Ledarkommentar

Två betydande kristna politiker avlidna i jul

Under julhelgen avled två formerande europeiska politiker: tyske Wolfgang Schäubler och franske Jacques Delors.
Under julhelgen avled två formerande europeiska politiker: tyske Wolfgang Schäubler och franske Jacques Delors.

I anslutning till julhelgen avled två betydande europeiska politiker, båda troende kristna som under sina liv önskade agera utifrån denna grund och som kommit att forma vår världsdel runt och efter Berlinmurens fall, 1989.

Det handlar dels om tyske evangelisk-lutherske kristdemokraten Wolfgang Schäuble (81 år), dels arkitekten till det nuvarande EU och dess expansion, franske katolske socialisten Jacques Delors (98 år).

Den i Sverige kanske mindre kände Schäuble såg Tysklands återförening som ”en gåva” – underförstått från Gud – och var tyske förbundskanslern Helmut Kohls högra hand som inrikesminister samt efterträdare som partiledare för kristdemokratiska CDU.

I den senare rollen drogs han dock, utan att själv vara inblandad, med i fallet kring Kohls oegentliga användning av partimedel.

Under efterträdaren Angela Merkels kanslerstid verkade den erkänt skicklige Schäuble som finansminister – med den komplicerade hanteringen av eurokrisen kring Greklands skuldberg – och sedan som tyska förbundsdagens talman.

På ett tappert sätt bar den kristne pliktmänniskan Schäuble, som rullstolsbunden, också konsekvenserna av det allvarliga mordförsök han i 50-årsåldern utsattes för som inrikesminister.

Powered by Labrador CMS