Gästkrönika

Konsten att påverka moderna samhällen

Publicerad

Den viktigaste händelsen 2023 ur svensk säkerhetspolitisk synvinkel var kanske Wagner-truppernas marsch mot Moskva. Inte för att Wagners ledande officerare hade gynnat läget för Ukraina och Ryssland om de kommit fram. Inte heller för att Wagner-styrkorna faktiskt påbörjade ett uppror och sköt ner flera helikoptrar och ett ledningsflygplan – dyra flygfarkoster med förmåga att orsaka många ukrainares död, som i stället blev skrot i Ryssland. 

Nej, det väsentliga med Wagner-upproret var att det demonstrerade två saker med Putins system. 

För det första visade det hur bräckligt vanliga ryska militärers stöd för Moskva är. Upprorsmakarna intog med lätthet det ryska militära högkvarteret i Rostov och kunde sedan ta sig förbi många orter innan de mötte motstånd. Wagner-trupperna kan ha varit bara tjugo mil från Moskva när upproret plötsligt slutade. 

Det upphörde inte på grund av regimtrogna styrkors insatser, utan därför att Wagner-ledningen stoppade upproret. Officiellt på grund av att en uppgörelse med Kreml förhandlats fram med hjälp av Belarus. Bakom kulisserna kan orsaken ha varit att säkerhetstjänsten, FSB, tog gisslan ur Wagner-ledningens familjer.

För det andra blev det hela en påminnelse om Putins två viktigaste tillgångar: hans medier och hans tre säkerhetsstyrkor (FSB, FSO och Rosgvardija). De som skulle vilja se ett maktskifte har av Wagner-upproret sannolikt begripit att nya försök måste förankras mer i Moskva och att ett lyckat maktskifte kräver att man kan kommunicera med den breda allmänheten, och denna nås i Ryssland fortfarande mest genom tv. 

Kraften i Putins medier är imponerande. KGB-kärnan i Kreml har inte bara stora insikter i psykologi – de har också låtit omsätta sina insikter i handling. Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan, har som få andra lyckats formulera KGB-männens metoder för att påverka hela befolkningar. Konsten att påverka moderna samhällen handlar enligt KGB-filosofin om att ”påverka hela ramarna för den politiska debatten”, för att citera Oscar Jonsson, liksom om att värva nyckelpersoner och att underminera och splittra. 

Att stämningen i västs samhällen till stor del skapas på internet är något som [Putin] till små kostnader kunnat dra nytta av.

Hur framgångsrik Putins regim har varit att påverka även västsamhällen kan man se om man jämför Putins militära förluster i Ukraina med hans inflytande utomlands. Att stämningen i västs samhällen till stor del skapas på internet är något som han till små kostnader kunnat dra nytta av. 

Putin har genom sociala medier med hundratusentals fejkkonton, liksom nyckelpersoner i olika länder, förhalat mycket västhjälp till Ukraina samtidigt som hans ”tredagarskrig” har pågått i snart två år och inneburit drygt en miljon unga ryssars emigration och sådana militära förluster att han gjort sig beroende av vapen och ammunition från Iran och Nordkorea. Nya ryska bataljoner måste hämtas från fängelser och u-länder. 

Kort sagt är Putins krig ett gigantiskt misslyckande, men han förstod tidigt hur man kan påverka både den egna befolkningen liksom andra länders.

Powered by Labrador CMS