Opinion
Hbtq-aktivism bemöts bäst med trovärdig forskning
Att anpassa samhällets, vårdens och kristenhetens beslut efter ideologiska krav från den grupp som för tillfället ropar högst är ett svek. Både mot personer i hbt-gruppen, när deras djupare behov förbises, skriver ledarskribenten. (Arkivbild)
Foto: Obed Zilwa/AP/TT
Hbtq-rörelsen har den senaste tiden gjort nya framstötar mot samhälle och kyrka, men retoriken har problematiska inslag som behöver bemötas.
Nyligen kom en studie från queerforskaren Diana Tordoff, som sade att depressioner minskat året efter att ungdomar inlett hormonbehandling för att byta kön. Transaktivister snappade snabbt upp studien som nytt bränsle till sin argumentation.
Studien har dock uppenbara brister, och saknade exempelvis en kontrollgrupp med patienter som inte fick hormoner. Det är också väl känt att ungdomar i dag står under ett starkt kulturellt tryck när det gäller sexuell identitet, och att komma ut som trans ger stor social bekräftelse. Det skulle därför vara högst oväntat om måendet inte förbättras i inledningen av en könsbytesprocess. Den stora frågan är dock hur dessa patienter mår på längre sikt, efter den första tidens bekräftelse. Här finns redan mycket information om de skador som transvården orsakat, viket nu också har fått Socialstyrelsen att stoppa hormonbehandlingar av minderåriga.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
HELG
159,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP