Israelkommentar

Skärpning, FN och Röda korset!

Vid FN:s krismöte i oktober menade generalsekreterare António Guterres att Hamas dödliga attack ”inte skedde i ett vakuum”, vilket Israel tolkade som ett rättfärdigande av attacken. FN manade båda ”parter” i kriget att respektera civilpersoner och internationella lagar.
Publicerad Uppdaterad

Två veckor efter folkmordsattacken på Israel från Hamas samlades FN:s general­församling till krismöte med den resulterande resolution A/RES/ES-10/21, där man uttryckte oro över upptrappning av våldet sedan attacken den 7 oktober. Man manade bägge ”parter” att respektera civilpersoner och internationella lagar och upphöra med fientligheterna. 

13 paragrafer, 14 punkter – utan att en enda gång nämna att:

  • det var terrroristorganisationen Hamas som attackerade israeliska civila i Israel och brutalt mördade omkring 1 200 barn och äldre, kvinnor och män i deras egna hem och på en fredsfestival.
  • attacken på Israel var en terroristattack.
  • Israel som FN-medlemsstat har rätt att försvara sig (enligt FN:s egna stadgar, artikel 51).
  • militära medel är en del av rätten till självförsvars (till dess hotet är borttaget, alltså Hamas).
  • Hamas konstant använder sig av mänskliga sköldar, vilket är ett krigsbrott.

Resolutionen röstades igenom med 121 röster för, 14 emot (bland andra Israel) och 44 avstod från att rösta (bland andra ”neutrala” Sverige). Jag vill förtydliga: terroristorganisationen Hamas uttryckte direkt sitt stöd för resolutionen och menade att den snarast borde implementeras. 

Så till Röda korset (RK).

Det första RK gjorde efter den 7 oktober var att skicka ett flera sidor långt brev till Israel, där de uttryckte oro över de dömda palestinska terroristerna som Israel har i sina fängelser. 

Ja, just det – de oroade sig för de dömda terroristerna.

Därefter vägrade de ta emot medicin för att ge till de kidnappade israelerna. Vi vet fortfarande inte hur många som kidnappades, eller hur de mår – vilket är just vad RK är menat att ta reda på. De ska ta fram namnlistor, försäkra sig om att de kidnappade får medicin och mat och hålls under ”normala” förhållanden. 

En av de kidnappades familjer har länge försökt få livsviktig medicin levererad till sin dotter via RK. Familjen kallades då av RK till möte, där familjen i stället blev tillsagda att de borde tänka på palestinierna, som det också är synd om nu eftersom de blir bombade. 

När 113 kidnappade släpptes för ett par veckor sedan var det RK som tog emot dem i Gaza och förde dem till Israel. När RK tar emot gisslan ska de göra en första hälsokontroll, samt förse dem med nödvändig omedelbar behandling. Därefter ska de rapportera till Israel (i det här fallet), så att de kan göra eventuella nödvändiga förberedelser för medicinska behov hos de kidnappade. 

Det första RK gjorde efter den 7 oktober var att skicka ett flera sidor långt brev till Israel, där de uttryckte oro över de dömda palestinska terroristerna som Israel har i sina fängelser.

I detta fallet vägrade dock RK att prata med Israel, eftersom de fått stark kritik av sitt handlande gentemot Israel. De var sura, helt enkelt. En av de frisläppta befinner sig fortfarande i livshotande tillstånd.

Men inte nog med det. Bilder från Gaza på ”välmående” terrorister med uppsträckta händer och iklädda endast kalsonger har återigen fått RK att uttrycka sin oro: ”Vi betonar starkt vikten av att behandla alla fängslade med mänsklighet och värdighet, i enlighet med inter­nationell humanitär rätt”, sade de i ett snabbt uttalande, efter att hundratals Hamasanhängare överlämnat sig till den israeliska militären.

Vilka är då dessa kalsongprydda män? Ja, just nu handlar det om terrorister från Jabalia och Shejaiya, vilka är två starka Hamasfästen på Gaza. Dessa män befann sig där trots att dessa områden sedan två veckor skulle ha varit tomma på civila. Och varför bara kalsonger? För det är så man gör när misstänkta terrorister fångas – man behöver försäkra sig om att de inte är självmordsbombare som bär på explosiva bälten, så de behöver klä av sig. Till RK:s stora oro.

Hyckleriet är upprörande, och resultatet direkt farligt. Det är dags att avkräva dessa organisationer dess skyldigheter.

Powered by Labrador CMS