Ledare

S-ledarens beteende en blåkopia av smutsig strategi i USA

"Erkänn ingenting, förneka allt, organisera en motattack." Är detta den strategi svensk socialdemokrati nu tillämpar? frågar sig ledarskribenten som ser likheter med utvecklingen i USA.
Publicerad Uppdaterad

Svenska politiker varnar ofta för polarisering av debatten och talar om anständighet, en anständig borgerlighet för att ta ett exempel, som det eftersträvans­värda. Men allt för få tar själva varningen på allvar och så fortsätter polariseringen att växa.

Roger Stone är en legendarisk men ökänd amerikansk lobbyist som verkat för republikanerna sedan 1970-talet och framåt, senast tillsammans med Donald Trump. Han är känd som ”a dirty trickster”, alltså en som håller på med smutsiga trick och som inte känner några moraliska gränser så länge det finns en möjlig politisk vinst i sikte.

En av de principer han använt i det politiska kampanjarbetet är formulerad så här: "Erkänn ingenting, förneka allt, organisera en motattack". Den som följt Donald Trumps kampanjer känner omedelbart igen strategin. Trump har framgångsrikt lyckats slingra sig ur ett otal anklagelser och skandaler.

Det republikanska partiet

och Donald Trump är väl det sista som den svenska socialdemokratin vill bli förknippade med. Ändå är reaktionen från partiet på Magdalena Anderssons politiska haveri de senaste veckorna en blåkopia på Roger Stones strategi: "Erkänn ingenting, förneka allt, organisera en motattack".

Ämnet har i Sverige uppmärksammats förtjänstfullt av journalisten Johan Westerholm på ledarsidorna.se.

När statsministern i riksdagen lyfte frågan om terrorromantik inom Socialdemo­kraterna kunde Magdalena Andersson ha responderat genom att sakligt bemöta anklagelsen och beskriva hur partiet arbetar med en sådan viktig fråga.

I stället valde hon Roger Stone: Erkänn ingenting, förneka allt, organisera en motattack. ”Du är landets statsminister. Hur kan du göra så här?”

Det anständiga i rollen som politiker är att säga som det är.

Den som följt turerna sedan dess, både med Jamals uteslutning ur Social­demokraterna och med det märkliga påhoppet på den politiske opinions­bildaren Henrik Jönsson, ser att mönstret går igen.

Socialdemokratin är Sveriges i särklass största parti och historiskt det parti med störst inflytande över utvecklingen i Sverige. En sådan position för med sig ett extra ansvar och därför är situationen desto mer tragisk.

Som synonymer till ordet anständig står det lämplig, passande, hederlig. Det anständiga i rollen som politiker är att säga som det är. Ärlighet, också om misslyckande och felaktigheter, är bättre än undanflykter och det kommer väljarna på sikt att belöna.

Vi befinner oss ännu inte i den amerikanska situationen av politiskt spinn, men vi rör oss i den riktningen. Det behöver alla sidor av politiken – och media – försöka motarbeta. Enklast sker det genom att föra tillbaka samtalet till sakfrågorna och erkänna faktiska sakförhållanden.

Powered by Labrador CMS