Ledarkommentar

Gott nytt Herrens år 2024

Nyårsfyrverkeri över Skeppsbron i Stockholm.

Den västerländska – och i världen dominerande – tideräkningen sätter Jesu Kristi födelse i stallet i Betlehem i centrum för världshistorien. Som utgångspunkt, mittpunkt, startpunkt och vändpunkt för historien.

Även de sekulära krafter som av ideologiska och kristendoms­negativa skäl inte förmår sig uttala begreppen och orden ”före Kristus” och ”efter Kristus” för hänvisning till olika historiska händelser – och i stället använder det nya begreppet ”enligt vår tideräkning” – hamnar ändå i praktiken tillbaka på Jesu Kristi födelse som referenspunkt.

De måste ju nämligen vara beredda att svara på den underliggande frågan om varifrån begreppet ”enligt vår tideräkning” utgår. Alltså är de tillbaka på ruta ett: Jesu Kristi födelse. 

För oss som enskilda kristna, tillsammans med kyrkorna och kristenheten i stort, kan det därför finnas anledning när vi önskar varandra och andra ”gott nytt år” eller ”god fortsättning” att göra det lilla tillägget med själva årtalet – och att det är AD, Anno Dominum, i Herrens år. 

Så ett välsignat gott nytt Herrens år 2024 till er alla! 

Powered by Labrador CMS