Ledarkommentar

MP minskar sitt motstånd till Nato

Miljöpartiet ger nya besked i Nato-frågan – men behåller egentligen sin position.
Publicerad Uppdaterad

Visserligen är partiet emot en svensk Natoanslutning, men när den väl ägt rum kommer MP inte att opponera sig mot detta faktum.

Tillsammans med Vänsterpartiet har Miljöpartiet fört strid i riksdagen mot en svensk anslutning till Nordatlantpakten, Nato. Samtliga övriga sex riksdagspartier valde dock i fjol att stödja en ny försvarspolitisk linje. Därmed sattes punkt för den över 200-åriga svenska alliansfriheten, som sträckt sig tillbaka till Karl XIV Johan, den förste Bernadotte.

I stället är Sverige nu på väg – när väl Ungern och Turkiet sagt sina ja – att bli militärt allierat med länder som USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och våra nordiska grannar. Men i alliansen ingår även Turkiet – ett auktoritärt muslimskt land som blir alltmer fientligt mot Mellanösterns enda verkliga demokrati, Israel.

Synen på Nato-anslutning splittrar svenska folket och även Miljöpartiet uttrycker nu ökad ambivalens. Beslutet vid helgens MP-kongress innebär att man är fortsatt negativ till svensk Natoanslutning, men när den väl ägt rum kommer MP inte att opponera sig mot detta faktum.

Tala om politisk överraskning. 

Powered by Labrador CMS