Opinion

Manipulerande när SR skildrar Israel

Omkring 400 personer samlades vid söndagens Israelmanifestation.
Omkring 400 personer samlades vid söndagens Israelmanifestation.
Publicerad Uppdaterad

I söndags samlades flera hundra personer på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm för att manifestera sitt stöd för staten Israel. En partiledare, Ebba Busch Thor (KD), och en tidigare EU-minister, Birgitta Olsson (L), var förutom Israels Sverigeambassadör, Isaac Bachman, huvudtalare. Många andra tal hölls, bland annat av ordföranden i Judiska församlingen i Stockholm.

Anmärkningsvärt var att den mediala skildringen av manifestationen var en spektakulär debattartikel av Olle Katz i Göteborgs-Posten, senare utvecklad av TT. Debattartikeln och TT-källorna kom från en mycket marginell judisk vänstergrupp i Sverige, Judar för israelisk-palestinsk fred. TT-artikeln spreds i flera tidningar, som så ofta utan initierade kommentarer. Förhandsprotesternas syfte var att demonisera de medverkande vid manifestationen, särskilt Ebba Busch Thor och Birgitta Ohlsson, och ytterst att tysta röster för en rättvis skildring av Israel och dess kamp för överlevnad.

Trots att manifestationen fick en stor uppslutning, var viktig som kunskapsbildning och gav en bred information om den konflikt som i så hög grad präglat den offentliga debatten i Sverige och världen, tycks den inte alls funnits med på bevakningslistorna för vare sig press eller andra svenska medier. I de nyhetssändningar från Sveriges Radio, som följde under söndagseftermiddagen fanns inte en mening om händelsen. Tidningsrapporteringen blev mycket sparsam. Principen förefaller vara att endast protester mot Israel är värda att skildra, oavsett hur små eller ideologiskt korrupta de är. ”Ship to Gaza” är ett tragiskt exempel.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS