Debatt

Uppmaning till Ulf Kristersson om bön för landet

UMEÅ, SWEDEN 20231021Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller stämmotal vid moderata samlingspartiets partistämma på Folkets hus i Umeå.Foto: Pontus Lundahl / TT / Kod 10050
Sveriges folk behöver be för sitt land, uppmanas statsminister Ulf Kristersson i ett öppet brev.

Foto: Pontus Lundahl / TT / Kod 10050
Fr v: Artikelförfattarna Annelie Enochson, Ann Yngfors och Chatarina Lorin.

I ett öppet brev till statsministern hänvisar tidigare riksdagsledamot Annelie Enochson och medförfattarna Chatarina Lorin och Ann Yngfors till hur Finlands president under andra världskriget uppmanade Finlands befolkning att be till Gud. 

”Vår tro är att bön kan förändra ett land”, skriver de i sitt brev.

Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vårt land står inför allvarliga problem med tilltagande våld av kriminella, en ökande psykisk ohälsa och en accelererande vilsenhet och oro bland våra medborgare. De tilltagande krigslarmen i vårt närområde späder ytterligare på denna oro.

Vi som skriver detta öppna brev till vår statsminister har under hela våra yrkesverksamma liv genom våra yrkesval försökt att bidraga till en positiv utveckling av vårt land. Nu är vi pensionärer och vill efterlämna ett land till våra barn och barnbarn som andas framtidstro och hopp.

Vår tro är att bön kan förändra ett land.

Debattörerna

När vårt grannland Finland stod inför allvarliga hot under andra världskriget steg Finlands president Kyösti Kallio fram tillsammans med sin fru, Kaisa, och uppmanade befolkningen att be till Gud för Finland. Folket bad för sitt land, från landets högsta ledning till soldaterna vid fronten, och ”vinterkrigets mirakel” skedde genom att Finland förblev självständigt trots Sovjetunionens stora övermakt.

Finland är nu det land som fått titeln världens lyckligast land av FN:s World Happiness Report. Deras skola anses vara den bästa i Europa och som utbildningsland har Finland ansetts vara ett av de bättre i världen. Vår tro är att bön kan förändra ett land.

Vi vill därför uppmana vår statsminister att, tillsammans med sin fru, Birgitta, som är präst, rikta en uppmaning till vår nation att be för vårt land. Till sin hjälp kan användas president Kyösti Kallios bön:

”Himmelske Fader, se i nåd till vårt folk. Du har skapat oss och älskar oss. Du ser, att vi är i största fara. Därför ber vi dig: Herre, hjälp oss i vår nöd och låt oss inte gå under. Ge oss nåden att omvända oss från syndens och laglöshetens vägar, som leder vårt land till undergång.

Herre Jesus Kristus, utan dig är vi maktlösa inför de förstörande krafter som svämmar över vårt folk och förgiftar det. Därför berömmer vi oss av din seger över ondskans andemakter, vilkas påverkan man varje dag ser i offentligheten i ord och bild. Herre, du har på Golgatas kors övervunnit mörkrets makter. De måste ge vika även i dag, eftersom vi upphöjer ditt namn över dem. Detta tror vi på, ty du kan även i vår tid beskydda människor för satanisk villfarelse. Herre, förbarma dig över oss!

Hjälp oss genom din helige Ande att i vårt liv strida mot synden och vara ståndaktiga ända till slutet. Gör oss till ett tecken på din frigörande nåd. Fyll oss med din kärlek så att vi håller dina bud. Må din kärlek vara den kraft i oss, som övervinner mörkrets makter över vårt folk.

Herre Jesus Kristus, allt förmår vi i dig, det tror vi på. Förbarma dig över oss. Amen.”

Annelie Enochson, arkitekt, riksdagsledamot 2010–2014, mormor, farmor

Chatarina Lorin, barnmorska, mormor, farmor

Ann Yngfors, sjuksköterska, mormor, farmor

Powered by Labrador CMS