Finland. Entreprenören Fredrik Ekholm är en av många som med förväntan ser fram emot den nationella kampanjen Missio 2022.

– Den här evangelisationskampanjen är den största i Finlands historia, säger han till Världen idag.

Reportage · Publicerad 00:00, 11 aug 2022

När Världen idag möter Fredrik Ekholm på hans kontor i Vasa står de flesta kontorsplatser tomma eftersom kalendern befinner sig mitt i semestern. Ekholm har under många år framgångsrikt drivit företaget Vasa Byggnadsreparation AB, även om företaget nu har överlåtits till nästa generation inom familjen, med Tom och Madelen Rabb som ledare.

Fredrik, som dock fortfarande är styrelseordförande, kan därmed numera tillbringa sina dagar i fåtöljen.

– Men jag trivs bättre med att vara aktiv, säger han.

Fredrik Ekholm är en stor Israelvän och blev 2014 utsedd till finsk honorärkonsul för Israel. Han var under många år ordförande för Internationella kristna handelskammaren (ICCC) i Finland och har även suttit med i ICCC:s internationella styrelse.

Nu ser han med tillförsikt fram emot den nationella kampanj som från den 19 september till den 16 oktober är tänkt att nå hela Finlands befolkning med budskapet om Jesus Kristus.

– Låt oss gå ut och bryta ny mark så evangeliet har framgång. Ingen ska kunna undgå vad som är på gång, säger Fredrik Ekholm.

Det blir en multimediakampanj, där tv, radio, internet, tryckta medier och sociala medier kommer att användas för att berätta om Jesus. Evangeliets budskap ska dessutom presenteras via köpta reklamplatser längs gator och vägar där människor rör sig. Missio 2022 kommer att synas på flera sociala medieplattformar där olika åldersgrupper rör sig.

Tv-kanalerna IRR-TV och Alfa TV, med verksamhetsledare Hannu Haukka i spetsen, har mycket erfarenhet av digital evangelisation i många länder. IRR-TV har även vid flera tillfällen medverkat i de regionala evangelisationskampanjer i Finland som kallats ”Kraft till förändring”.

Under Missio 2022 kommer kanalen att sända evangeliskt innehåll under flera timmar varje dag. Även den kristna radiokanalen Radio Dei kommer att sända under den period kampanjen pågår.

– Det här blir en kraftfull samling. Idén är att hela samhället ska genomsyras av evangeliet för att alla människor ska beröras. Sedan är det upp till var och en att ta ställning till det kristna budskapet, säger Ekholm.

Fredrik Ekholm upplever att det med åren blivit svårare att få nutidsmänniskan att komma till våra kyrkor.

– Därför bör vi hitta nya vägar att nå ut till människor. Denna kampanj är ett sätt att nå ut, säger han.

Skriften ”Se Löytyi”, som kommer att delas ut till 2,3 miljoner finska hushåll, innehåller bland annat personliga vittnesbörd från före detta grovt kriminella, kända idrottare och stjärnor inom musikens värld.

– Jag tror att det blir lättare att tala om Jesus med våra släktingar, grannar och arbetskamrater när de fått ta del av evangelisationsmaterialet. Det jag känner starkt för är att vi måste nå ut på alla olika områden, säger Fredrik Ekholm, och nämner som exempel näringslivet, nöjeslivet, den politiska världen och skolvärlden.

Det är betydelsefullt att den kristna församlingen ber, men också söker vägar att nå ut, påpekar han. Det är församlingens ansvar att gå ut med budskapet om Jesus. Ekholm betonar att han inte riktar pekfingret mot någon annan än sig själv.

– Det är viktigt att det här inte blir en engångsgrej under en månad och sedan pustar vi ut. Visionen är att våra församlingar ska komma in i ett ”flow” av utåtriktad evangelisation. I den tid vi lever i nu – jag tror ju att vi lever i den yttersta tiden – så hoppas jag att detta ska bli startskottet till att fullfölja Jesu missionsbefallning, säger han.

Fredrik Ekholm framhåller den svenska organisationen Brevlådemissionens initiativ att lägga en bok om hopp i människors brevlådor – en satsning som Världen idag berättat om i flera artiklar – som ett gott exempel.

– Att ta ett andligt ansvar för orten eller staden där man bor, det har drabbat mitt hjärta. Det handlar om att ställa sig till Guds förfogande och älska sin stad genom att man ber och agerar, säger han.

Ekholm minns när han 1995 blev utsedd till ledare för den första Jesusmarschen i hemstaden Vasa. Den 1 maj vandrade en stor skara kristna genom stan, eskorterad av polis.

– Det var den största manifestationen av kristen enhet över språk och samfundsgrupper som hittills ägt rum i Vasa.

Det är betydelsefullt att engagera sig för Guds rikes utbredning på den plats där man bor, menar Fredrik Ekholm, och nämner Jeremia 29:7, som talar om att söka det bästa för den stad där man bor.

– I närheten av Sundom, där jag bor, brukar jag promenera upp till den högsta toppen där man tydligt ser Vasa stad. Där brukar jag räcka ut mina händer och välsigna staden. Däri ligger något som har fastnat inom mig, berättar han.

För närvarande ber såväl han som många andra kristna människor i Finland om att kampanjen ska utmynna i en riklig skörd för Guds rike.

– Den här evangelisationskampanjen är den största i Finlands historia. Vi tror att det här är vad Finland behöver. Förhoppningen är att det ska utmynna i en böneväckelse, att man ber för sin egen stad, för landet och för världsläget. Lagstiftningen går mot mer sekularisering, helt emot vad Guds ord säger, menar Fredrik Ekholm.

I skrivande stund har fler än 350 av landets församlingar anmält sitt deltagande i kampanjen. Arrangören uppger på sin Facebooksida att ett böneämne är att minst 400 församlingar ska vara med.

Deltagande församlingar får tillgång till missionskampanjens namn, logotyp samt material. Ett hundratal lokala missionssatsningar är planerade under den månad som kampanjen pågår.

Missio 2022 har en budget på 2,5 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 26 miljoner svenska kronor, och finansieras till stor del av sponsring samt gåvor.

Idén är att hela samhället ska genomsyras av evangeliet ...

Missio 2022

• Nationell evangelisationskampanj som pågår runt om i Finland den 19 september–16 oktober.

• Visionen handlar om att nå hela Finlands befolkning med evangeliet om Jesus Kristus.

• Evangeliets budskap kommer att nå ut via tv, radio, tryckta medier, internet, sociala medier samt utomhusreklam.

• Hundratals missionsevenemang anordnas.

• I skrivande stund har fler än 350 församlingar i Finland anmält sitt deltagande.

Källa: missio2022.fi

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Franklin Graham i nytt tal: Be inte om ursäkt för evangeliet

Bibeltro. Vid ett tal i Florida varnade evangelisten Franklin Graham för att en storm mot kristna är på väg,... fredag 2/6 10:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10