Opinion

Muslimskt våld visar att yttrandefriheten måste försvaras

Det behövs nu en bred motrörelse för att garantera att islams globala hederskultur inte segrar, skriver Per Ewert.
Det behövs nu en bred motrörelse för att garantera att islams globala hederskultur inte segrar, skriver Per Ewert.
Publicerad Uppdaterad

Sverige brukar stolt lyfta fram att vi har världens första yttrandefrihetsförordning. Men på senare tid har det offentliga Sverige börjat svaja i sitt stöd till yttrandefriheten. Veckans händelser i Bagdad där svenska ambassaden stormades och stacks i brand är mycket allvarliga. Slutsatsen av dessa angrepp mot den svenska staten bör inte vara att gå angriparna till mötes, utan att ännu starkare försvara yttrandefriheten.

Tre stora värdekulturer möts idag på det offentliga torget i Sverige. Länge var det i praktiken en drabbning mellan två världsbilder: den sekulära i opposition mot den kristna. För de sekulära var yttrandefriheten därför mycket central, och flera tidiga ledande socialdemokrater tog med stolthet sina fängelsestraff för att ha hädat den förhatliga kristendomen. Men genom en muslimsk invandring har spelplanen förändrats. Islam är i dag en aktiv aktör i Sverige, och de som följer en radikal islam nöjer sig inte med att finnas som en röst bland andra. De förväntar sig att även övriga samhället visar hög respekt mot religionens fundament. Ropen på förbud mot koranbränning är därför knappast slutstationen, utan snarare första steget på en längre kravlista. Sverige behöver därför hantera dessa krav för vad de faktiskt är: angrepp på det öppna samhället.

Progressiva röster har länge försvarat yttrandefriheten, eftersom det tryggat deras rätt att göra uppror mot etablerade normer, inte minst dem som kristna hållit för heliga. När frågan nu glidit över till islam har sympatierna förflyttats och fått ett identitetspolitiskt raster. Samma grupper som ivrigt försvarat rätten att håna kristendomen intar nu en motsatt position, utifrån synen på muslimer som en missgynnad grupp i behov av samhällets skydd.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS