Ledarkommentar

Putin-vänlig Orbán är ett hot mot Ukraina

Russian President Vladimir Putin, right, and Hungarian Prime Minister Viktor Orban shake hands prior to their talks on the sidelines of the Belt and Road Forum in Beijing, China, on Tuesday, Oct. 17, 2023. (Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP) XAZ109
Ungerns Viktor Orbán, här med Rysslands Vlamidir Putin, har satt tillfälligt stopp för EU-stöd till Ukraina.
Publicerad Uppdaterad

Ukraina är tillsammans med grannlandet Moldavien och det i mer avlägsna Kaukasus belägna Georgien nu officiella kandidatländer till Europeiska unionen. Förhandlingar kommande år innebär ett stort framsteg för de tre ortodoxt präglade länderna, framför allt för Ukraina. 

I och med att ungerske regeringschefen Viktor Orbán, en gång en stark antikommunist mot den ryska kontrollen av Ungern men nu utpräglat Putin-vänlig, valde att tåga ut ur sammanträdesrummet deltog han inte i beslutet om Ukraina som kandidatland till EU. 

Å andra sidan förhindrade han det inte heller. 

Den motsträvige ungerske ledaren ges framöver ett 70-tal tillfällen att förhala, eller till och med hindra, ett ukrainska EU-medlemskap. Med hjälp av sitt veto blockerade Orbán fortsatt europeiskt stöd till Ukraina, på totalt 560 miljarder kronor inom ramen för EU:s långtidsbudget fram till år 2027, ett ärende som tas upp igen efter nyår. 

Medlemskandidat till EU, men i varje fall ett tillfälligt nej till garantier om ytterligare finansiellt stöd. Vad väger tyngst? Tyvärr det senare, då Ukraina måste överleva som ett självständigt och demokratiskt land för att över huvud taget en dag kunna bli ny EU-medlem.

Powered by Labrador CMS