Opinion

Nya regler för medborgarskap – som i omvärlden

Regeringen hoppas att lagförslagen ska snabba på migrationsprocessen.
Regeringen hoppas att lagförslagen ska snabba på migrationsprocessen.
Publicerad Uppdaterad

Utöver brottsbekämpningen, energikrisen, drivmedelspriserna och landsbygdens överlevnad framstod nödvändiga skärpningar med mer ordning och reda i migrationspolitiken som avgörande frågor i att Sverige för ett år sedan fick en ny regering.

Därför ligger det i linje med valbudskapet från främst M, KD och SD att nya lagförslag är på väg kring medborgarskap och efterlevnad av migrationsbeslut. För att i framtiden kunna bli svensk medborgare och bära svenskt pass höjs kraven när det gäller antalet år i landet, laglydnad och kunskaper i svensk samhällsordning – med vilja att omfamna vårt lands demokrati och rättsstat. 

Med samlade asylcentra är det också tänkt att migrationsprocessen kan göras snabbare och med större förmåga att verkställa, inte bara beviljade uppehållstillstånd utan även dess motsats, alltså utvisningsbeslut. Därmed görs något konkret för att bryta ett växande skuggsamhälle av människor utan laglig rätt att vistas i Sverige. 

I grunden handlar det i båda fallen om att den tidigare vänsterliberala politiken nått vägs ände – och att det svenska regelverket nu får en nödvändig internationell anpassning.

Powered by Labrador CMS