Opinion

Sekularisering – men även kraftig tillväxt i Sverige

Den latinamerikanska församlingen International Mission Church i Stockholm döpte ett 70-tal personer vid sin familjefestival i juli, i Dalarna. (Bild från IMC’s kyrkolokal.)
Den latinamerikanska församlingen International Mission Church i Stockholm döpte ett 70-tal personer vid sin familjefestival i juli, i Dalarna. (Bild från IMC’s kyrkolokal.)
Publicerad Uppdaterad

Under 2023 har vi gång efter gång mötts av rapporter om andligt uppvaknande och att väckelse och tillväxt är på väg.

Samtidigt som sekularisering och reträtt i viktiga lärofrågor sker, pågår tillväxt och väckelse i Sverige. Det är viktigt att komma ihåg det, så att vi inte tappar verklighetsförankring, hopp och tro.

Faktum är att det finns en påtaglig kristen tillväxt i Sverige. Vi tror ofta att väckelse och andligt förfall och tillbakagång utesluter varandra, men faktum är att parallella motsatta skeenden finns beskrivna i Bibeln, i till exempel Daniels bok i Gamla testamentet och Uppenbarelseboken i Nya testamentet.

Det går också att hitta parallella motsatta skeenden i den kristna samtiden och i historien.

I vårt land, och i samma städer, finns i dag både kyrkor som minskar i medlemsantal och retirerar i olika lärofrågor, och kyrkor som växer och som frimodigt proklamerar evangeliet, inkluderande både omvändelse och tro. Under 2023 har vi gång efter gång mötts av rapporter om andligt uppvaknande och att väckelse och tillväxt är på väg.

I januari gick evangelisationssatsningen ”Det finns hopp – Sörmland” av stapeln i Eskilstunas största arena, och ett antal tusen personer kom till möten och flera hundra gensvarade på frälsningsinbjudan. Under påsken fortsatte ”Det finns hopp” till Lidköping, där cirka 2 000 personer kom till mötena och ett stort antal gensvarade på inbjudan att ta emot Jesus.

I juni hade Hillsong dopförrättningar i sina församlingar i Sverige; i Stockholm skedde det i samband med ett stort väckelsemöte i Vitabergsparken, där ett 30-tal personer döptes. I juli gjorde Sveriges Television ett reportage från Pingstkyrkan i Uppsala, där tillväxten varit påtaglig efter pandemin. Antalet gudstjänstdeltagare har flerdubblats och 350 barn är inskrivna i söndagsskolan.

Under sommaren har även flera internationella kyrkor haft evangelisationssatsningar och stora dopförrättningar. I Malmö hade den persiska församlingen Aramesh Church en dopförrättning i juni där ett 15-tal personer döptes i havet. Den latinamerikanska församlingen International Mission Church (IMC) i Stockholm har haft en familjefestival på Hagsätra idrottsplats, och den 23 juli döptes ett 70-tal personer vid IMC’s församlingsgård i Dalarna.

Brevlådemissionens bibelspridning har samtidigt gått på högvarv, från landskap till landskap, och Guds ord sprids till allt fler hem i vårt land.

Det finns säkert många fler exempel på kristen tillväxt i Sverige under 2023 som skulle kunna nämnas. Låt oss komma ihåg detta och ha vårt fokus fortsatt på det som är församlingens övergripande uppgift: missionsbefallningen.

Powered by Labrador CMS