Debatt
Osakligt påhopp i ledare
I Världen idags ledare den 22 juni kommenterar och kritiserar Ruben Agnarsson tillsättningen av Per Kornhall som sakkunnig på Skolverket. Tillsättningen skulle enligt Agnarsson påminna om hur jag i början av 1990-talet blev expert på Socialstyrelsen i samband med lansering av begreppet sektsjuka. Min kompetens att ha ansvar för amalgamfrågor är enligt Agnarsson fortfarande inte riktigt klarlagd. Min tillsättning skulle vara en illa dold kristendomsfientlighet, först skulle jag ha nästlat mig in i en kristen skola och sedan belönats med befordran och fått en karriärväg fast jag enligt Agnarsson var en medelmåtta.
Vad är detta för trams? Får man skriva hur osakligt som helst i Världen idag?
Jag rekryterades till Socialstyrelsen 1993 som medicinalråd med ansvar för utredning av frågor inom primärvård, tandvård och psykiatri. Mina personliga erfarenheter av avhoppare från olika sekter och auktoritära rörelser, bland annat Livets ord, hade ingenting alls att göra med min tillsättning. Socialstyrelsen hade inte heller något uppdrag att utreda eller belysa begreppet sektsjuka och påståendet i ledaren saknar helt relevans. Vad Agnarsson menar med att jag skulle ha nästlat mig in i en kristen skola och sedan lämnat med buller och bång och därmed belönats med befordran är obegripligt och kränkande.
Begreppet sektsjuka avser de psykiska och somatiska (kroppsliga) besvär som i mer eller mindre utsträckning drabbar en del medlemmar efter kontakt med olika sekter. Professor Jan-Otto Ottosson beskriver sektsjuka i sin lärobok i psykiatri som länge varit en "bibel" i undervisningen av alla läkare. Begreppet sektsjuka har därför inte försvunnit som Agnarsson vill göra gällande.
Agnarsson skriver att jag fick ansvar för amalgamfrågan eftersom det inte fanns någon sektsjuka. Ett befängt och ogrundat påstående. Amalgamfrågan hade länge varit en svår och omstridd fråga, med oro från vissa patientgrupper att amalgam i tänderna skulle orsaka olika sjukdomar och hälsoproblem. Mitt uppdrag var att leda en expertgrupp för att belysa problemet. I expertgruppen ingick specialister i njurmedicin, psykiatri, invärtes medicin, yrkesmedicin, immunologi, odontologisk toxikologi samt medicinalråd inom tandvård. Min specialkompetens låg inom allmänmedicin med möjlighet att tillsammans med experterna värdera omfattande litteraturreferenser. Agnarsson kunde ha besparat sig sina nedsättande insinuationer i denna fråga om han satt sig in i hur arbetet bedrevs.
Om Världen idag vill räkna sig som en seriös tidning måste ledare vara sakliga.
Per G SwartlingTidigare vårdcentralchef i Tierp och medicinalråd vid socialstyrelsen
Svar direkt: Ingen expert på tandvård och psykiatriPer G Swartling var säkert en duktig distriktsläkare i Tierp. Vilken kompetens han hade i psykiatri och i tandvård är dock fortfarande höljt i dunkel. Paret Per och Gudrun Swartling spred för knappt 20 år sedan hårresande uppgifter i media om Livets ord som visade sig vara rena falsarier. Motsägelsefulla och ogrundade påståenden föll till marken när verkligheten kom i kapp. Ingen tar längre deras uppgifter på allvar.
I övrigt handlar ledaren om Skolverkets rekryteringspolicy, vilket gör Swartlings upprördhet något missriktad.
Ruben AgnarssonAnsvarig utgivare
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP